Några spaningar från veckan som gick, v. 17

Av Avanza

30 apr 21

Share

Oförändrade räntenivåer med tro på fortsatt tillväxt. Fortsatt rotation bland spararna hos Avanza mot Sverigefonder och globalfonder på bekostnad av gröna energifonder och teknikfonder. Och några tips på hur du kan tänka när börsen går ned. Så kan vecka 18 summeras. 

I veckan har vi har bland annat fått mindre överraskande besked från både Riksbanken och amerikanska FED om att räntorna lämnas oförändrade och att stödköpen av värdepapper fortsätter. Samtidigt konstateras att ekonomierna utvecklats bättre än väntat och att fortsatt tillväxt i såväl Sverige som i USA är att vänta.

I veckan stänger vi också böckerna för april och denna månad har vi bland annat sett att Avanzas sparare fortsätter att favorisera Sverigefonder. Stockholmsbörsen är också en av de starkaste i världen och gynnas av den rotation mot värdebolag som vi sett under ett tag. Även globalfonder är heta bland Avanzas sparare medan intresset för gröna energifonder och teknikfonder minskar. Vad gäller aktier syns rotationen även här. Investor, Tele2 och Telia är favoriterna.

Börsen är i topp och vi kan blicka tillbaka på en period med flera nya börsrekord och många nya börsintroduktioner. Samtidigt är de flesta ense om att att en nedgång kommer förr eller senare. När denna blir av är dock desto osäkrare men det finns ett antal saker man kan ha med sig när det börjar storma på börsen. Det absolut viktigaste är att inte köpa efter uppgång och sälja efter nedgång. Nyckeln handlar ofta om att inte göra något alls utan istället förbereda sig för en nedgång och göra goda affärer när tillfället dyker upp. Desto längre sparhorisont – desto mer har du att vinna på en sjunkande börs.

Slutligen, en liten titt på börsveckan där det breda indexet OMXS 30 gick ner med -1,07 %.

De mest  köpta aktierna denna vecka var:

Hynion är en ny favorit bland många sparare och är ett norskt bolag som utvecklar, förvaltar och driver vätgasstationer. Hynion var en ny bekantskap på förra veckans topp-fem men hänger alltså även kvar denna vecka.

Trevlig helg!

Moa

Relaterade inlägg