0-ränta på sparkontot? Så här kan du börja månadsspara i aktier!

Nu när räntan på sparkonton i Sverige börjar glida ner mot noll är det svårt att få avkastning utan att snegla mot börsen. Det har tidigare varit svårt att månadsspara mindre summor direkt i aktier på grund av höga courtageavgifter, men med vår nya prislista med aktiehandel från 1 kr har vi nu gjort detta möjligt. Med vårt investeringssparkonto har du även möjlighet att spara i en kontoform med låg skatt och slipper deklarera för varje affär.

Observera att det inte går att skapa ett automatiskt månadssparande i aktier (går dock i fonder), men du kan skapa en autogiroöverföring från ditt lönekonto och sedan logga in och köpa själv varje månad. På så sätt får du även full kontroll över till vilket pris du köper aktierna.

Ett vanligt misstag är att tänka på börsen som ett lotteri eller ett sätt att göra snabba pengar. Det är få som lyckas med det och de flesta som gör det har tagit väldigt stor risk. Nyckeln till att lyckas är mer troligt att vara långsiktig och nyttja ränta på ränta-effekten. Eftersom att börsen kan svänga mycket så innebär sparande i aktier naturligtvis en större risk än att sätta in pengarna på ett sparkonto. På lång sikt har man däremot möjlighet att skapa sig ett mycket större kapital än om man har pengarna på ett sparkonto med låg ränta.

Svenska investmentbolag är en bra början

Investmentbolagen i Sverige är inte bara ett alternativ för dig som är ny på börsen, utan används även framgångsrikt av börsproffsen. När du köper aktier i ett investmentbolag så köper du indirekt in dig i de bolag som investmentbolaget äger. De flesta av investmentbolagen har även en stark ägarfamilj i bakgrunden (WallenbergInvestor, StenbeckKinnevik och DouglasLatour för att nämna några). Det här syns givetvis på avkastningen, nedan kan du se vad ett månadssparande på 1000 kr i månaden de senaste 10 åren hade givit.

Investmentbolagens totalavkastning vid 1000 kr månadssparande på 10 år
Investmentbolagens totalavkastning vid 1000 kr månadssparande på 10 år
Totalt värde vid månadssparande på 1000 kr per månad de senaste 10 åren
Aktie Börs Ägare* +/- 10 år** Värde efter 10 år (ink utd)***
KS Melker Schörling**** se 2 007 410% 472 721 kr
KS Bure Equity se 2 516 268% 375 875 kr
KS Kinnevik se 10 386 390% 340 674 kr
KS Investor se 21 033 261% 328 101 kr
KS Latour se 2 630 302% 326 691 kr
KS Öresund se 2 457 135% 275 030 kr
KS Svolder se 1 356 119% 256 871 kr
KS Lundbergföretagen se 5 330 143% 250 645 kr
KS Industrivärden se 9 848 112% 245 535 kr
KS Traction se 241 143% 208 036 kr
KS Ratos se 15 725 36% 124 061 kr

* Antal kunder hos Avanza som ägde aktien 2015-03-25.
** Utveckling mellan 2005-03-31 och 2015-03-20. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza
*** Totalt värde vid ett månadssparande på 1000 kr per den sista bankdagen i varje månad under perioden 2005-03-31 till 2015-03-20. Courtage är ej medräknat. Inkluderar återinvesterade utdelningar (vid utdelningar i form av värdepapper räknar vi att man sålt dessa och återinvesterat i det utdelande bolaget).
**** Då Melker Schörling endast funnits på börsen sedan september 2006 så har vi räknat att månadssparandet skedde till 0% ränta innan dess och att sparandet som då hade hunnit bli 19 000 kr investerades i september 2006.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Men börsen står ju så högt?

SIX Return Index 1998-2015
SIX Return Index 1998-2015

Börsen har gått upp mycket de senaste åren och det är omöjligt att förutspå om börsen är nära sin topp eller om det kommer hålla i sig i ytterligare några år. Vår sparekonom Claes Hemberg menar att det är dumt att oroa sig för mycket för att råka köpa på en topp. Under de senaste 20 åren har vi haft ett par större börsfall, men om man tittar på varje år för sig så man på plus efter i snitt 1,7 år enligt Claes.

Ett utmärkt sätt att minska känslan av att man köper för dyrt är helt enkelt att köpa hela tiden. Om du varje månad investerar en del av lönen så kommer du att köpa både på toppar och bottnar. Istället för att försöka tajma börsens svängningar kan du istället försöka fokusera på hur du kan spara undan mer pengar varje månad.

Tre tips för att komma igång på börsen

För att komma igång och spara i aktier och fonder så vill vi ge tre viktiga tips.

1. Diversifiera

Lägg inte alla ägg i samma korg. Det absolut viktigaste för att bli en bra investerare är att sprida sin risk. Därför passar investmentbolag eller fonder bra för de första inköpen, eftersom de i sin tur sprider risken i sin portfölj på flera underliggande bolag.

2. Sprid inköpen

Att månadsspara är det bästa sättet att minska oron för att köpa på toppen. När du sprider ut inköpen under en hel konjunkturcykel så spelar det mindre roll att du ibland köper när börsen är högt värderad. Sannolikt kommer du även lyckas att köpa då börsen är lågt värderad. Om du vill köpa fonder kan du även skapa ett automatiskt månadssparande, så slipper du gå in och köpa själv varje månad.

3. Spara i ISK

Oavsett vad du väljer att investera i så vill du förmodligen behöva skatta så lite som möjligt på dina eventuella vinster. I ett Investeringssparkonto slipper du både hög skatt och huvudvärken att deklarera för dina försäljningar. Läs mer och öppna Investeringssparkonto.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg

Kommentarer

36 svar till “0-ränta på sparkontot? Så här kan du börja månadsspara i aktier!”

 1. kan man sätta upp automatiskt månadsspar i aktier? (Liknande som man kan månadsspara i fonder)

 2. Jag tror de absolut bästa Sverigefonderna legat och snittat 14% per år under senast tioårsperioden. Hur hade den bästa respektive snittfonden gått vs investmentbolagen om det kört motsvarande månadssparande ?

 3. Hej,
  det går ju inte att månadsspara automatiskt i aktier. det går ju bara i fonder, eller?

  • Det går att månadsspara i aktier. Kanske inte hos Avanza, men det finns. Aktiesparprogram hos vissa bolag fungerar ungefär på det sättet, till exempel.

  • Månadsspara i aktier kan man göra via t.ex. Aktieinvest. Det gjorde jag tidigare, men bytte till Avanza då jag ville ha mer kontroll på köp och sälj samt avgifter.

 4. Visst är det bra riskspridining med ett månadsparande, men frågan är vad man skall göra med de aktier och fonder man redan har investerat i under många år när börsen är så pass hög som idag?

 5. Vad hade motsvarande sparande i en indexfond gett? Känns som en mer relevant jämförelse med investmentbolag vs index hellre än investmentbolag vs sparkonto.

  • Hej Lena,

   Det går utmärkt att köpa precis hur många, eller få, aktier som du vill. Det finns dock ingen funktion för automatiskt månadssparande i aktier, utan du behöver logga in och lägga ordern själv. På så sätt får du även full kontroll på till vilket pris aktien köps.

   Mvh,
   Daniel

 6. Problemet är att man kunde ju aldrig veta det i förväg, och för varje bra investering har det funnits 99 dåliga. Det här är lika teoretiskt som att säga ”tänk vad mycket pengar du hade haft om du hade köpt Arcam-aktier för alla dina pengar år 2012” eller nåt liknande. Vem av alla småsparare fortsatte lägga in pengar i aktier eller fonder under 2008-2009? Någon alls?

  Tvärtom så gick de allra flesta ur börsen i panik då med större eller mindre förluster. Inte bara småsparare heller. Panik som skapades av analytiker, ofta. Finanskriser uppstår ju just för att nästan ALLA säljer ut och lämnar börsen. Investor-aktien föll från 180 till 100 mellan 2007-2009. Det betyder att den låg på ungefär samma nivå 2009 som när man gick in 2005. Vem sitter kvar då i det läget? Allt pekar fortsatt neråt och inte en krona vinst på fyra år? Analytikerna gapade om att hela västvärlden skulle gå i konkurs och t.o.m att våra valutasystem skulle krascha och försvinna osv. Nej, då går man ur.

  De enda som tjänar på det är dels de som har så mycket pengar att de lätt kan sitta still igenom kriser utan att oroa sig (t.ex banker), och de som på olika sätt lyckas köpa på botten. Dessutom har jag på känn (även om jag inte minns) att om analytiker rekommenderade några investment-bolag 2005 så var det säkert Ratos och Traction, inte Bure och Kinnevik. Eller Melker-Schörling som tydligen kom senare. Nu är det lite sent att rekommendera. Precis som det finstilta säger så är ju inte historisk avkastning en garanti för framtida. Sätter man pengarna i Melker-Schörling nu så sitter man säkert med förlust eller ytterst blygsam vinst om 10 år. Ja, jag är bitter för börsen har bara varit en förlust för mig under alla år och verkar vara det för de flesta andra också. Trots att jag placerar långsiktigt. Men i fel papper. Ursäkta gnälligheten.

  • Hej!

   Jag förstår din frustration men tanken med att lyfta just investmentbolagen i detta blogginlägg och inte aktier som exempelvis Arcam är att investmentbolagen i sin tur sprider riskerna på flera bolag. Självklart är det även svårt att veta vilket av investmentbolagen som kommer gå bäst framöver så istället för att plocka ut enskilda investmentbolag valde vi att visa upp samtliga (inklusive Ratos, som faktiskt gått sämre än att ha haft pengarna på ett sparkonto) förutom Creades som inte har så lång historik.

   Istället för att välja att visa jämförelsen som en investering som gjorts vid en specifik tidpunkt har vi även valt att visa jämförelsen för ett månadssparande, för att på så sätt vara med i både uppgångar och nedgångar och därmed få en mer realistisk avkastning. Jämförelsen är dessutom gjord inklusive nedgångarna under finanskrisen just för att visa på att det faktiskt har gått bra även fast man började spara innan en stor nedgång på börsen.

   Jag hoppas innerligen att det kommer gå bättre för dig i framtiden! Stort lycka till. 🙂

   Med vänlig hälsning,
   Daniel

  • Det lät tråkigt att det gått mindre bra för dig. Jag är övertygad om att melker är en bra investering på lång sikt. dock skakig resa dit. min tro är detta eftersom melker shörling är ”self made” och lyckats med sina investeringar sedan lång tid tillbaka. jag månadsköper i bolag jag tror starkt på. har funkat i flera år nu. för mig är det för svårt att tajma börsen därav månadsköpet även vid upp och nedgångar.

 7. Det vore intressant att se kostnaderna resp. investmentbolag har för att förvalta sin portfölj och jämföra med fondernas förvaltningsavgifter. Kan Avanza plocka fram dessa?

  • Hej Berndt,

   Det vore en intressant jämförelse. Kanske något vi kan kika på framöver! Tack för tipset.

   Med vänlig hälsning,
   Daniel

  • Alla företag har kostnader för styrning, redovisning, möte, bolags-stämmor, representation, ( vd’ar med grund-löner i tiomiljonersklass på Stockholmsbörsen ) osv.. Påslaget av Investmentbolag är försumbart, eftersom de investmentbolag som är snåriga, eller äger privata verksamheter som är svåra att värdera och se igenom, oftast har betydande substansrabatt. Rabatten är viktigare att studera.
   Jag tycker också, att äga ett par investmentbolag, kräver mer kunskap än att köpa vanliga aktier. Sålänge man köper minst 10 företag ( i olika branscher ) som man tror på, och max 20% av det totala värdet utanför Large Cap, så är en sådan portfölj exakt lika spridd som vilket urval som helst, av investmentbolagen på OMX. Det viktigaste är att köpa i steg, och ligga lång i de företag som man tror har en stabil framtid. Det räcker också att köpa i poster, var 3e månad, eller 2 ggr. per år, sålänge man addar oavsett kurs eller generell marknad, för att ta bort svängningarna i sin egen portfölj. Med en sådan strategi, är det enda som man ska jämföra med, respektive aktie-index, och inte vad massa trading-bolag eller Nissar påstår att de tjänar ihop.

   Ett tips. Gå in på Forbes lista över Väldens 100 rikaste personer.
   Det finns inte en enda day-trader, i den listan.
   Exakt 0 traders.

 8. Käns ganksa dumt att köra ta på index över så lång tid, går det bra så går det bra… har inget med trend att göra…

 9. Tack för en bra uppställning. Fler av denna typ, det ger åtminstone mig som nybörjare en bra inblick.

  En sak som jag önskar är att ni skapar en utdelningskalender, så att jag enkelt kan se vilka bolag som delar ut när.

 10. Hej Claes
  Jag har inte lyckats i mina placeringar sedan 5 år tillbaka.
  Jag hade investerat 8000 kr som bara har blivit 9000 kr.
  Mvh
  Ben

 11. Vill man månadsspara i investmentbolag så är det enklaste sättet i aktiefond investmentbolag från Spiltan. Fonden har låg avgift och har gått bra sedan den startade.

 12. Att placera sina pengar i olika aktier eller i fonder är inte att diversifiera då de alla är i samma investeringsklass. När rädslan tar över i en övervärderad marknad som denna så går allt ner, att lägga till fysiskt guld och silver i sin portfölj är att diversifiera då de är motpolen till aktier och fonder.

  Hade man följt eran investeringsstrategi för 10 år sedan till idag hade snittet förlorat pengar då köpkraften hos den svenska kronan har halverats sen dess (mer egentligen eftersom företagen hela tiden effektiviserar och hittar sätt att producera sina produkter billigare, vilket gör att de inte syns på samma sätt)

  Hade man placerat sina pengar i guld och silver med hjälp av eran, enligt mig, EXTREMT dåliga investeringsstrategi så hade man faktiskt haft samma köpkraft idag+ lite till.

  Ni kan jämföra prisutvecklingen själva 🙂

  guld: https://www.bullionvault.com/gold-price-chart.do

  OMX 30: http://www.nasdaqomxnordic.com/indexes/historical_prices?Instrument=SE0000337842

  Jag skulle rekommendera alla som är osäkra att läsa på själva. Internet är världens största och mest lätt-tillgängliga biblotek och det mesta är även gratis. Informationen ni fått här är ifrån människor som tjänar på att ni placerar era pengar i aktier och fonder.

 13. Var intresserad utav inlägget men bilden som visar avkastning har en såpass liten storlek på fotnoterna/finstilta att jag blir förbannad. Ni gör precis samma sak som alla andra aktörer, försöker sopa undan det negativa genom att minska texten så man ändå kan säga att man har uppgivit riskerna eller det finstilta. Sluta med det, lika bra att vara ärlig från början än att fulspela med liten text.

  • Hej Simon!

   Tråkigt att du tycker det. Vår mening är absolut inte att dölja någonting, utan det handlar om att kunna skriva ut den risktext som krävs enligt lag samt att förklara hur vår uträkning gått till och samtidigt få plats med detta på bilden utan att det helt tar över poängen vi försöker förmedla. Om du har svårt att läsa texten så kan du trycka på bilden så att du får upp den i originalstorlek.
   Vänligen,
   Daniel, Avanza

 14. I princip miljonär på 10 år, 3000 i månadssparande i några av sveriges finaste bolag. Kan det bli enklare?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.