Så har Private Banking-kunderna agerat i december

Efter två starka börsmånader avslutades årets utveckling på breda börsen för december med att falla tillbaka -2,68%. Vi fick därmed inte se något julnisserally men med det sagt har vi återhämtat cirka 16% från årslägsta i slutet av september. I mitten av månaden var det räntebesked där framför allt ECB var mer hökaktiga än väntat vilket fick börsen att falla.

Källa: Infront

Mest köpta aktierna

 1. Tele 2 B
 2. Investor B
 3. Hexagon B
 4. Intrum
 5. LumenRadio*
 6. Telia Company
 7. SBB B
 8. Tesla Inc
 9. Kinnevik B
 10. Latour B

Mest sålda aktier i september

 1. Hennes & Mauritz B
 2. Essity B
 3. Millicom Int. Cellular SDB
 4. Readly International *
 5. BICO Group
 6. Zalando SE
 7. Akelius Residential Properties
 8. Trelleborg B
 9. SAS
 10. International Petroleum Corp.

*LumenRadio börsintroduktion 8/12, Readly International pågående bud.

Många aktier har gått ner mycket vilket gjort att direktavkastningen stigit förutsatt att bolagen kan hålla sina utdelningar. Mest nettoköpta aktier under månaden hittar vi bland några av dessa bolag som förväntas kunna ha en hög direktavkastning även under 2023. Tele2, Telia Company och Intrum har alla en historik att dela ut stor del av vinsten. Investerare bygger upp sina positioner här på dessa nivåer.

Ett nytt bolag på börsen är LumenRadio som börsintroduceras 8/12 till kursen 48 kr. Erbjudandet blev kraftigt övertecknat där aktien steg cirka 20% redan första minuterna på börsen. I skrivande stund står aktien i dryga 70 kr vilket man får se som en minst sagt lyckad första tid på börsen.

Även Tesla Inc finns med som mest nettoköpt. Bolaget har haft en jobbig månad rent kursmässigt med en nedgång om cirka 37%. Bolagets grundare och VD Elon Musk har under månaden sålt av aktier och i media fokuserat mer på sitt andra bolag Twitter där han också är VD vilket gjort Teslakursen fortsatt falla även denna månad.

Går vi över till mest nettosålda aktier toppas listan av Hennes & Mauritz B. Bolaget kom den 15/12 ut med försäljningssiffror för det fjärde kvartalet vilka var något bättre än väntat men trots det föll aktien cirka 4,7% på informationen.

Under början av månaden har vi även fått ett bud på Readly International till kursen 12 kr där premien uppgick till 59,3%. Detta fick givetvis aktien att stiga kraftigt men just nu sker handeln till kurser något under budnivån. Femte största ägaren Bengtsson Tidnings AB med 2,72% av aktier har varit ute i media och kommenterat att man tackar nej till bud då det anses vara för lågt. Många småsparare har valt att ta hem pengarna nu istället för att invänta vad som faktiskt kommer att ske med budet.

Mest handlade fonderna

Fonderna som favoriserades under månaden är Sverigefonder följt av globalfonder. Att vi svenskar gärna vänder oss till vår egen marknad märks väl. Faktum är att just den svenska börsen under året varit en av de sämst presterande börserna mätt i dollar vilket gör att det förhoppningsvis finns god potential framöver då den svenska börsen rent historiskt varit en bra börs att investera i. Bland fonderna som sålts av mest hittar vi fonder med exponering mot USD och råvaror.

Källa: Infront

Under månaden har dollarkursen handlats någorlunda sidledes mot svenska kronan runt nivåer mellan 10,2 och 10,4. Slår man ut grafen över tre månader (se graf ovan) kan man dock se att trenden är nedåtgående. Frågan är om vi kommer få se ytterligare försvagning för dollarn eller om vi för den här gången har bottnat ur?

Listan över mest sålda fondkategori enligt ovan är endast tre då resterande hade nettoköp.

Mest köpta fonder

 1. Avanza Zero
 2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 3. Avanza Global
 4. Länsförsäkringar Global Indexnära
 5. Avanza Emerging Markets
 6. Avanza 75
 7. AMF Aktiefond Småbolag
 8. Avanza Auto 6
 9. AMF Aktiefond Global
 10. Spiltan Globalfond Investmentbolag

Mest sålda fonder

 1. Spiltan Högräntefond
 2. SEB Korträntefond C USD – Lux
 3. Lynx Dynamic
 4. IKC Avkastningsfond
 5. SEB Asset Selection C SEK – Lux
 6. JPM Emerging Middle East Eq A (dist) USD
 7. Threadneedle (Lux) Enhanced Cmdts AU
 8. Amundi Fd Volatil Wld A USD C
 9. Lannebo Räntefond Kort
 10. Nordea 1 – Latin American Equity BP SEK

Listan över fonderna som nettoköptes mest i december toppas av Avanza Zero. Denna fond följer OMXS30 vilket för 2022 gick betydligt bättre än breda börsen OMXSPI, -12,95% kontra -22,40%. Vi finner sedan flera globala indexfonder samt båda Spiltans investmentsbolagsfonder i listan. Spiltan Aktiefond Investmentbolag som fortsatt är ett populärt köp och längst ner på listan Spiltan Globalfond Investmentbolag.

Säljlistan ser betydligt annorlunda ut. Här finner vi likt tidigare månader många räntefonder som säljs av till förmån för att ta högre risk. Om du inte redan läst hur räntemarknaden ser ut rekommenderar jag att klicka här för att fräscha upp minnet. Nu när räntan står betydligt högre än för ett år sedan kan räntor vara ett mer attraktivt alternativ att placera i än tidigare.

Sammanfattningsvis avslutades året med en något negativ månad efter en kraftig återhämtning under hösten. Vi handlar just nu till samma nivåer på breda index som under andra halvan av augusti. Nu vänder vi blad och lägger ett jobbigt börsår bakom oss där mycket har handlat om makro. Frågan är hur 2023 kommer att gå. Vi har fortsatt hög inflation och en stundande lågkonjunktur att ta itu med vilket sannolikt kommer att spegla marknaden även en tid framöver.

Önskar en trevlig start på det nya året!

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg