Konsten att sitta lugnt i båten när börsen svänger

Börsåret 2018 avslutades inte med flaggan i topp, utan snarare på halvstång i jämförelse med tidigare år. Hösten kändes ibland som en berg- och dalbana med stigande ochfallande siffror. ”Sitta lugnt ner i båten”, ”tänka långsiktigt” och vikten av en diversifierad portfölj är ofta tankesätt och ämnen som det pratas om i finansvärlden. Personligen skulle jag även vilja lyfta vikten av att kunna sova gott om natten. För mig innebär det att du ska känna dig trygg med din portfölj och även att lära känna din portfölj till den grad som passar dig själv bäst. Till vilken grad är högst individuellt. Vissa kanske bevakar portföljen flera gånger under en börsdag, medan andra loggar in hos Avanza någon gång i veckan. Vissa har mer tid och ett stort intresse medan andra inte har lika mycket tid eller intresse. Men, det viktigaste är egentligen att vi sparar och om du läser denna rad har du förmodligen kommit en bra bit på vägen, grattis till det!

Hitta verktygen som kan hjälpa dig

Hittills har jag inte träffat på någon person som uppfunnit den där magiska spåkulan som talar om hur börsen kommer gå kommande år eller vilka aktier man ska placera i. Avanza har dock många fina verktyg som i alla fall tar dig ett steg närmare en god natts sömn. Nedan följer några:

  • Bevakningslistan. Lär känna dina värdepapper med hjälp av Bevakningslistan. I funktionen kan du skapa en bevakningslista med dina befintliga aktier eller varför inte aktier du är intresserad av. Du kan skapa flera bevakningslistor och namnge dem efter tycke (eller varför inte strategi?). Bevakningslistan hittar du under fliken ”Mina sidor” och ”Bevakningslistor”.
  • Börsskärmen. Bygg din egen Börsskärm med hänsyn till intresse, fokus och tid. Fokusera på världsindex, råvaror eller börsens vinnare (eller varför inte förlorare?!) Här finns en instruktionsvideo som visar hur du bygger din egen börsskärm . Finns precis som Bevakningslistan under ”Mina sidor”.
  • Kurslarm & nyhetslarm. Ta en långlunch eller sitt tryggt i båten under arbetsdagen medan Avanza håller koll på aktiekurser åt dig. Med funktionen kurslarm kan du skapa en bevakning och få ett larm via mejl eller SMS när kursen på ditt värdepapper når en viss nivå. Håll dig även uppdaterad på de senaste nyheterna med hjälp av våra nyhetslarm som triggas igång efter valda sökord. Finns som så mycket annat under ”Mina sidor” och sedan ”Anteckningar och Larm”.
  • Konto/depåöversikten. En simpel funktion men ack så användbar då den ger oss en god överblick av befintlig portfölj. I översikten inne på respektive depå kan du se din fördelning med hjälp av ett pajdiagram. Hur ser egentligen fördelningen ut mellan aktier, fonder och likvider? Du kan även studera diverse nyckeltal närmare eller följa den historiska utvecklingen av din portfölj genom grafen som visas. Handen upp om du lyckats slå index?
  • Fondportföljanalysen. Sidan där du kan analysera din fondportfölj för att få en bättre inblick i vad dina fonder faktiskt innehåller. Hur diversifierad är den egentligen om vi tittar på bransch, region och risk? Fondportföljanalysen hittar du längst ner i din depå.
  • Aktieinspiration & fondinspiration. Sist men absolut inte minst skulle jag vilja tipsa om sidorna aktieinspiration och fondinspiration. Letar du efter aktierna som snart ger utdelning eller fonderna med lägst avgift? Kika då in denna sida som du hittar under ”Spara & Investera” och sedan ”Aktier eller fonder”.

Detta är som sagt ett urval av de funktioner som finns på Avanzas hemsida men jag hoppas de kan hjälpa dig i jakten på ett lyckat sparår. Hitta en sparstrategi som passar dig och dina mål och lägg exakt så lite eller mycket tid som passar din livsstil så att du kan känna dig lugn även när börsen är lite orolig.

God avkastning 2019 hälsar,

Hedvig Stigmark

Kundansvarig, Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

 


Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer