Sektorerna som gått bäst i år och aktierna våra Private Banking-kunder favoriserar

September är traditionellt sett en av årets svagaste månader men inte denna gång. OMXS30 steg +3,57% och flera index har faktiskt noterat nya högstanivåer. I skrivande stund befinner sig Stockholmsbörsen i positivt territorium med en uppgång på 3,52%. Aktier är dock som bekant en vintersport och de mest solsäkra månaderna historiskt har varit oktober fram till februari.

Vilka aktier har stigit mest sedan botten i vårens krasch, vilka sektorer har gått bäst och vilka aktier återfinns i störst utsträckning i våra Private Banking-kunders portföljer?

Aktier är en vintersport

September i år går som sagt på tvären gentemot det historiska snittet. Det finns viss fog för det klassiska talesättet om att aktier är en vintersport när man tittar på utvecklingen från oktober till februari. Då OMXS30 inte räknar med återinvesterade utdelningar så blir april och maj lite speciella, här distribueras ju några procentenheter varje år till aktieägarna i form av utdelning, varav en viss del såklart återinvesteras.

Rapportsäsongen knackar på

Nu knackar snart rapportsäsongen för tredje kvartalet på och flera bolag har faktiskt bjudit på omvända vinstvarningar. Men räcker det för att ge nytt bränsle till börsen under hösten och kommer oron för en andra Coronavåg att ebba ut? Det återstår att se. Under förra kvartalet steg OMXS30 hela +12,27 %.

Sektormässigt har hälsovård bjudit på störst uppgång sedan årsskiftet följt av finanssektorn. Inom hälsovård är det Hansa Biopharma (+183%) Q-Linea (+173%) och Cellink (+150%) som gått bäst sedan årsskiftet. I finanssektorn hittar vi G5 Entertainment (+269%), NetEnt (+254%), Odd Molly (+171%) och Evolution Gaming (+140%). Spontant känns det som att inget av dessa bolag egentligen hör hemma inom grupperingen finans. Möjligtvis skulle det vara Odd Molly som till synes verkar gå mot att bli ett fastighetsbolag, för fastighet brukar ju klumpas ihop med finans. Men standardiseringen av sektorer är inte speciellt förlåtande och många underliga indelningar görs onekligen. Om vi istället tittar på bankkvartetten med de fyra storbankerna som känns mest naturligt att titta på så ser det lite annorlunda ut. Den genomsnittliga utvecklingen sedan årsskiftet är -37,4%. De senaste 5 åren har utvecklingen i snitt varit -3,56%.

Inom ”Oil & Gas / Energy” har 5 av 6 bolag bjudit på en negativ utveckling sedan årskiftet på -43,79 % i snitt. Enda bolaget som bjudit på en positiv avkastning är Eolus Vind som stigit hela +59,78%.

Hur ser våra Private Banking-kunders portföljer ut?

Hur är våra Private Banking-kunder positionerade och hur rimmar det med återhämtningen på börsen? Om vi tittar på vilka aktier som favoriseras i störst utsträckning så liknar den rätt mycket folkaktieportföljen. Samtliga bolag utom Millicom ingår i OMXS30, alltså de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

  1. Investor B
  2. Hennes & Mauritz B
  3. Nordea
  4. Volvo B
  5. Swedbank A
  6. SEB A
  7. Millicom
  8. Telia Company
  9. Kinnevik B
  10. Ericsson B

Men om vi istället kikar på de aktier som lyckats locka högst snittkapital per aktieägare i bolaget ser vi en helt annan bild. Tittar vi på viktningen så ser den inte alls ut som folkaktieportföljen längre. Inget av de mest populära bolagen letar sig in på topp 10-listan.

  1. BioArctic
  2. Vitec
  3. Creades
  4. Sagax B
  5. Midsona B
  6. Tesla
  7. Infracom
  8. Karo Pharma
  9. Fortnox
  10. BioGaia B

Historisk utveckling för de två olika topplistorna

Hur har det då gått för de olika portföljerna kanske vän av ordning då undrar? Det är en mycket bra fråga och svaret är desto mer intressant. Det är en monumental skillnad i avkastning mellan de bolag som flest Private Banking-kunder äger och de aktierna som attraherar högst snittkapital. Nu har förvisso Fortnox och Tesla varit formidabla kursrusare senaste åren men om vi tittar på mediansiffran senaste 3 åren för de bolag med högst snittkapital så uppgår den till 222% och på 5 år goda 441%.

Hoppas du får en angenäm börshöst,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg