Replikera AP7 Aktiefond med värdepapperskredit – så gör du

Av Avanza

14 apr 22

Share

Över 5 miljoner svenskar sparar till pensionen i AP7 Såfa, vilket är det statliga förvalsalternativet i premiepensionen. Fram till 55 års ålder består sparandet till 100% av AP7 Aktiefond med en global exponering mot över 3000 bolag. Som extra krydda har fonden en inbyggd hävstång på ca 1,25 ggr för att öka risken och den förväntade avkastningen.

Avgiften är på mycket låga 0,05% och sedan starten 2010 har fonden visat upp en genomsnittlig avkastning på 16,2% per år. De sparare som inte gjort något aktivt val har alltså fått en riktigt god avkastning på sina pengar och många har ”aktivt valt att vara passiva” och behålla förvalsalternativet i sitt premiepensionssparande.

För de som gillar AP7 Aktiefond finns dock problemet att man inte kan spara i den utanför premiepensionen. Om man har ett privat långsiktigt sparande kan man dock inspireras av AP7 och med ganska enkla medel (på ett ungefär) replikera fonden och dess hävstång med hjälp av Avanzas värdepapperskredit.

Så replikerar du AP7 Aktiefond

Steg 1: Skapa en bred portfölj

Det enklaste sättet att få en bred exponering liknande AP7 är att köpa en global indexfond som bas. Globalfonder saknar dock exponering mot tillväxtmarknader. För att komplettera kan man därför välja att fördela ca 15% i en tillväxtmarknadsfond. Då får man en geografisk exponering som är ungefär som AP7 Aktiefond.

Lista över globalfonder

Lista över tillväxtmarknadsfonder

Steg 2: Belåna innehavet för att få hävstång
Nästa steg är att återskapa själva hävstången. Det kan du göra med hjälp av Avanzas värdepapperskredit. Efter att du ansökt om kredit så handlar du helt enkelt för mer än vad du har likvida medel på kontot tills du uppnått önskad hävstång

AP7s hävstång har varierat över tid. Normalt ska hävstången ligga på 1,25 ggr men under 2021 var hävstången nere på 1,15 ggr. I exemplet nedan lägger vi oss mitt emellan på 1,20.

Med Avanzas värdepapperskredit är samtliga fonder godkända för ränterabatt. Vid en hävstång likt den som används i AP7 Såfa hamnar man på Rabattnivå 2.
Räntan är rörlig och krediten löper tills vidare. Lånar du 100 000 kr till 2,29% effektiv ränta som du sedan väljer att betala tillbaka efter ett år blir det totala återbetalningsbeloppet 102 290 kr (eller 101 603 kr efter ränteavdrag).

Vad kostar det?

När du replikerar AP7 Aktiefond betalar du både en fondavgift för de fonder du investerar i och en räntekostnad för själva lånet. I exemplet nedanför antar vi att du vill ha en hävstång på 1,20 gånger och vill investera 100 000 kr av dina egna pengar.

Fondavgift

Vi antar att du använder fördelningen 85% globalfond och 15% tillväxtmarknadsfond. Om globalfonden har en avgift på 0,10% och tillväxtmarknadsfonden har en avgift på 0,29% så blir snittavgiften på din hemmabyggda AP7-portfölj 0,13%.

Ränta

Vid en hävstång på 1,20 hamnar man på Rabattnivå 2. Räntan är rörlig men i exemplet nedan antar vi en ränta om 2,5%.

Du behöver låna 20 000 kr för att uppnå 1,20 ggr hävstång när du investerar 100 000 kr av dina egna pengar.

Med de antaganden vi gör ovan så blir den totala förväntade årskostnaden 656 kronor, eller motsvarande en total avgift på sparandet på 0,55%.

(Räknar vi bort ränteavdraget sjunker den årliga kostnaden till 459 kr kronor, motsvarande 0,38%)

Hur påverkar hävstång avkastningen?

Hur hög avkastning krävs för att det ska bli lönsamt med hävstång?

För att lyckas med hävstång måste avkastningen på ditt innehav över tid vara högre än räntan. Betalar du en ränta på 2,5%/år krävs alltså att din avkastning över tid är högre än 2,5%/år.

Vissa år kommer avkastningen med största sannolikhet vara lägre än så men det spelar mindre roll så länge du är långsiktig nog att få en avkastning som över tid är högre än din räntekostnad. Minst 10 års sparhorisont är en bra tumregel.

Hur mycket högre blir avkastningen vid uppgång med hävstång?

Det enkla svaret är att din avkastning blir ungefär 20% högre vid 1,20 gånger hävstång. I praktiken är det dock lite lägre på grund av att du betalar ränta för hävstången.

Hur mycket lägre blir avkastningen vid nedgång med hävstång?

Vid nedgång blir avkastningen i stället drygt ca 20% lägre med 1,20 gånger hävstång. Det gäller dock bara om du säljer med förlust, varför det är viktigt att vara långsiktig när man använder hävstång.

Hur mycket kan innehavet gå ner innan jag passerar nästa räntenivå?

Med en hävstång på 1,20 gånger kan innehavet gå ner med -33% innan du passerar 25% belåningsgrad och går över till Rabattnivå 3 i ränta tills börsen återigen vänder uppåt.

Hur mycket kan innehavet gå ner innan jag blir överbelånad?

För att bli överbelånad skulle ditt innehav behöva sjunka med mer än -79%. Det må vara osannolikt i ett så pass diversifierat sparande, men det går aldrig att veta säkert.

Lycka till med sparandet – och kom ihåg att låna lagom!

/Johan Sjöstrand, Produktägare på Avanza

Här kan du läsa mer och ansöka om vår värdepapperskredit.

Tänk på att belåning innebär en betydande risk:
Att använda belåning innebär att avkastningen blir högre om innehavet går upp, men nedgången blir också större om värdet sjunker. Använd en måttlig belåning och se till att inte låna så mycket att du inte klarar av en större nedgång. Du är alltid skyldig att betala tillbaka den utnyttjade krediten samt ränta, oavsett dina värdepappers utveckling. Räntan är rörlig och krediten löper tills vidare. Räntan är rörlig och krediten löper tills vidare. Lånar du 100 000 kr till 2,29% effektiv ränta som du sedan väljer att betala tillbaka efter ett år blir det totala återbetalningsbeloppet 102 290 kr (eller 101 603 kr efter ränteavdrag). Alla räntor som visas är effektiva räntor.

Relaterade inlägg