Så sparar våra miljonärer till pensionen

Pensionen är en stor, och ganska härlig, del av livet. Och ju bättre koll man har på pensionssparandet, desto bättre förutsättningar har man för att skapa sig en riktigt trevlig pension när det är väl dags. Här kommer jag att visa hur våra miljonärer investerar för framtiden – och förhoppningsvis inspirera fler till att se över sitt eget pensionssparande.

Så hur ser det ut bland våra rikaste kunder? Jo, våra Private Banking kunder har en genomsnittlig pension på 2 037 822 kronor med placeringar i både fonder och aktier. 59% av pensionerna är placerade i fonder och 34% är placerade i aktier.

Här nedan kan ni se vilka fonder och aktier som är favoriterna bland våra miljonärer att placera sin tjänstepension och privata pensionsförsäkring i.

Fonderna som favoriseras i pensionen: 

 1. Avanza Zero
 2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 3. Avanza Global
 4. Avanza 75
 5. Länsförsäkringar Global Index
 6. Spiltan Globalfond Investmentbolag
 7. Swedbank Robur Technology A
 8. Avanza Emerging Markets
 9. AMF Aktiefond Småbolag
 10. Storebrand USA A SEK

Aktierna som favoriseras i pensionen: 

 1. Investor B
 2. Volvo B
 3. Handelsbanken A
 4. Microsoft
 5. Evolution
 6. NIBE Industrier B
 7. Swedbank A 
 8. Novo Nordisk B
 9. Latour B
 10. Nordea Bank Abp

Redan i år har avanzianerna flyttat 3 397 av sina privata pensionsförsäkringar och tjänstepensioner till oss. Om man bara ser till våra Private Banking kunder har de under 2024 flyttat drygt 275 miljoner kronor – som nu slipper ätas upp av årliga kapitalavgifter (en årlig kapitalavgift brukar ligga på 0,65%). De som har flyttat pensionen till oss kommer alltså automatiskt att ha ett högre pensionssparande när pensionen står runt hörnet, bara genom att slippa avgifterna.

Hur mycket mer kan man få i pension genom att slippa den årliga kapitalavgiften?

Låt oss ta ett exempel med en person som idag är 45 år. Personen har ett pensionskapital på 1 500 000 kronor och planerar att ta ut sin pension vid 65 års ålder. Med en utbetalningstid på 20 år samt en årlig avkastning på 7% kan den här personen få 3 199 768 kronor mer i pension – bara genom att slippa kapitalavgiften som man betalar hos många andra pensionsbolag.

Även om du har sett över dina pensioner tidigare, eller om du aldrig har sett över dina pensioner, så kan det vara bra att lägga några minuter på att använda vår tjänst pensionsjakten för att se om det finns fler pensioner du kan rädda från dyra kapitalavgifter.  Gå på Pensionsjakt med hjälp av BankID på sajten eller i appen under fliken Meny.

Något som även kan vara bra att känna till är att en flytt i regel tar cirka 3 månader, men det innebär inte att ens kapital ligger utanför marknaden så länge. När försäljningen av innehaven är klar hos ditt tidigare pensionsbolag tar det ca 1-2 veckor innan man har kapitalet hos det nya pensionsbolaget.

Tveka inte på att skicka iväg ett meddelande (kräver inloggning) eller ring till oss om du har några funderingar kring din pension.

/Emma, Pensionsspecialist Private Banking.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension.

Relaterade inlägg