Matbolagen som gömmer sig i köket

Av Avanza

14 dec 20

Share

Är du en gourmand i köket? Världen är börsnoterad och tillsammans med alla goda fonder, ostar, bröd, drycker och hushållsmaskiner gömmer sig en värld av börsnoterade varumärken. I den här bloggen ska vi kika lite närmare på alla börsbolag som kanske gömmer sig i ditt kök. Häng med!

Världen är börsnoterad och det gäller även köket. Om man bara sätter på sig de glasögonen så inser man helt plötsligt att en stor del av köket, hemmets hjärta, ruvar på många börsbolag. Det brukar sägas att vägen till en persons hjärta går via magen, på samma sätt kan vägen till en ekonomisk trygghet kan gå via köket.

Vi börjar i kylen

Men innan vi öppnar kylen kan vi väl bara ta tillfället i akt att notera det faktum att detta kylskåp kommer från noterade Electrolux. Som i sin tur är ett innehav i investmentbolaget Investor, tillika den mest ägda aktien hos Avanza. Kylen är välfylld med smaskigheter som du inhandlat på ICA, Willys eller Hemköp. På börsen innebär det ICA Gruppen eller Axfood.

Smaken är som baken delad, eftersom familjen är stor så finns det en rik flora av olika gottigheter. Däri hittar vi en fond från Knorr som ägs av UnileverDeli Falukorv och en julskinka som väntar på dopparedagen, naturligtvis från finländska HKScan. Kanske ligger det där också ett paket bacon för nästa pasta carbonara du tänkt göra, tillverkat av samma bolag.

Du är förutseende och har även förberett för en smaskig frukost imorgon. Kanske gillar du Pärsons rökta gourmetskinka eller varför inte något av deras vegoalternativ, även dessa kommer från HKScan. Vill du göra en skrytmacka och imponera på familjen kanske du förbereder en deg som får kalljäsa under natten och sedan köras i degblandaren från Electrolux, det är ju så gott med nybakt bröd på morgonen. Som omväxling så är förmodligen även ugnen från samma tillverkare. Men nu åter till kylen.

Vi hittar även en av årets sillsmaker Västkust Majo från Abba, hallonsylt från Bob, blåbärssoppa från Ekströms, ketchup från Felix, Kalles Kaviar och juste… den där jästen från KronJäst också för bröddegen. Alla dessa levereras från norska matkonglomeratet Orkla. Jokk, Önos, Paulúns och Risifrutti är andra favoriter från samma börsbolag. Visste du förresten att Kalles Kaviar och Svennes Kaviar ägs av samma bolag? Eller att Volvo en gång i tiden ägde Kalles Kaviar via Procordia? Man tänkte helt enkelt att bilförsäljning och kaviar på frukostmackan agerade lite motvikter till varandra och minskade risken.

När det sedan är dags för frukosten så kan det också vara gott med ett glas Tropicana från samma bolag. I mörka vintertider likt dessa är det många som äter D-vitamin, i just det här fallet kommer de från Midsona. När du försöker stänga kylen så ligger en ketchupflaska från Heinz ivägen och en förpackning Philadelphia faller ut och påminner dig om dess lena smak. Tur att Kraft Heinz tillverkar dessa produkter du uppskattar.

På kylning finns även en fanta från Coca Cola och en Pepsi Max från PepsiCo, och ska man vara ärlig så var det nog även en Dr. Pepper och Schweppes från Keurig dr Pepper.  Till barnen finns det förberedd goda klämmisar från Danone.

…för att ta oss vidare till frysen

Där hittar vi en kladdkaka från Frödinge, lite pizza från Grandiosa för de där stressiga stunderna då du inte hinner locka fram gourmanden inom dig, båda tillverkas av Orkla. Men man kan ju inte leva på enbart sötsaker och pizza. Naturligtvis har du även kyckling från Kronfågel som produceras av Scandi Standard. Dessutom har du känt dig lite våghalsig genom att köpa en växtbaserad hamburgare från Beyond Meat som så många pratar om, det ska bli gott att se om den är så god som vissa påstår. Men förutom kyckling finns det naturligtvis även köttfärs från HKScan och lax från något av de norska bolagen Grieg Seafood, MowiNorway Royal Salmon, Salmar eller Salmones Camanchaca. Sist men inte minst så får vi inte glömma bort den där GB glassen eller paketet Chocolate Caramel Cookie Dough från Ben & Jerrys, det ska bli gott när det är dags. Njutbara stunder från Unilever.

Sen går färden vidare till skafferiet

Där hittar vi en hel del basvaror. Flingor från Kellogg’s, ett antal soppkonserver från Campbell Soup och dessutom har du ju kommit på att du vill göra egen senap, i skafferiet står förpackningen med senapspulver från Colman’s som ägs av Unilever. Dessutom finns en förpackning Nescafé som backup när du glömt köpa kaffe, den kommer från Nestlé. Likaså dina Nespressokapslar och din kattmat från Friskies till din ludne vän.

Sen har vi ju de där sötsakerna…

Vad vore livet utan lite sötsaker ibland. Kanske gillar du Kexchoklad, Center, Plopp eller Polly från Cloetta? Eller varför inte Marabou mjölkchoklad, Côte d’Or eller Toblerone från Mondelez? Är du mer sugen på kakor så finns ju exempelvis Oreo från samma bolag. Gillar du Ballerina istället så är norska Orkla mer i din smak. Är chips mer din melodi? Då har vi OLW från Orkla. Om jag får bjuda på en liten kuriosa så står OLW för ”Old London Wasa” där just Wasa är hämtat från Wasabröd.

Vill du istället ha nötter att snaska på så har du Premium Snacks som bland annat äger Exotic Snacks och Gårdschips. Men i ärlighetens namn är det ibland godast att äta en banan från Fresh Del Monte Produce.

 

Här är några olika bolag att inspireras av som huserar i köket

 1. Cloetta
 2. Midsona
 3. ICA Gruppen
 4. Axfood
 5. Procter & Gamble
 6. Scandi Standard
 7. Beyond Meat
 8. Unilever
 9. HKScan
 10. Orkla
 11. Mondelez
 12. Kellogg’s
 13. Kraft Heinz
 14. Campbell Soup
 15. Danone
 16. Coca Cola
 17. PepsiCo
 18. Nestlé
 19. Lohilo
 20. The Hershey’s Company
 21. Premium Snacks
 22. Fresh Del Monte Produce
 23. Keurig dr Pepper
 24. Electrolux
 25. Bakkafrost
 26. Grieg Seafood
 27. Mowi
 28. Norway Royal Salmon
 29. Salmar
 30. Salmones Camanchaca

 

Vilket är ditt favoritbolag i köket?
Nicklas

 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg