Många bäckar små till ett bättre sparande

Av Avanza

16 apr 18

Share

Säg hej till vår första gästbloggare för #tjejersomsparar – Lina Rudin! Hon har sparat sen barnsben och har under åren samlat på sig flera matnyttiga tips som hon vill dela med sig av, och ni vet ju hur mycket vi älskar spartips. Scenen är din Lina!

Min pappa brukade ge mig sina småmynt när jag var liten. Jag lade dem på hög och kunde se hur högen blev större. Idag är det en av många saker jag är tacksam för från min uppväxt. Senare i livet lärde jag mig flera knep om sparande, och även om pengarna idag är mer i digital form tycker jag fortfarande att det är kul att se dem växa.

Många bäckar små är ett välkänt begrepp och vi vet alla att det fungerar. Att inte köpa saker i onödan, att ha lunchlåda och att spara regelbundet är bara några vanliga tips. Ett annat tips är att jämföra mer. Varje gång det är dags att teckna nya försäkringar, elavtal med mera gör jag en snabb jämförelse. Idag finns många bra nättjänster för att jämföra och ofta fungerar det också att ringa nuvarande bolag och fråga om rabatt.

Att ha en buffert

Jag hade förmånen att få fonder och aktier när jag var liten. När jag blev arton år gammal och fick ta del av pengarna var jag tacksam över att ha dem som buffert och jag valde att fortsätta spara aktivt.

När jag var 19 år gammal vågade jag hoppa på civilekonomprogrammet trots att jag var osäker på om det var rätt, för jag hade råd att hoppa av. Idag renoverar vi ett helt hus och det hade inte gått utan buffert. Jag hörde för ett tag sedan att fler kvinnor än män saknar buffert för oförutsedda utgifter, och en kvinna som jobbar på bank berättade för mig att hon ibland får frågan från kunder om de har råd att skilja sig. Därför är jag glad över initiativ som #tjejersomsparar.

För mig har uttrycket ”fuck-off-kapital” varit motiverande. Att veta att det finns en buffert ger extra frihet. Frihet att kunna hoppa av jobbet, byta utbildning eller på annat sätt byta riktning i livet om det skulle bli önskvärt. Men också friheten att slippa oroa sig för om pengarna räcker.

Sprid riskerna

Många bäckar små betyder också för mig att sprida ut riskerna. Att spara regelbundet, även små summor. Flytta över en del av inkomsterna direkt när de kommer. Spara oväntade inkomster såsom pengar du får i present, skatteåterbäring eller om du hittar pengar i en ficka.

Sprid också ut riskerna genom att spara på olika sätt. Det går att spara även små summor i fonder och aktier. Spara först till en buffert och prova dig sedan fram.

Gå till banken regelbundet. Använd de verktyg de erbjuder för att hitta rätt risknivå och ställ massvis med frågor till din kontaktperson på banken. En del tror att bankbesöken kostar pengar eller bara får användas av människor med mycket pengar, men så är det inte. Var dock uppmärksam på de tips om placeringar du får av banken, om de endast verkar vilja sälja sina egna produkter och hur förvaltningsavgifterna i så fall ser ut. Jämför med andra banker innan du bestämmer dig.

Se över dina utgifter

Det är inte (de stora) inkomsterna man blir rik av, utan (de små) utgifterna. Kika på vilka utgifter du har. Flera banker har utgiftskoll i sin internetbank eller app. Annars finns det bra appar till hjälp. Jämför utgifterna med andra månader och gå igenom och kolla om det känns rimligt och kolla så du vet vad allting är.

Hitta någon att prata med

I Sverige är det lite tabu att prata om pengar. Det gör att många inte vet vad som är rimligt och vi går miste om kunskap. Börja fråga dina vänner och bekanta små frågor om pengar. Börja till exempel med enklare och mindre känsliga frågor. Kanske kan du fråga om de har något bra tips på hemförsäkring, om de är nöjda med sin bank eller om du kan få fråga hur mycket el de gör av med. Säg gärna att de inte behöver svara om de inte vill och känns det obekvämt så fråga någon annan person nästa gång. Sedan jag började prata mer öppet om ekonomi har jag hittat andra vänner som också köper aktier, som har tips och så vidare.

Lycka till med dina bäckar små!

/Lina Rudin, process- och projektledare Lunds Kommun

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg