Mest köpta aktierna i juli

Spararna tog inte semester från börsen, utan privatspararnas handel i juli var på mycket hög nivå. Man nettoköpte aktier för femte månaden i rad och köpen var dubbelt så stora som samma månad ifjol. Även i fonder var köpen stora och där är det framför allt årets vinnarfonder som köps. Här de aktier och fonder som lockade mest i juli.

Aktiespararna köper spel och fastigheter

Privatspararnas aktiehandel präglas av fortsatt optimism. Absolut störst var köpen i livecasinobolaget Evolution Gaming. Evolution Gaming har en mycket hög tillväxttakt och aktien är upp över 110 procent sedan årsskiftet. Aktien har dock pressats senaste veckorna efter att en storägare sålt av aktier. En nedgång som spararna snarast sett som ett bra köptillfälle. Köpen i Evolution i juli är de största någonsin och antalet Avanzakunder som är aktieägare i bolaget ökade under månaden med 30 procent till 36 298.

Spararna fyller också på i fastighetsbolagen och på köptoppen återfinns såväl Hufvudstaden som SBB. Hufvudstaden med kontors- och butikslokaler på bästa adresserna, har pressats hårt av spekulationerna om permanent förändrat köp- och arbetsbeteende. Efter aktiens tapp på 40 procent sedan årsskiftet, har bolaget seglat upp som en ny småspararfavorit och antalet ägare har fördubblats. Med tanke på den rabatt som aktien handlas till och att det rimligtvis alltid torde finnas efterfrågan på några av Sveriges finaste fastigheter, kan det mycket väl visa sig vara ett klokt drag av den långsiktige.

Fondspararna köper teknik

Bland fondspararna är det framför allt teknikfonder som lockar. Varannan fondkrona går i juli till teknikfonder. Teknikbolagen har hållit emot bra i vårens börsturbulens och fonderna tillhör årets riktiga vinnarfonder. Fonderna är en bra krydda i svenskarnas annars relativt bank- och verkstadstunga portföljer. Man får dock exponering mot de stora teknikbolagen även via en traditionell globalfond. De består till dryga hälften av amerikanska aktier, vilka har en tydlig övervikt i just teknikbolag.

Sverigefonder är månadens näst mest köpta fonder och där märks fortfarande en tydlig trend mot billiga indexfonder. Sju av tio sverigefondskronor går till fonder med under 0,4 procent i total avgift. Den andra kategorin som lockar är aktivt förvaltade Sverigefonder med fokus på små- och mellanstora bolag.

Spararnas tradition av att jojo-spara i läkemedelsfonder fortsätter och efter att ha rusat till fonderna vid börsoron i våras, säljs nu fonderna på bred front. Här skulle sannolikt många gynnas av att ha en tydligare strategi. Att antingen ha en mindre del läkemedelsfond som ett defensivt inslag i portföljen och då vara mer långsiktig med detta, eller fokusera på breda och billiga indexfonder.

Har du gjort några aktie- eller fondköp i sommar? 

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg