Medvind för Avanza Impact by Circulus

Av Avanza

18 jul 23

Share

Försommaren bjöd på ljuv musik för Avanza Impact by Circulus. Strukturell medvind för våra lösningsbolag ledde till en vinsttillväxt på över 20% hittills i år, vilket bidrog till att fonden fram till halvårsskiftet steg med 8,3%, vilket var bättre än sitt jämförelseindex.

Vi tillbringade en stod del av våren och försommaren på resande fot och ett starkt intryck från detta kringflackande var hur stark den strukturella medvinden är för de bolag som erbjuder lösningar på vår tids stora hållbarhetsutmaningar; de må sedan vara inom så vitt skilda områden som hälsa, sol, återvinning eller vatten.

Strukturell vinsttillväxt i vatten 

Att rent vatten är en bristvara och lösningar på vattenproblematiken starkt efterfrågade har vi sett konkreta bevis på under våren. Vattenföretaget H20 Innovation rapporterade i maj en rekordstark orderingång (+85%) – efterfrågan på bolagets lösningar för att rena och återvinna avfallsvatten har aldrig varit större. Under våren besökte vi H20 Innovation både i Kalifornien och Kanada och kan konstatera att bolaget är unikt positionerat inom vattenindustrin – ett område där investeringsbehoven är enorma. På plats i Kanada i maj träffade vi också 5NPlus, en viktig underleverantör till solindustrin i USA. 5NPlus gynnas kraftigt av både den starka tillväxten inom solindustrin (som fått en extra skjuts av det gröna infrastrukturpaketet i USA) samt förflyttningen av produktion från Kina till USA. 5NPlus är ett bra exempel på bolag vi gillar – stark strukturell tillväxt, lönsamt och okänt för de flesta.

Avanza Impact köper in sig i svenska cirkulära bolag och Oxfords Universitys äldsta bolag

Stark strukturell efterfrågan har också Renewcell, ett bolag vi besökte uppe i Sundsvall på bolagets första kapitalmarknadsdag någonsin. Det var vårt andra besök i Renewcells fabrik i Ortviken i år, bolaget börjar (efter en brand i mars) få fart på produktionen och kan snart nå break-even. Att få upp produktionstakten och nå lönsamhet innan årets slut är nyckeln för kursutvecklingen, efterfrågan på bolagets världsunika, återvunna textilfiber är mycket stor. Vi tror att Renewcell har möjlighet att lyckas och valde därför att vara med i bolagets nyemission i slutet av juni. Emissionen i Renewcell var den andra vi deltog i under försommaren, i maj var vi också med i en annan svensk bolagsemission, Scandinavian Enviro Systems. Scandinavian Enviro är ett världsledande däckåtervinningsbolag som nyligen bildade ett JV med det franska infrastrukturbolaget Antin för att finansiera och bygga ut däckåtervinningsanläggningar över hela Europa. Den första anläggningen ska stå klar 2025 i Uddevalla. Scandinavian Enviro har utvecklat sin teknik sedan början av 2000-talet och har som huvudägare den franska däcktillverkaren Michelin.

Under försommaren besökte vi också London och inte minst Oxford, där vi träffade Oxford Instruments, det första bolag som knoppades av från Oxford University redan 1958. Oxford Instruments säljer avancerade mätinstrument och annan högteknologisk utrustning till forsknings- och industriföretag. De är världsledande i sina nischer och är oerhört lönsamma. Efter att ha studerat Oxford Instruments ett tag, beslöt vi oss efter besöket att ta in bolaget i portföljen.

Vi har också markant ökat vår position i Montrose Environmental Group, ett företag som tillhandahåller miljöteknik- och konsulttjänster för att hjälpa företag och organisationer att hantera och minimera sin påverkan på miljön. Bolaget hade ett tufft första kvartal och hade kommit ned på en värdering där vi tog möjligheten att öka i ett bolag vi gillar långsiktigt.

Ljusa utsikter

Inför det andra halvåret tycker vi att portföljen står sig stark med god vinsttillväxt, bra lönsamhet och låg skuldsättning – allt detta till en attraktiv värdering. Vi gläds både åt den fina avkastning som portföljen levererat under det andra kvartalet samt åt de fina inflöden vi haft. Vi tackar för förtroendet och ser fram emot ett spännande andra halvår!

Avanza Impact by Circulus 10 största innehav:

  1. Graphic Packaging
  2. Hikma Pharmaceuticals PLC
  3. H2O Innovation Inc
  4. Park City Group Inc
  5. GXO Logistics Inc
  6. Maximus Inc
  7. Clean Harbors Inc
  8. 5N Plus Inc
  9. Darling Ingredients
  10. Gates Industrial

Se fler innehav på fondsidan här!

Impactarbete på riktigt

Vårt impactarbete är en viktig del av investeringsprocessen. Under våren har vi spenderat mycket tid på emissionerna i Renewcell och Scandinavian Enviro och initierat flera viktiga bolagsdiskussioner, inte minst kring kapitalmarknadsdagar där man kan synliggöra det positiva arbete som flera av våra bolag faktiskt gör.

Vi vill också passa på att tipsa om ett seminarium från Tideline & BlueMark där Simon representerar Circulus och diskuterar impact i noterade bolag tillsammans med bland annat hållbarhets- och impactansvariga hos Blackrock och UBS. Seminariet finns även sammanfattat i ett blogginlägg från Tideline för den som föredrar att läsa.

//Christofer, Joakim och Simon, fondförvaltare Avanza Impact by Circulus.

Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. För information, faktablad & informationsbroschyr se avanza.se/avanzaimpact

Relaterade inlägg