Populäraste globalfonderna

Av Johanna Kull

07 maj 20

Share

Globalfonder har ökat kraftigt i popularitet senaste åren och är nu den absolut vanligaste fondtypen. Av svenskarnas totala kapital som är placerat i aktiefonder är hela 40 procent placerat i globalfonder, visar statistik från fondbolagens förening. Låt oss titta på vilka som är de populäraste fonderna och vilka som har gett bäst avkastning senaste 5 åren!

En globalfond är en mycket bra bas i sparandet. De ger maximal riskspridning mellan olika marknader, branscher och ägande i flera underliggande valutor. Urvalet av globalfonder är dock stort och spararna har, bara på Avanzas plattform, hela 145 olika att välja mellan. Tittar vi på de populäraste fonderna märks en tydlig trend mot billiga indexfonder.

10 populäraste globalfonderna

Alla 10 mest valda globalfonderna har en total avgift under 0,6 procent. Sju av fonderna följer MSCI world index som följer 23 utvecklade marknader. Två av fonderna, Avanza auto 6 och SPP Aktiefond Global har istället jämförelseindexet MSCI All Country World. Ett index som förutom de 23 utvecklade marknaderna innefattar 26 tillväxtmarknader. Handelsbanken global index criteria följer en variant av ACWI.

Avkastningen för de globala indexfonderna är av förklarliga skäl mycket snarlik och i år har de hittills tappat cirka 9 procent och senaste 5 åren har de stigit omkring 43 procent. Avanza Auto, Storebrand Global Multifactor och Spiltan globalfond investmentbolag är inte rena indexfonder och har därför en något avvikande avkastning.

Globalfonderna med bäst avkastning

Tittar vi istället på globalfonderna med bäst avkastning senaste fem åren, hittar vi främst aktivt förvaltade globalfonder med något högre avgift. Utmärkande är att de tre globalfonderna med bäst avkastning senaste fem åren är från samma fondbolag, Morgan Stanley.

Bäst har det gått för MS INVF Global Opportunity som stigit 130 procent på 5 år. Fonden är relativt koncentrerad med omkring 35 innehav och har ett tydligt fokus på stora lönsamma bolag med ledande positioner inom tillväxtområden. USA utgör ca 60 procent av av fonden och största innehavet är Mastercard följt av andra välkända tech-jättar som Amazon och Googles moderbolag Alphabet. Fonden finns även med i Placeras lista över 12 köpvärda fonder.

Globalfonden med näst bäst avkastning senaste fem åren är MS INVF Global Advantage och tredje bäst avkastning har MS INFV Global Brands haft.

Aktiv eller passivt förvaltad globalfond?

I valet mellan aktiv eller passiv förvaltning tycker jag att en billig indexfond är det enkla och även bästa valet för de allra flesta. Att spararna har flockats kring de billiga globalfonderna känns med andra ord helt rimligt. En låg avgift är en säker rabatt. Visst att topplistan sett till avkastning toppas av aktivt förvaltade fonder, men de är i majoritet även när vi vänder på listan och istället tittar på ”förlorarfonderna” senaste fem åren.

Medan du med en global indexfond vet vad du får, världsindex minus en låg avgift, är avkastningen i en aktivt förvaltad globalfond betydligt mer varierad. Som sparare i en sådan måste du vara mer uppmärksam och med jämna mellanrum jämföra och utvärdera din fond. Är du inte beredd att göra det, då är en globalindexfond bättre val.

Vilken globalfond väljer du?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer