Nu lanserar vi äntligen Avanza Ränta Global

Av Avanza

07 dec 23

Share

Nu välkomnar vi en ny medlem i Avanzas fondfamilj: nämligen Avanza Ränta Global! Vi är extra glada över att kunna lansera den just nu då stigande räntor slagit hårt mot mångas plånböcker. Med den här fonden breddar vi vårt utbud och ger våra kunder möjligheten att vända höga räntor till sin fördel – genom att få exponering mot globala företagsobligationer. Så för vem passar en global räntefond?

Tänk på att investeringar i fonder innebär en risk att du inte får tillbaka pengarna du satte in. Avanza Ränta Global är en matarfond som investerar minst 85% (och i praktiken 100%) av sina tillgångar i mottagarfonden Captor Global Fixed Income. För legala dokument, se avanza.se.

Varför lanserar vi en räntefond nu?

Att lansera en räntefond har varit på tapeten länge och något som är naturligt för att bredda erbjudandet till våra kunder. Självklart är det mer aktuellt än någonsin med tanke på det höga ränteläget i världen. Ett högre ränteläge innebär att företag som ger ut obligationer, alltså som vill låna pengar, måste betala ett högre pris (ränta) för detta. Som investerare innebär det att man kan få högre avkastning nu än tidigare om man väljer att låna ut pengar till företag i en räntefond.

Annons

Varför Avanza Ränta Global?

Genom Avanza Ränta Global får du som investerare exponering mot europeiska och nordamerikanska företagsobligationer med en likaviktad fördelning. Cirka 70% av företagsobligationerna har kreditrating Investment Grade och cirka 30% kreditrating High Yield. Det betyder att fonden till störst del har innehav med lägre risk, och en mindre del med högre risk.

Avanza Ränta Global är en matarfond som investerar minst 85% (men i praktiken 100 %) av värdet i mottagarfonden Captor Global Fixed Income. Med Captors förvaltningsstrategi, som tar exponering mot företagsobligationer via derivat, kan fonden ta svensk ränterisk istället för utländsk – samtidigt som exponeringen mot företagen är global. Det ger en bättre riskspridning, högre likviditet och minimal valutaexponering.

Något som också är viktigt är självklart vad fonden kostar, sett till vad man får tycker vi att fonden har ett riktigt schysst pris och kostar 0,58% i total avgift.

Vad skiljer räntefonder från aktiefonder?

För att enkelt förklara vad skillnaden mellan en räntefond som investerar i företagsobligationer och en aktiefond är kan man säga att man i en räntefond finansierar ett företag genom att låna ut pengar – medan man i en aktiefond finansierar företaget genom att ge pengar i form av aktiekapital. En viktig skillnad mellan dessa två är att långivare till ett företag prioriteras över aktieägare om ett företag får finansiella problem och i värsta fall går i konkurs. En annan skillnad är att räntefonder normalt rör sig mindre upp och ner än vad aktiefonder kan göra.

Varför kan det vara bra att investera i en räntefond?

Räntefonder kan vara ett alternativ till aktier eller aktiefonder om man vill ta lägre risk men fortfarande vill få möjlighet till avkastning på sina pengar. Det kan även vara ett bra komplement till en portfölj beroende på vilken sparhorisont man har eller om man för tillfället inte vill investera i tillgångar med högre risk eller ha pengarna liggandes i madrassen.

Om du vill bredda fondportföljen och tror att räntetoppen är här kan Avanza Ränta Global vara något för dig.

// Hampus Ernstsson, Fondförvaltare Avanza Fonder.

Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg