Nytt i appen! Nu kan du se (och fira) dina milstolpar

Av Avanza

10 maj 21

Share

Vår vision är att skapa en bättre framtid för miljoner människor. Därför vill vi hjälpa våra användare att visualisera och fokusera på den framtiden, snarare än att bara stirra sig blind på hur en fond gick förra veckan eller hur en aktie utvecklades igår. Framtiden kan ibland te sig lite otydlig – men när du lever dig in i det som väntar blir det mer verkligt, och ju tydligare din dröm är desto lättare blir den att nå.

Mer motivation till ditt sparande

I linje med forskningen så är vår erfarenhet att de som blickar framåt och planerar också de som oftast lyckas bäst med sitt sparande. Det beror till stor del på den motivationen det för med sig och är avgörande för att du ska spara ihop till den där kontantinsatsen, kunna gå ner i arbetstid eller vad det nu är som just du drömmer om. Om du inte är motiverad kommer du sakna motståndskraft när motgångar kommer – och risken blir att du inte når fram till målet. Genom att blicka framåt kopplar du ihop ditt framtida jag med ditt nuvarande jag och du skapar en emotionell koppling till din framtida situation.

För att hjälpa våra användare att skapa en bättre framtid har vi därför snickrat på ett par funktioner som handlar om målsättning, visualisering och motivation som vi tror kommer vara bra stöd för att hålla motivationen uppe på en förhoppningsvis lång sparresa.

 

Fira dina milstolpar

Det första vi vill presentera är Milstolpar. Något som alla avanzianer har gemensamt är att vi då och då når jämna nivåer i sitt sparande. Dessa jämna nivåer kan fungera jättebra som delmål att sikta mot, oavsett om du har andra mer konkreta konsumtionsmål eller om ditt mål är till exempel en miljon. Vi har för övrigt sett att ”Miljonär”, inte helt otippat, är det vanligaste målet när vi har undersökt hur avanzianerna tänker kring sitt sparande.

Lika viktigt som att titta framåt är det att uppmärksamma och känna dig stolt över delstegen som du faktiskt når i ditt sparande. Ta dig tiden att stanna upp och fira ansträngningen som du gjort och ge dig själv en klapp på axeln.

Vår hjärna älskar snabba belöningar, det är delvis därför långsiktigt sparande ibland är så svårt.

Sparande kräver ju att vi skjuter på kortsiktiga belöningar för att få något bättre längre fram. Det här hoppas vi att milstolparna kan hjälpa dig med – att bjuda din hjärna på en liten belöning då och då. Vi ser till att bjuda på lite konfetti i alla fall!

 

Milstolparna visar också din resa på Avanza så att du kan blicka tillbaka och se när du nådde olika nivåer. Om du vill räkna bort något konto för att bara se en del av det du har på Avanza kan du självklart göra det.

Det här är som sagt en första funktion inom målsättning och vi kommer självklart att fortsätta utveckla och slipa på detta enligt den feedback vi får från dig.

Snart kommer vi också att ge dig möjlighet att skapa egna sparmål som vi hoppas ska bli ett bra stöd även det. Så håll utkik i apparna så ska vi finslipa det sista!

Lycka till med sparandet och kom ihåg: ett mål utan en plan är bara en dröm.

/Viktor, Produktägare

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

18 svar till “Nytt i appen! Nu kan du se (och fira) dina milstolpar”

 1. Såg att ni råkade publicera dev-version av stresstest till ens aktielån för någon månad sen. Verkade riktigt användbart, när släpps det publikt? 🙂

  • Oops, ja, vi råkade glänta på dörren in till utvecklingsmiljön lite för tidigt där 🙂 Men kul att du gillade stresstestet! Det ligger just nu inte högst upp i vår prio, så det är svårt att säga exakt när och i vilken form det kommer ut. Men den som väntar på något gott! / Anna i Team Ränta

 2. You guys removed the 3rd party integrations. It was so nice to see a complete picture at one place

 3. Kul initiativ, för sparande borde gamification vara rätt harmlöst och ”helt rätt” (enligt mig). Det finns såklart risker då det är aktier etc inblandat. Men jag tycker detta är ett steg i helt rätt riktning. Men behövs det fler milstolpar.

  Förslag på milstolpar från mig:

  Första Svenska Aktien
  Första Utdelningen
  Första Utländska aktien
  Första fonden
  Det finns förmodligen extremt fler första som är kul. Någon annan får fylla på:)

  Ägare av 1, 2, 5, 10, 100 fonder (en milstolpe för varje nivå)
  Ägare av 1,2, 5, 10, 100 aktier (en milstolpe för varje nivå)

  10 SEK, 100 SEK, 1000 SEK, 10000 SEK i utdelning (totalt och vid ett tillfälle. En milstolpe för varje)
  Utdelning 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 månader i följt (En för varje månad, så man kan hålla uppe sin ”streak”)

  Sålt aktie/fond med 10%,20, 50, 100%, 1000% vinst (en milstolpe för varje nivå)

  Sålt med förlust

  Ägt samma aktie i över 1, 2, 5, 10, 15 år (en milstolpe för varje nivå)

  Äger aktier på X antal kontinenter. (en milstolpe för varje kontinent etc)

  Såklart bör det finnas ”roliga namn” på de olika milstolparna.

  Bara en tanke.

  • Håller med om ovan, vore roligt med olika ”achievements” längs vägen medans man sparar.
   Kan bli svårt kanske få in det i mobilen men att få det som en notis hade ju kanske räckt?

   Bra jobbat oavsett, kul med nyheter!

   • Kan Webhallen och Niantic (Pokemon Go) lösa det i mobilen så kan nog Avanza också göra det. Dock håller jag med om att det måste göras snyggt/överskådligt blir det kluddigt tappar det värde.

  • Risken är ju att man lurar nybörjare till att göra osunda investeringar för att låsa upp nya achievements.
   Och snälla, ingen hets med streaks som dör ut…

 4. Kanske inte är rätt ämne men varför inte visa med en pajchart vilka sektorer som ens aktier ligger i. Borde vara busenkelt att få till ju.

 5. Kan vi få en inställning att gömma den här funktionaliteten?
  Den ger ingen ny information och tar bara upp utrymme i appen.
  Det fyller ju inget vettigt syfte förutom att hetsa på folk att kasta in mer pengar.

 6. Appen blir tokseg efter en stunds användande (iOS). Hade gärna sett att ni slutade med webvyer eller vad det nu är som gör det så tokigt segt att det enda som hjälper är att döda appen och starta om.

 7. Hade varit fint om man själv kunde vilka mål man vill ska finnas med i ens egna resa. Lägga till / ta bort, från en lista ni tillhandahåller tex.

 8. Det var lite trist att milstolparna försvann igen när portföljen dippade under gränsen för dem man redan fått ☹️

 9. Kan egna milstolpar skapas av annat än totalavkastning? Jag tänker en milstolpe baserat på t.ex. utdelningar, som är populärt hos många.

 10. Mycket snyggt enkelt och bra sätt att sätta mål, vilken man ändå bör ha gjort själv men får det här mera överskådligt och med snyggt gränssnitt. Hoppas även att man kommer att kunna sätta mål på olika sätt inte bara total portfölj.

  Bra jobbat Avanza!

 11. Fokusera på att bygga ut APIet och gör klart gränssnittsflytten på webben istället. Fast ni kanske bara har app-utvecklare numera?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.