Mångmiljonärernas amerikanska favoriter

Av Avanza

01 jul 21

Share

Några av världens största börsbolag letar sig in på topplistan när vi spanar in våra rikaste kunders amerikanska aktiefavoriter. Följ med när vi lyfter på statistiklocket och spanar in vilka bolag som har flest av våra mångmiljonärer i ägarledet (kunder med minst 3 miljoner i samlat sparande), vilka aktier de investerat mest pengar i och vilka som favoriserats mest under året. 

Det amerikanska indexet S&P 500 som huserar de 500 största börsbolagen i USA har stigit +14 % sedan årsskiftet eller strax över 15 % om vi räknar med återinvesterad utdelning.

Om vi zoomar ut perspektivet rejält så ser vi att börsen stigit 32x sedan 1988 vilket motsvarar en årlig genomsnittlig avkastning på strax över 11 %. Det sägs ju att en bild säger mer än 1 000 ord och denna tycker jag på ett talande sätt visar varför marknadsexponering är att föredra.

Investors gamla VD Börje Ekholm som nu rattar Ericsson har ju sagt att den största risken långsiktigt är att stå utanför marknaden. Uppgången må se parabolisk ut under senaste årtiondet men då får jag påminna om att grafen inte är logaritmisk.

Vilka amerikanska aktier favoriserar mångmiljonärerna?

Amerikanska marknaden är stor och bolagen många. Därför är det såklart extra intressant att spana in vilka bolag som lockat störst andel av våra förmögna kunder. Det är hög tid att kika lite närmare på vilka bolag som favoriseras.

  1. Apple
  2. Microsoft
  3. Amazon
  4. Nvidia
  5. Walt Disney
  6. Alphabet (Google)
  7. Alibaba
  8. Facebook
  9. Mastercard
  10. Tesla

Sedan årsskiftet har denna korg av aktier stigit +15 %.i snitt och senaste 5 åren har den stigit +558%, till stor del tack vare Tesla och Nvidia som stigit över +1500 % vardera. Ofta sägs det ju att man bör investera i stora och stabila bolag med god intjäningsförmåga och rimliga värderingar. Det man dock kan fundera över är ju om vi inte ser ett visst strukturellt skifte vad gäller just ”stora och stabila bolag”.

Annons

Både Apple och Microsoft har vardera passerat 2 0000 miljarder dollar i börsvärde vilket innebär att vart och ett av dessa bolag har ett marknadsvärde som är nästan är dubbelt så stora som hela Stockholmsbörsen. Nu säger ju enkom börsvärdet inte något om stabiliteten men det enorma digitala skifte vi sett under pandemin har rimligtvis fått ännu fler att inse hur beroende vi är av dessa digitala giganter. Ett litet tecken på den digitala resa vi sett är ju det faktum att Microsoft satsat stort på molnet under förra årtiondet och har nu alltså ett börsvärde som är 10x högre än vid inledningen av förra årtiondet.

Vilka bolag har kunderna investerat mest pengar i?

Utöver de aktier som flest kunder favoriserat så är det ännu mer intressant att kika på vilka aktier som kunderna investerat mest pengar i. Det om något säger en hel del om deras övertygelse i sann ”put your money where your mouth is”-anda. Låt oss kika på vilka aktier som lockat högst mediankapital där ägarbasen utgörs av minst 100 kunder.

  1. Apple
  2. VISA
  3. Amazon
  4. Tesla
  5. Nvidia
  6. Alphabet
  7. Microsoft
  8. LAM Research
  9. Adobe
  10. ASML

Listan är relativt lik de mest ägda aktierna men bolag såsom VISA inom betalinfrastruktur, Adobe inom digital mjukvara för design, video och ljud samt ASML och LAM Reserach som är en underleverantörer till halvledarindustrin letar sig in på topplistan. Den genomsnittliga uppgången för denna lista är +23 % sedan årsskiftet och +686 % senaste femårsperioden.

Vilka bolag har kunderna nettoköpt mest under 2021?

Sist men inte minst är det såklart intressant att kika på aktierna som kunderna favoriserat under året. Här är de bolagen som nettoköpts mest sedan årsskiftet.

  1. Microsoft
  2. Norwegian Cruise Line
  3. Alphabet
  4. Coinbase
  5. Facebook
  6. Taiwan Semiconductor
  7. Walt Disney
  8. Oatly
  9. AT&T
  10. Airbnb

En intressant spaning här är att de plockar upp ett antal nya noteringar såsom Coinbase, Oatly och Airbnb.

 

Sist men inte minst… noterar jag att USA hittills i år haft fler börsnoteringar än under hela 2020. Dessutom väntar 18 noteringar denna vecka, vilket är den mest hektiska veckan sedan 2004. Det borgar för att det finansiella smörgåsbordet av finansiella alternativ växer sig allt större. Därför finns det skäl att återkomma till denna topplista framöver.

Allt gott,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg