Så kan du analysera prismönster och se köp- eller säljlägen med teknisk analys
Genom en kombination av tekniska indikatorer och aktiemönster, kan du få insikter kring när positioner ska initieras eller stängas. Eftersom TradingView erbjuder möjligheter att rita i aktiegrafen kan nu aktiemönster inkluderas i din aktieanalys.
Mitt intresse för aktier och investeringar tog fart för snart ett decennium sedan. Till en början var jag skeptisk till teknisk analys (TA). Det kändes ologiskt att ett aktiemönster i en aktiegraf skulle kunna ge någon form av indikation på hur en aktie skulle röra sig i framtiden. Det är fundamenta i ett bolag som borde spela roll, eller hur?
Min initiala skepsis har med åren motbevisats. Dels för att jag sett traders lyckas med TA strategier, dels för att min egen handel förbättrats när jag inkluderat TA. Jag ser numera TA som ett hjälpmedel för att skala in och ur mina positioner i bolag som jag tror på. En förutsättning för att aktiemönster ska vara applicerbara är att det sker hög omsättning i aktien. Låt mig visa tre av de aktiemönster jag brukar hålla utkik efter!
Annons
Uppåtgående trianglar (ascending triangle)
För att se hur man får upp ritverktyget i TradingView, se mitt föregående blogginlägg (länk). En uppåtgående triangel är bullish och ett aktiemönster som indikerar fortsatt uppgång inom ramen för en uppåtgående trend. Trendlinjerna ritas genom att binda samman de nivåer som respekterats av priset minst två gånger. Säljarna kommer tillbaka vid samma motståndsnivå och köparna på högre lägstanivåer vilket gör att prisintervallet konvergerar mot triangelns spets. Tumregeln är att aktiemönstret bryts vid 75 procents fyllnad, vilket kan vara till hjälp när man bevakar ett kommande utbrott. Vid utbrott tenderar volatiliteten att öka samtidigt som priset accelererar i den givna riktningen.
Candlesticks tillsammans med volym används för att bedöma när ett aktiemönster har bekräftat brutits. Den senaste candlesticken ska stänga genom antingen motstånds- eller stödnivån samtidigt som volymen ökar. För att handla på aktiemönstret tas generellt en lång position i samband med att det bekräftat brutits till uppsidan. Samtidigt används stop loss för att skydda positionen i händelse av att utbrottet varit falskt. Om den tidigare motståndsnivån återtestas, kan det vara intressant att bevaka huruvida det i stället används som stöd. Det skulle i sådant fall rent tekniskt kunna vara ytterligare en chans att ta lång position.
Nedåtgående trianglar (descending triangles)
Nedåtgående trianglar är syskonet till föregående aktiemönster. Principen är densamma, fast indikationen här är i stället bearish. Aktiemönstret tenderar bryta till nedsidan i högre utsträckning än uppsidan inom ramen för en nedåtgående trend. Köparna kommer in på samma stödnivå samtidigt som säljarna tar chansen att sälja vid varje studs. Detta innan priset skapat en högre lokal högstanivå.
Trendkanal
Trendkanaler förekommer i alla riktningar – uppåtgående-, nedåtgående och neutral trend. Priset håller sig här inom ett visst intervall mellan två parallella linjer. Likt triangelmönster bör man vara observant på motstånds- och stödnivåer för justering av positioner. Trendkanaler är ett användbart sätt att visualisera hur priset rör sig. Trendvändningar i kontexten av längre tidsperioder, som ett år eller mer, kan vara särskilt intressant att bevaka i en lång portfölj. Visualiseringen av längre trender har flera gånger hjälpt mig att justera positioner till min fördel, särskilt när vändningar indikerats genom brutna trendlinjer.
Aktiemönster förefaller enkla att applicera i teorin. Dock kommer oförutsedda rörelser sällan kunna förutsägas av indikatorer och aktiemönster. Den hastiga nedgången under slutet av sommaren i OMXS30 är ett sådant exempel. Men med en genomtänkt trading plan och med rätt verktyg är det ändå möjligt att lyckas på marknaden. Det ser jag bevis på varje dag.
Lycka till med handeln!
/Östen Burman, Kundansvarig Pro
Tänk på att de här produkterna är komplicerade, och de passar inte alla. Innan du börjar är det därför en bra idé att du sätter dig in i vilka risker som finns, t.ex. genom att läsa produkternas faktablad och prospekt. Och du ska bara investera om du förstår hur produkterna fungerar. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i artikeln är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.