Så bygger jag min portfölj

Nästan 10 år har gått sen mitt första aktieköp och jag minns fortfarande hur tankarna gick. ”Om jag gillar denna produkt, då borde väl också andra tänka detsamma?” Jag sålde aktien efter en kortare tid utan någon större vinst. Även om min portfölj inte direkt växte så var det annat med intresset. Aktier och börsen blev snabbt ett nytt intresse – jag var helt fast.

Det är viktigt att man har en strategi när man bygger ihop sin värdepappersportfölj. Detta oavsett om man handlar fonder, aktier eller andra typer av värdepapper. Jag brukar säga att det finns lika många strategier som det finns investerare. Det viktiga tycker jag, är att man försöker hitta sin egen strategi och att man aldrig glömmer varför man gjort en specifik placering. Strategin kan givetvis utvecklas och förändras under tidens gång. Det är också bra att fundera över vilken risk man är villig att ta med sina placeringar.

Den risk man tar vid värdepappershandel är att man får tillbaka mindre än vad man initialt investerat. Jag personligen är en riskavert investerare som ogillar att ta för mycket risk. På universitetskurserna jag läst pratade man, med utgångspunkt ur modern porföljvalsteori, om att diversifiera och sprida sina placeringar för att nå så hög avkastning som möjligt givet önskad risknivå.

Inom modern portföljvalsteori pratar man om unik risk (Osystematisk) och marknadsrisk (systematisk). Det förstnämnda är risken kopplade till ett specifikt värdepapper och genom att placera i en väldiversifierad portfölj finns möjligheten att minska den unika risken. Den systematiska/marknadsrisken kan dock inte minska genom att diversifiera sin portfölj.

Diversifiering är ett verktyg för att hantera risken i sin portfölj. I Avanza Akademin finns en utvecklad checklista för att få en bra riskspridning:

  • Har du fler än 12 aktier?
  • Är de på olika marknader?
  • Är de i olika branscher?
  • Sparar du regelbundet?
  • Har du fler än 7 fonder?

Min strategi som jag lutar mig mot vid aktieköp grundar sig i att förstå bolaget på djupet. Jag vill kunna förstå vilka produkter eller tjänster bolaget tillverkar/säljer och hur bolaget skapar värde för sina kunder och för sina ägare. Jag har därför av naturliga skäl specialiserat mig på vissa typer av bolag och branscher. Det har medfört att jag under vissa perioder är högt exponerad mot vissa branscher, ibland mer än jag själv önskar. Jag försöker dock aldrig glömma varför jag initialt gjort min investering, något som är extra bra när aktiekursen går åt fel håll.

Min strategi har medfört att jag ibland stått kvar på perrongen när tåget gått, som man så pedagogiskt brukar uttrycka det. Jag har missat många bra investeringar då jag helt enkelt inte kunnat förstå bolaget tillräckligt för att känna mig trygg med att göra en investering. Det får mig att tänka på ett citat som den kände amerikanske investeraren Warren Buffett ska ha sagt:

“Rule No. 1: Never lose money. Rule No. 2: Never forget rule No. 1.”

Om du inte läst artikelserien om sparstrategi i Avanzaakademin tipsar jag om du ska ta sig tid att göra det på https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/sparstrategi.html

Jag eller mina kollegor på Private Banking hjälper gärna till och svarar på era frågor kring sparande. Vi finns på 08-562 251 00.

Alexander, Kundansvarig Private Banking.

 

Tips på tjänster hos oss för att enklare lyckas

  • Kurslarm – håll koll på kursen. Du skapar en bevakning och får ett larm via mejl eller SMS när kursen på ditt värdepapper når en viss nivå.
  • Bevakningslistor – skapa dina egna bevakningslistor över aktier du är intresserad av. I appen behöver du inte ens logga in för att kika hur det går.
  • Analysfliken på Mina sidor – analysera din värdeutveckling och få insikter om ditt sparbeteende.
  • Min fondportföljanalys – analysera din fondportfölj och få spännande insikter och fördjupade kunskaper.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg