Så har Private Banking-kunderna agerat i mars

Mars har varit allt annat än en lugn månad. När vi nu gör bokslut har vi genomlidit en bankkris, svensk inflation som inte vill ge vika samt en slagig börs med stora dagliga rörelser. Breda Stockholmsbörsen stänger mars på -0,5%, den första negativa månaden för året.

Mest köpta aktierna

1. Handelsbanken A

2. Investor B

3. SBB B

4. Swedbank A

5. Volvo B

6. Intrum

7. Nordea Bank Abp

8. Cibus Nordic Real Estate

9. SEB A

10. SSAB B 

Mest sålda aktierna

1. Readly International

2. Essity B

3. Millicom Int. Cellular SDB

4. Elekta B

5. Kindred Group

6. Embracer Group B

7. Clas Ohlson B

8. Africa Oil Corp

9. Zalando SE

10. Truecaller B

I listan över mest nettoköpta aktier finns samtliga fyra storbanker med. Efter bankfrossan i USA har oron spridit sig i sektorn globalt. Detta har medfört lägre aktiekurser och högre direktavkastning vilket många investerare hos oss har utnyttjat i form av nya aktieköp. Kollar vi exempelvis på Handelsbanken som toppar listan gick aktien ner kraftigt inför x-dagen för utdelningen på 8 kr som var den 23/3. Direktavkastning var höga 8%.

Temat för månaden är generellt att bolag med hög direktavkastning premieras av investerarna. Förutom storbankerna och fastighetssektorns månadsutdelare finns Intrum med högt upp i listan. Bolaget delar ut halvårsvis där direktavkastningen är dryga 13%. Även SSAB har en tvåsiffrig direktavkastning om drygt 12%.

Som investerare bör totalavkastningen vara det viktigaste. Direktavkastningen visar dock på att bolaget tjänar pengar här och nu och har goda kassaflöden för att dela ut pengar vilket givetvis är positivt om bolaget inte själva har bättre alternativ i form av nya investeringar.

På temat kassaflöde gjorde Cibus Nordic Real Estate en riktad nyemission under månaden om totalt 810 MSEK. Detta fick stor uppmärksamhet då bolaget ska dela ut 480 MSEK 2023. Varför ta in pengar för att sedan dela ut en stor del beloppet? Svaret enligt bolaget handlar just om kassaflödet. Pengarna som kom in används till att betala en obligation som löper ut, att ”spara” ihop samma summa genom kassaflödet i bolaget hade tagit för lång tid. Aktien reagerade negativt på emissionen då den sattes till cirka 10% rabatt men har efter detta handlats upp över vad kursen stod i innan nyheten kom. Flera insynsköp och en starkare balansräkning gav en positiv reaktion på kursen.

Mest nettosålda aktier toppas av Readly International. Här har det varit en utdragen uppköpsprocess där budgivaren Bonnier News fick in total 75,4% av aktierna vilket inte är tillräckligt för att kunna påkalla tvångsinlösen för resterande del. Aktien kommer därmed fortsatt vara noterad på börsen men med en storägare som kontrollerar bolaget.

På andraplats i listan finns Essity. Till skillnad från många andra bolag har bolaget handlats upp från mitten av månaden. Det är inte några specifika bolagsnyheter som gjort att investerare sålt av aktien utan det handlar troligen om att kunna allokera om kapital till andra investeringar.

Småspararfavoriten och spelkonglomeraten Embracer uppdaterade marknaden i slutet av månaden med att avtal som man tidigare kommunicerade skulle bli klara under Q1 har försenats till Q2. Detta gav press på aktiekursen där bolaget gick ner cirka 13% på en dag.

Mest handlade fonderna

Listan över mest nettoköpta fondkategori visar att Sverigefonder fortsatt favoriseras. Globalfonder och tillväxtmarknadsfonder kommer sedan på plats två och tre. Det man kan konstatera är att det är uteslutande aktiefonder på listan. Mest sålda visar att energifonder avyttrats. Energifonder har inte överpresterat på samma sätt som förra året utan har för i år gått sämre än index.

Dollarkursen mot svenska kronan har under månaden haft stora rörelser på kort tid. Den 7/3 gick en dollar från 10,45 till 10,75 väldigt snabbt för att sedan gått ner igen. När vi summerar månaden är kursen dock nästan oförändrad.

Mest köpta fonder

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  2. Avanza Zero
  3. Avanza Global
  4. Länsförsäkringar Global Index
  5. Avanza Emerging Markets
  6. Avanza Auto 6
  7. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  8. AMF Aktiefond Småbolag
  9. Avanza 75
  10. Storebrand USA A SEK

Mest sålda fonder

  1. BGF World Energy A2
  2. Franklin Natural Resources A(acc)USD
  3. Case Safe Play A
  4. Threadneedle (Lux) Enhanced Cmdts AU
  5. Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap
  6. Case Fair Play
  7. BGF Natural Resources Gr & Inc A2 USD
  8. BGF World Mining A2
  9. Fidelity Italy A-Dis-EUR
  10. Norron Sustainable Preserve R SEK

Listan över mest nettoköpta fonder under månaden innehåller många breda indexfonder och det är inga nya uppstickare vi ser. Spiltan Aktiefond Investmentbolag toppar fortsatt listan tätt följt av Avanza Global.

Mest nettosålda fonder finns en hel del intressant att ta med sig. Förutom att energirelaterade fonder sålts av som exempelvis BGF World Energy A2 hittar vi även räntefonderna Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap och Case Fair Play. Investerare väljer bort dessa alternativ just nu i förmån för annat. Det smyger även med en fond med exponering mot Italien, Fidelity Italy A-Dis-EUR.

Mars var en månad full med händelser på börsen där bankfrossan tagit stor plats (vilket du kan läsa mer om här!). Vi är nu mitt uppe i utdelningssäsongen där vi får se om detta ger lite mer stabilitet över börsklimatet. Årets tidiga uppgångar har raderats ut för många bolag och inom kort kommer de första kvartalsrapporterna för Q1 2023. Det lär därmed fortsätta vara en spännande tid på börsen.

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg