Så har Private Banking-kunderna agerat i november

Efter ett par månader med negativ utveckling har OMXSGI nu i november piggnat till stänger upp 9%. Rapporterna i ett aggregat var okej men inte mer än så utan den främsta anledningen till uppgången är att centralbanker runt om i världen och då amerikanska Fed samt svenska Riksbanken valt att pausa. Frågan är om vi nu nått räntetoppen och när första sänkningarna kommer ske. Marknaden prissätter cirka 25 punkters sänkning från Riksbanken i slutet av sommaren 2024.

Källa: Infront

Mest köpta aktierna

  1. Investor B
  2. Nibe
  3. Tele2 B
  4. Handelsbanken A
  5. Securitas B
  6. Evolution
  7. Investor A
  8. Hexatronic
  9. Skanska B
  10. Latour B 

Mest sålda aktierna

  1. Rusta
  2. EnQuest
  3. SBB B
  4. Neobo
  5. Net Lease Office Properties
  6. Autoliv SDB
  7. VNV Global
  8. Nordic Waterproofing
  9. Millicom Int. Cellular SDB
  10. Dometic Group

Likt många gånger förr är Investor B den mest nettoköpta aktien under månaden. Bolagets största innehav Atlas Copco B som utgör cirka 16% av portföljen kom den 24/11 ut med nyheten att bolagets VD Mats Rahmström efter 8 år på VD-posten och 35 år inom bolaget valt att lämna i vår. Frågan är nu vem som tar över rollen där det spekuleras om interna namn inom bolaget. Högt upp på listan är affärsområdescheferna vilka är Vagner Rego, chef för Kompressorteknik, Geert Follens, chef för Vakuumteknik, Andrew Walker, chef för Energiteknik samt Henrik Elmin, chef för Industriteknik.

Ett annat bolag som ofta är med i listan är Nibe. Aktien har haft ett tufft 2023 där kursen är ned cirka 36% sedan årsskiftet. Den 15/11 kom rapporten för kvartal 3 vilket inte kunde bryta den negativa kursutvecklingen. Analytiker har under månaden skruvat ned sina prognoser för bolaget där dock skillnaderna från analyshusens nuvarande riktkurser skiljer sig väsentligt.

Ett uppmärksammat insynsköp gjordes i Evolution i september 2022 när bolagets VD Martin Carlesund köpte aktier för 100 MSEK och lyckades träffa botten efter en längre tids kursnedgång. Aktien har sedan i juni gått svagt men i samband med ett nytt insynsköp av Carlesund om samma summa den 10/11 har aktien utvecklats bättre. Bolaget har också aviserat ett återköpsprogram om högst 400 miljoner euro vilket tyder på att ledningen ser dagens kursnivåer som attraktiv.

Hexatronic har minst sagt haft ett turbulent år där turbulensen fortsatt under månaden. I slutet av oktober, 27/10 kom kvartalsrapporten som var svag där aktien stängde ned 28,45%. Bolaget kommunicerade ebita-marginal om 15-17% för andra halvåret 2023. Detta höll dock inte länge då bolaget vinstvarnade cirka tre veckor senare, 21/11, och justerade ned prognosen till 12-14%. Vinstvarningen var den andra för året. Marknaden handlade ned aktien med 35,85% vilket gör att den tidigare kursraketen nu är ned cirka 85% i år.

Nykomlingen Rusta som började handlas på börsen 19/10 har nettosålts mest för månaden. Introduktionskursen sattes till 45 kr och efter en uppgång om knappt 10% har många investerare som spekulerade i snabba pengar nöjt sig och valt att ta hem vinsten.

Ett bolag som kommer sluta handlas på Stockholmsbörsen är EnQuest. Det har under en tid varit känt att aktien framöver endast kommer handlas på Londonbörsen där den även är listad idag och den 30/10 skickade bolaget in en ansökan om avnotering för den svenska aktien vilket gör att aktien kommer sluta handlas under andra halvan av december. Många aktieägare som inte vill äga aktien noterad på Londonbörsen har valt att sälja av.

Net Lease Office Properties är en ny bekantskap som handlas i USA. Aktien är en avknoppning från W. P. Carey REIT. I samband med att aktien bokades in i portföljerna har många kunder valt att sälja av. Sist ut är Nordic Waterproofing där ett aktuellt budpliktsbud föreligger om 160 kr, då aktien handlas i några kronor över budet har investerare som är nöjda med priset sålt av i marknaden. Den 10/11 flaggade Bank of America upp och äger nu cirka 15% av aktierna vilket gör att tvångsinlösen för aktieägare som inte tackar ja till budet sannolikt inte kommer kunna ske då budgivaren behöver få in minst 90% av aktierna för att kunna påkalla detta.

Mest handlade fonderna

Sverigefonder har i november tagit över förstaplatsen från globalfonder med liten marginal. I övrigt fortsätter tillväxtmarknader att köpas och behåller sin plats på listan. Mest sålda hittar vi energifonder. Oljepriset har under månaden fallit cirka 6% vilket påverkar dessa fonder negativt. Räntefonder har också sålts av. Om detta har att göra med att få likvider tillgängligt för andra investeringar eller på grund av räntebeskeden från ECB och Fed som håller räntan oförändrad är svårt att säga.

Källa: Infront

Efter ett tufft oktober för svenska kronan var november bättre. Kronan har stärkts löpande under hela månaden. Osäkerheten var stor inför räntebeskedet den 23/11 hur kronkursen skulle reagera om Riksbanken inte skulle höja räntan 0,25%. Detta visade sig vara obefogad oro då kronan efter beskedet visserligen försvagades kortsiktigt men har sedan dess fortsatt stärkas. Att börsklimatet generellt är mer positivt har säkert en del med utvecklingen att göra också svenska kronan har en tendens att tappa i värde i mer oroliga tider.

Mest köpta fonder

  1. Avanza Zero
  2. Avanza Global
  3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  4. Länsförsäkringar Global Index
  5. Avanza Emerging Markets
  6. Spiltan Global Investmentbolag
  7. Avanza 75
  8. AMF Aktiefond Småbolag
  9. Avanza Auto 6
  10. Swedbank Robur Technology A

Mest sålda fonder

  1. BGF World Energy A2
  2. HSBC GIF Turkey Equity AC
  3. INVL Baltic Fund
  4. Ålandsbanken Kort Företagsränta
  5. RobecoSAM Smart Energy Eqs D EUR
  6. Handelsbanken Euro Ränta
  7. Atlant Opportunity
  8. Spiltan Högräntefond
  9. SEB Korträntefond C USD – Lux
  10. Sensor Sverige Select

Månadens fondköp har som många gånger tidigare samma topp 3, Avanza Zero, Avanza Global och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. En fond som gått bättre än många andra 2023 är Swedbank Robur Technology A som investerare nu fyller på i och är ny på listan. I övrigt är det ingenting som sticker ut på köpsidan.

På säljsidan däremot hittar vi ett gäng intressanta iakttagelser. BGF World Energy A2 toppar listan vilka fokuserar på oljebolag i olika former. Då oljan som tidigare skrivet gått svagt senaste månaden har även fonden tappat. Vi hittar också räntefonder, framför allt korträntefonder som sålts av. I en tid med en ränta som förväntans falla är korträntefonder ett sämre alternativ än långräntefonder. Läs gärna sista delen av Magnus inlägg för att fräscha upp minnet.

Nu är 2023 snart i mål där bara december återstår. Detta är en månad som historiskt brukar gå starkt och givit en positiv avkastning 10 av de 14 senaste åren, dock inte förra året. Frågan är om tomterallyt håller i sig nu när räntan tycks ha toppat eller om vi ska avsluta året i moll.

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg