Så sparar du ihop till en miljon kronor

Att bli miljonär är en milstolpe för många och i augusti passerade vi faktiskt 120 000 miljonärer på Avanza. Men hur gör man då för att spara ihop till sin första miljon och hur lång tid tar det? Låt oss kika närmare på det!

Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro att nå den där miljonen. Det viktigaste är att bestämma sig, för det kräver lite envishet och tålamod. Men du har en stor möjlighet att påverka. Ju mer du sparar löpande desto snabbare går det, dessutom är sparformen helt avgörande.

 

Sparformen är helt avgörande

För att ge ditt sparande rätt förutsättningar att nå målet så är sparformen helt avgörande. Nuförtiden ger sparkontot en väldigt låg ränta, om någon. Om du sparar 1 000 kronor per månad så kommer det ta 1 000 månader att nå miljonen, det är 83 år. Om vi istället antar att sparkontot ger 1 procents ränta så kapar vi den tiden rejält, ned till 61 år. Men det är ändå en väldigt lång tid för att nå målet och risken är att motivationen tryter, dessutom knaprar inflationen lite köpkraft från dina slantar.

Om du istället investerar pengarna på börsen i aktier eller aktiefonder och antar en årlig avkastning på 7 procent så tar det istället 27 år, alltså bara en tredjedel av tiden det tar om du låter pengarna samla damm på ett konto eller i spargrisen. Investeringssparkontot är vårt vanligaste konto för att investera i aktier och fonder, dessutom är det kostnadsfritt. Läs mer om Investeringssparkonto (ISK) här.

Psst.. det kan dock gå mycket fortare, så ge inte upp!

Annons

Låt dina pengar jobba för dig

Hemligheten bakom att nå sin första miljon och många till därefter heter ränta på ränta-effekten. Albert Einstein sägs ha förklarat det som världens åttonde underverk och en av universums starkaste krafter. Det handlar helt enkelt om att sätta dina pengar i arbete och låta dem jobba för dig. När du sparar pengar på ett vanligt konto eller sparkonto så vilar de. Om du istället investerar pengarna på börsen långsiktigt så jobbar de, skillnaden är enorm över tid. Här kan du läsa mer om ränta på ränta-effekten.

I början kommer det krävas att du anstränger dig, samtidigt som belöningen i form av avkastning verkar till synes liten. Ett antal år senare kommer de arbetande pengarna ge dig en till synes hög avkastning till en låg eller obefintlig insats från din sida, då är snöbollen i rullning. Låt mig bjuda på ett klassiskt exempel för att förstå effekten och den här ketchupeffekten efter en tid som jag precis nämnde.

Om du fördubblar en krona varje dag i 30 dagar så kommer du ha över en miljard kronor i slutändan. Rimligt? Givetvis inte men effekten fungerar precis så här. Till en början kommer i princip all värdetillväxt i ditt sparande mot målet om miljonen att komma från ditt nysparande. Se det som att krama en snöboll och börja rulla denna nedför en brant skidbacke. Ju längre tiden går och desto större snöbollen blir desto mer snö kommer den addera av egen kraft, eller gravitationen om vi ska vara petnoga.

Till slut rullar snöbollen ifrån dig och växer sig allt större av helt egen kraft. Detsamma gäller ditt sparande, tiden och avkastningen är nämligen de två viktigaste faktorerna för att nå ditt mål, vid sidan att faktiskt komma igång. På tal om tiden, vad händer om du lägger till ytterligare en dag i ovan graf?

Tid och avkastning är de två viktigaste faktorerna

De två absolut viktigaste faktorerna är tid och avkastning, de gör nämligen det absolut största jobbet åt dig. Du måste bara sysselsätta dina pengar, varför ska de ligga på sofflocket när du går till jobbet? I början kommer som sagt lejonparten av värdeskapandet och den allt större portföljen från det egna nysparandet.

Om du månadssparar 1 000 kronor i månaden så kommer du ha fått ihop 12 400 kronor efter ett år, givet 7 procents årlig avkastning. 12 000 är ditt nysparande och 400 kronor är din avkastning, vilket innebär att nysparandet står för nästan 97 % av ditt samlade sparkapital. Men låt oss snabbspola fram till år 27, alltså det år du når miljonen. Då har du totalt sett nysparat 324 000 kronor, och helt plötsligt står avkastningen för 67 % av hela din förmögenhet. 10 år senare når du nästa miljon och då utgör avkastningen hela 79% av din totala förmögenhet.

När du har fått ihop en miljon kronor så motsvarar en årlig avkastning om 7 % hela 70 000 kronor. Det är lika mycket pengar som du initialt nysparande på 70 månader eller nästan 6 år. Pengarna arbetar nu för dig och drar det tyngsta lasset. Om vi antar att du fortsätter månadsspara 1 000 kronor så innebär det att du nyspara 12 000 kronor per år, avkastningen på din miljon adderar därefter ytterligare 6 års nysparande.

 

Ju mer du sparar desto snabbare går det

Ett gyllene riktmärke är att spara 10 % av disponibel inkomst, alltså inkomst efter skatt. Men det bästa sparandet är det som blir av och varje resa börjar med ett första steg. Den genomsnittlige avanzianen månadssparar strax under 3 000 kronor per månad. Det innebär att det tar 16 år att nå första miljonen. Våra unga miljonärer under 30 år månadssparar 8 400 kronor vilket innebär att det tar lite mer än 7 år att nå målet. Ju mer du sparar löpande desto snabbare går det.

Snöbollen är i rullning

Låt oss inspireras av våra målmedvetna miljonärer under 30 år som har ett aggressivt månadssparande.

Första miljonen nås strax efter 7 år.
Ungefär 5 år därefter nås den andra miljonen.
Fyra år senare nås den tredje miljonen.
Fjärde miljonen nås efter blott 3 år.

…och sen rullar det på snabbare och snabbare.

Om de behåller sparandet ända fram till 65 års ålder så har de uppnått ett sparande på 15 miljoner kronor där närmare 77 procent av detta utgörs av avkastning.

Sammanfattning

Det är fullt möjligt att spara ihop en miljon kronor och hemligheten handlar om att sätta dina pengar i arbete. Ränta på ränta-effekten gör den största delen av jobbet, du behöver bara vara en gnutta envis och tålmodig.

  • Investera dina pengar på börsen
  • Spara löpande och direkt lönen kommer – de flesta har för mycket månad kvar i slutet på lönen
  • Ju mer du sparar desto snabbare går det

Psst… vill du lära dig mer om hur du kommer igång? Då rekommenderar jag dig att läsa Sommarsparskolan. Om du hellre lyssnar på ljudböcker så kan du spana in Aktieskolan som jag och Johanna Kull har skrivit och läst in för Storytel. Sist men inte minst så kan du även lyssna på Avanzapodden.

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat att vi ger tillbaka alla avgifter på alla fonder? Det sker helt automatiskt för dig som inte kommit över 50 000 kronor i samlat sparande hos oss. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Stort lycka till!
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg