Nytt år, nya sparmöjligheter

Att komma igång med ett vasst sparande är inte svårt. Och tar inte heller lång tid. Låt 2019 bli året då du på riktigt bygger upp en pengamaskin och ökar din frihet. Det är ett nyårslöfte som vi alla kan ge oss själva. 

Kom igång!

Den bästa dagen att börja spara var igår, den näst bästa är idag. Det må låta klyschigt men så är det.Så gör dig själv en tjänst, och se till att 2019 blir året då du verkligen kommer igång och börjar spara. Det betyder inte att du måste lägga ned en massa tid och energi på att justera och hela tiden förändra ditt sparande. Nej, har du väl kommit igång så sköter sig sparande väldigt bra på egen hand. Börja därför enkelt. Här på Avanza har vi Avanza Auto eller eller Portföljgeneratorn som man kan använda sig av för att enkelt och smidigt få ett vasst sparande som passar just din sparhorisont.

3 tips för att få snöbollen i rullning

• En bra tumregel är att försöka spara 10 % av sin lön efter skatt. Och att göra det direkt när du fått lön. På så sätt anpassar du din konsumtion efter ditt sparande istället för tvärtom. Se det som att du betalar 90 av 100 kronor till dig själv idag och sparar 10 av 100 kr till din framtid. Låter inte det väldigt sunt och tacksamt för ditt framtida jag? Känner du efter ett tag att 10 % är jättelätt kan du allt eftersom öka din sparkvot för att nå dina mål snabbare!
• Ge dina pengar rätt förutsättningar – ett sparkonto är säkert på kort sikt, men långsiktigt äts pengarna upp av inflationen (Riksbankens inflationsmål är 2% varje år). Nej, vårt långsiktiga sparande växer bäst på börsen. Aktiemarknaden har historiskt gett högst avkastning och Stockholmsbörsen har i snitt gått upp cirka 10 procent per år senaste decenniet, men det är långtifrån någon rak linje. Det kommer garanterat förekomma gupp på vägen, men det gör ingenting så länge du har tiden på din sida. En tillfällig börsnedgång är snarast bra eftersom du då får mer fond för pengarna.
• Sprid risken, diversifiera som det heter på finansspråk. Det gör du genom att spara i flera olika värdepapper på flera olika marknader. Denna diversifiering får du antingen genom en bred fond, en portfölj av flera fonder eller genom en portfölj med aktier i flera olika bolag i flera olika branscher. Det viktigaste är att du inte blir för enbent med bara en eller ett par aktier som alla är beroende av samma marknad.

Fokusera på målet

Hur peppad och motiverad du än känner dig nu, kommer det komma dagar när motivationen tryter. Så är det bara. Men det finns knep att ta till för att hålla sparlågan uppe. Ett av de bästa, det är att konkretisera sina mål. Konkreta sparmål är alltid mer effektiva än luddiga.

Det fina är också, att ju längre sparhorisont du har, desto större kan ditt mål vara. För här kommer ränta-på-ränta-effekten, även känt som världens åttonde underverk, in i bilden. Det är den snöbollseffekt som gör att ditt sparande växer snabbare och snabbare för varje år som går. Det enda som krävs är rätt förutsättningar och tålamod. Därför är det så viktigt att börja idag och inte imorgon. Ju tidigare man börjar spara desto längre tid får detta åttonde underverk på sig att jobba och hjälpa dig nå dina drömmar.

Börja idag och låt 2019 bli det året som du blickar tillbaka på och minns med glädje och tacksamhet till dig själv för att du satte igång ditt alldeles egna sparmaskineri!

Gott nytt år på dig och stort lycka till med din sparresa!

//Johanna

Relaterade inlägg