Populäraste aktierna på kundernas bevakningslistor

När börsen bjuder på snålblåst och höga vågor brukar det inte sällan dyka upp goda lägen. Volatilitet, alltså börsens svängningar, är som bekant den långsiktiges möjlighet. Att trycka på köpknappen när börskurserna lyser röda är inte intuitivt, men blir enklare om man har en bevakningslista med bolag där man gjort sin hemläxa på förhand. I det här inlägget ska vi kika närmare på de populäraste aktierna på våra kunders bevakningslistor.

Vad är en bevakningslista?

En bevakningslista är kort och gott vad det låter som, en lista där du kan lägga till aktier som du är nyfiken på och vill följa men där du av någon anledning inte vill trycka på köpknappen riktigt ännu. Istället för att se aktierna i din depå ser du dem istället på någon av dina bevakningslistor. Du kan skapa flera olika bevakningslistor och självklart kan du döpa dem till vad du vill för att enklare sortera och hålla koll.

Medan aktierna återfinns på en bevakningslista kan du i lugn och ro läsa på mer om bolaget och göra din hemläxa. Inte sällan hittar man ju guldkorn som skulle passa ypperligt i portföljen, men där värderingen avskräcker. Här passar bevakningslistan utmärkt, låt aktien och eventuellt köpbeslut mogna fram samtidigt som du fortsätter ha koll på bolaget. I mobilappen kan du även följa med nyhetsflödet kring dina aktier som du har på bevakningslistan.

Uppe i högra hörnet i mobilappen har du en knappnål och en ringklocka. För att lägga till en aktie på en bevakningslista så trycker du på knappnålen och för att lägga till kurslarm så trycker du på ringklockan.

Följ bolagens utveckling och förkovra dig i nyckeltal/multiplar

Under tiden aktien mognar till på bevakningslistan likt ett årgångsvin så har vi många sätt att följa utvecklingen. Följ bolagets kursutveckling, historisk utveckling på många olika tidsperioder, börsvärde, P/E-tal, direktavkastning och mycket mer.

En intressant funktion är möjligheten att jämföra olika aktiers historiska utveckling. Dessutom kan du enkelt lägga till ett jämförelseindex för att se om din korg av guldkorn historiskt slagit börsen. Nu är historisk avkastning ingen garanti för framtida dito men vi alla som är lite aktiebitna vet hur trevligt det är att ägna sig åt backtrading från tid till annan för att få inspiration till ens dagdrömmar om framtida värdeskapande.

Om du företrädelsevis har stora bolag i bevakningslistan som återfinns i OMXS30 så bör du rimligtvis använda jämförelseindexet OMXS30GI, alltså OMXS30 inklusive återinvesterad utdelning. Om du istället har en bred portfölj av stora- likväl som små bolag så kan det vara mer intressant att titta på OMXSGI, alltså breda Stockholmsbörsen inklusive återinvesterad utdelning.

Ta hjälp av kurslarm

Att använda kurslarm är ett kraftfullt och effektivt sätt att inte missa potentiella möjligheter, oavsett om det handlar om köp eller sälj. Du kan välja mellan att sätta ett kurslarm på pris eller procent.

Om du skapar ett kurslarm baserat på pris så anger du vid vilken kursnivå du vill ha en notifiering, antingen via sms eller pushnotis. Den senare är kostnadsfri. Om en aktie handlas till 100 kronor så kanske du vill ha en notis om kursen går ned till 95 kronor eller stiger till 105 kronor.

Nyligen tog vi även fram möjligheten att skapa kurslarm i procent. Det är min personliga favorit och faktum är att vi smög ut nyheten på självaste julafton ifjol.

Anledningen till varför jag gillar den är för att jag ofta bygger positioner i bolag som jag valt att investera i. Istället för att köpa en normalstor position vid ett enda tillfälle så sprider jag ut risken genom att duttköpa. Jag har relativt många aktier i portföljen och det effektivaste sättet förut var helt enkelt att gå in på varje akties aktiesida och okulärt titta på grafen hur mycket den sjunkit från respektive årshögsta nivå. Att enkelt kunna visa hur mycket en aktie stigit eller sjunkit sedan senaste köpet är därmed ett hett önskemål från min sida till våra utvecklare, eller varför inte utvecklingen på aktier sedan respektive ettårshögsta?

Nåväl, för nu är det väldigt enkelt att helt enkelt säga att du vill ha en pushnotis om aktien sjunker mer än ex. -5%. I det turbulenta klimat vi befunnit oss i senaste månaden kan det vara en bra strategi om du redan bestämt dig för bolag men vill strukturera köpprocessen samt minimera risken för psykologiska fällor.

Det jag gillar extra mycket är att kurslarmet går att snooza likt väckarklockan på morgonen. När du får notisen så får du aktivt välja om du vill agera eller ej. Om inte så kommer du få en ny notis nästa gång aktien exempelvis tappat ytterligare -5%. Det gör inte att jag nödvändigtvis gör fler affärer men det hjälper mig att ta ett aktivt och informerat beslut.

Vad är då motsatsen? Jo det är när jag mitt under sommarsemestern väljer att köpa en aktie och nöjt fortsätter med vad än jag hade för mig. Ett antal månader senare steg aktien kraftigt i samband med besked om att aktien skulle inkluderas i amerikanska S&P 500. När jag tittar på aktiegrafen ser jag att aktien fortsatte ned en bra bit till efter mitt köp, för att nu vara tillbaka igen. Om jag hade vetat det hade jag skalat upp min position och därmed sänkt mitt genomsnittliga anskaffningsvärde. Nu är detta inget måste alls, men jag trivs med att känna mig informerad, även om jag avstår köp eller sälj. Just därför gillar jag denna funktion extra mycket.

Mest bevakade aktierna

Vilka är då de vanligaste aktierna på våra kunders bevakningslistor? Vår största folkaktie är Investor med över 300 000 ägare hos oss, den toppar också bevakningslistan. Därefter följer ett antal nationalklenoder och medlemmar i prestigefyllda OMXS30-ligan. Noterbart är att även två utländska aktier letat sig in på topplistan i form av Tesla och Apple. De är våra mest och näst mest ägda amerikanska aktier på plattformen.

  1. Investor B
  2. Volvo B
  3. Ericsson B
  4. Swedbank A
  5. H&M
  6. AstraZeneca
  7. Tesla
  8. Kinnevik
  9. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  10. Evolution
  11. Latour
  12. Avanza Zero
  13. SBB B
  14. Apple
  15. Nordea
  16. Castellum
  17. Avanza
  18. Swedish Match

Lycka till med jakten på guldkornen,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg