Premiepension så ska du tänka

Har ditt orangea kuvert landat i din brevlåda eller digitala brevlåda? Då är du inte ensam. Veckorna som kommer skickas omkring 7 miljoner kuvert ut till svenska pensionssparare. Kuvertet innehåller ett årsbesked över hur mycket du tjänat ihop i allmän pension hittills, samt information om vilka fonder du sparar i premiepensionen. Ett bra tillfälle att göra en årlig koll och titta över vilka fonder du sparar i, men hur ska man egentligen tänka med fondvalen i premiepensionen?

Premiepensionen är den del av den allmänna pensionen du själv får bestämma hur den placeras och dit sätts det varje månad av en summa motsvarande 2,5%av din lön. Tjänar du 30 000 i månaden blir avsättningen till premiepensionen alltså ca 750 kronor per månad. På lönedelar över 43 000 kronor får du ingen ytterligare avsättning till premiepensionen. Själva insättningen till ditt konto sker en gång per år, i december, men nu  på våren skickar alltså Pensionsmyndigheten ut själva årsbeskedet.

Vad gäller fondvalen har du tre alternativ. Du kan välja att bara spara i förhandsvalet AP7 Såfa, du kan välja Såfan plus komplettera med egenvalda fonder eller du kan sätta ihop en fondportfölj med enbart egna val.

1. Bara Såfan

I premiepensionen har vi ett bra icke-val  i AP7 Såfa. Det är inte bara okej, utan en riktigt vass fond med låg avgift och den anpassar sig efter din ålder. Såfan är det naturliga valet för dig som vill ha ett så enkelt och lättskött sparande som möjligt. Du behöver helt enkelt inte göra någonting.

2. Såfan plus egna val

Fram tills det att vi fyller 55 år är Såfan 100% en globalfond och det går som sagt utmärkt att bara spara i den. Det är som sagt ett mycket bra förval. Det behöver dock inte vara allt eller inget. Vill du välja fonder själv, kan du göra det för en del av premiepensionen. Säg att du har 50% kvar i Såfan och att du väljer egna fonder för resterande 50%. Detta tänker jag kan vara aktuellt för dig är mer aktiv och vill byta fonder ofta eller för dig som vill lägga lite extra tyngd på en viss marknad eller bransch. Du kanske vill ha lite mer tillväxtmarknad än vad Såfan ger, eller tror extra mycket på teknik-, fastighets, läkemedelsfonder o.s.v.

3. Bara egna val

Självklart kan du skippa Såfan helt och bara köra på egenvalda fonder .Detta är dock högsta växeln och beroende på vilken typ av fonder du väljer får du vara beredd att balansera om portföljen med jämna mellanrum. En gång per år är en bra tumregel. Och varför då inte i samband med att orangea kuverten skickas ut? Visst kan det hända saker däremellan, men så länge det inte är något som radikalt ändrar förutsättningarna, är en gång per år en bra tumregel. Jämför det med hur ofta du går till tandläkaren, förmodligen inte oftare än en gång per år. Du kan såklart få lite tandsten däremellan, men det är knappast något du bokar in en extraundersökning för.

Glöm inte bort resten

Orangea kuvertet ger som sagt bara en översikt över den allmänna pensionen, men innehåller inga uppgifter om den minst lika viktiga tjänstepensionen. För att att få en övergripande bild över din pension måste du därför logga in minpension.se. Där finns alla dina pensionsförsäkringar samlade och du kan göra en pensionsprognos. Vad kan du egentligen förvänta dig i pension? Kanske ser det bra ut, kanske blir det en väckarklocka till att göra vissa förändringar. Oavsett, så är det alltid bättre att ha koll. Det är trots allt din din framtida lön vi talar om.

Vilka pensionsfrågor har du?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg