Låt aktieportföljen upptäcka världen

Vi älskar aktier. Hälften av alla pengar som våra kunder samlat är investerade i aktier. Men 80 procent av aktierna är placerade på hemmamarknaden – Sverige! Är det inte dags att ta med portföljen på en resa utomlands?

Världens bästa börs – en minsting i världsindex

Stockholmsbörsen har omnämnts som en av världens bästa börser sett till historisk avkastning. Men som andel av världsindex får Sverige bara någon procentenhet. Så blir det eftersom svenska börsens marknadsvärde inte är större än så bland de utvecklade marknaderna globalt.

Om vi tittar på de senaste fem åren kan vi konstatera att Sverige inte alls varit bäst i världen på att skapa avkastning till sina aktieägare. Jämför vi breda Stockholmsbörsen mot världsindex inklusive utdelningar ser vi att de gått helt jämnt ut. Och då ska vi komma ihåg att valutaeffekten inte ger utslag här. Dollarn har stärkts mot svenska kronan med ungefär 10 procent under samma tid – utklassning med andra ord.

Sprid riskerna globalt

En stor anledning till att investera globalt är förstås riskspridningen. Men för en aktieentusiast innebär det ett väsentligt större univers att välja sina portföljfavoriter från. Den svenska börsen domineras av industri och bank. Bara genom att ta en kortare resa till våra nordiska grannländer kan vi enkelt diversifiera med bolag inom försäkring, hälsovård och energi.

Prispallen bland våra mest populära utländska aktier fylls av tre amerikaner.

 1. Tesla
 2. Apple
 3. Microsoft

Att handla amerikanska aktier är det våra kunder gillar mest – förutom svenska då. Men om vi exkluderar USA så är det följande aktier som flest av våra kunder äger.

 1. Norwegian Air Shuttle
 2. Novo Nordisk B
 3. Zalando B
 4. Aker BP
 5. MPC Container Ships
 6. Fortum Oyj
 7. LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton
 8. TUI AG
 9. NEL
 10. Vestas Wind Systems

Om du vill hitta fler europeiska aktier finns det färdiga listor med de populäraste bolagen i respektive land. Du hittar också listor med amerikanska Dividend Kings och europeiska aktier med högst direktavkastning.

Listorna är uppdaterade 26 juni 2024.

Annons

Tänk på det här när du handlar aktier utomlands

Välj rätt konto

Det går att handla utländska aktier på både aktie- och fondkonto, ISK, kapitalförsäkring (KF) och våra pensionskonton. Fördelen med att välja KF eller våra pensionskonton är att du får hjälp med att få tillbaka den utländska källskatten. Den tas ut av skatteverket i det land som aktien tillhör. Men dessa konton är schablonbeskattade och då ska den här skatten inte behöva betalas. Eftersom Avanza Pension står som ägare till aktierna på KF och pensionskonton begär vi tillbaka skatten. Det tar ofta tre år att få tillbaka den, men vi ligger ute med pengarna och betalar dig i mars varje år. För ISK är det lite meckigare – läs mer hos Skatteverket – du kan exempelvis bara få avräkning med 500 kr om du har underskott av kapital.

Riskspridning innebär andra risker

Att diversifieringen i aktieportföljen blir bättre med bolag från andra länder säger sig nästan självt. Men eftersom alla mynt har två sidor ska vi vända på en loonie. Att investera i en annan valuta kommer med en risk. Förutom aktieutvecklingen kommer nu också din avkastning att påverkas av hur den svenska kronan utvecklas mot aktiens valuta. Ponera att svenska kronan stärks med 10 procent mot dollarn, då måste aktien gå upp med motsvarande för att du ska ha gått plus minus noll.

Att investera utomlands kan också innebära högre geopolitisk risk. Rysslands invasion av Ukraina, kriget i Mellanöstern och spänningarna mellan Kina och Taiwan är tre exempel som påverkar världsekonomin här och nu. En annan aspekt är hållbarhetsperspektivet. Sverige och svenska företag får anses ligga långt fram när det kommer till hållbarhet internationellt. I takt med att regelverken på området tar stora kliv framåt kan man förvänta sig att det framöver kommer märkas vilka som inte tagit frågorna på allvar. Sist men inte minst. Även om den svenska nyhetsbevakningen upplevs öka för utländska börsbolag så ställer ett ägande högre krav på dig som investerare att ta reda på det du behöver för att hänga med i bolagsutvecklingen.

Visste du att du kan handla aktier på andra marknader är de som är tillgängliga digitalt? Ring en av våra mäklare så kan du handla aktier även exempelvis i Sydafrika, Japan eller Hongkong. Courtaget är högre för handel via mäklare än när du handlar själv digitalt.

Tänk på avgifterna

Att handla utländska aktier fungerar i princip som svenska. Du betalar courtage precis som vanligt. Minimicourtaget för europeiska aktier är 1 euro. Men du betalar också en valutaväxlingsavgift eftersom som du idag bara kan ha pengar i svensk valuta på våra konton. Men snart kommer våra Private Banking- och Pro-kunder att kunna öppna valutakonto på KF.

Om du är nyfiken amerikanska aktier ska du inte missa att du nu kan följa utvecklingen i för- och efterhandeln.

Lycka till på aktieresan utomlands!

/Philip

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg