Så bygger du upp en sommarbuffert

Sommaren står inför dörren vilket, för de flesta av oss, innebär ledighet, nöjen och mer tid tillsammans med familj och vänner. Ofta ställer vi också om vår ekonomi och spenderar mer än vad vi gör under resten av året. Men hur ska man tänka för att inte sommarens nöjen ska bli en svidande baksmälla lagom till att kräftorna dukas fram? I detta inlägg ger jag lite tips kring hur du kan tänka kring din sommarekonomi och hur du kan bygga upp en sommarbudget.

Annons

Sommaren närmar sig med stormsteg och förhoppningsvis kan vi se fram emot en sommar som inte är lika präglad av nedstängningar och hårda restriktioner som sommaren 2020. Vi är många som längtat efter att få träffas som vi vill, besöka de där nöjesparkerna, åka vattenrutschkana (eventuellt med våra barn) och gå på restaurang.

Men tillsammans med våra nöjen kommer tyvärr också ofta en hel del kostnader som inte tyngt våra plånböcker på ett drygt år. Så hur ska man då tänka för att kunna ha en skön sommar utan att behöva oroa sig över ekonomin?

Planera för nästa sommar redan nu

Det absolut bästa är, så klart, att ha ett separat sparande för sommaren på plats. Har du inte redan detta är det hög tid att börja tänka på sommaren 2022 redan nu. En sommarsemester ska inte finansieras av den allmänna bufferten då denna är tänkt för oväntade utgifter vilket knappast en återkommande semester kan klassas som.

Hur stort sparandet ska vara är så klart upp till var och en men ett tips är att ta en titt på hur mycket du gjort av med tidigare år. Tänk då på att förra året var annorlunda då mycket var stängt. Utgå istället från sommaren 2019 när du sätter upp din budget för sommaren 2022. Har du små barn behöver du också ta höjd för eventuella prisförändringar som sker när barnen bli äldre – plötsligt har de blivit stora och behöver betala fullpris.

Eftersom sparandet är tänkt att användas om ett knappt år är det inte lämpligt att placera det på börsen. Sätt det istället på ett sparkonto, gärna med lite ränta. Det är också en god idé att göra sparandet till en automatisk månadsdragning. Då behöver du inte chansa på att det finns pengar över när alla utgifter är avklarade.

Sätt upp ett sparmål

Men vi är ju alla människor. Våra hjärnor är programmerade efter snabba belöningar – vilket en sommarsemester om ett år knappast är, enligt hjärnan. Vi kommer därför att lockas av det där rea-fyndet, den där spontan-AW:n eller varför inte unna sig den där fantastiska brownien från bageriet intill (talar av egen erfarenhet). Därför kan man ta till lite olika knep för att hjälpa sig själv att hålla disciplinen.

Det allra enklaste är att använda sig av sparmål. Alldeles nyligen la vi till en sådan funktion vilket gör det möjligt att skapa Sparmål direkt i vår app. Genom att döpa ditt sparande till något särskilt (till exempel ”Sommaren 2022”, ”Tågluffen” eller liknande) är det enklare att hålla fast vid målet. Genom vår funktion kan du också se hur mycket du behöver månadsspara för att nå ditt mål och hur långt du har kvar tills målet är nått.

För att ytterligare stärka din motivation kan du också gå samman med en grupp vänner och tillsammans peppa varandra att hålla fast vid målet. Genom att högt och tydligt berätta om att man avser uppnå något särskilt ökar självdisciplinen avsevärt.

Men sommaren 2021 då?

Vi kan nog alla enas om att det känns långt till nästa sommar. Vi kan nog också komma överens om att det finns roligare saker att ägna sig åt än att månadsspara till en sommarbudget på ett sparkonto (även om sparmålen gör det lite roligare). Men hur ska man tänka kring ekonomin denna sommar? Det finns alla förutsättningar för sommaren 2021 att bli fantastisk. Samhället bubblar efter ett drygt år av nedstängningar och vi är många som längtar efter att bara få träffas.

Men att finansiera eventuella utsvävningar med kreditlån avråder jag starkt ifrån. Att ta krediter för att finansiera sin konsumtion har aldrig varit lättare och syns också i en kraftig ökning av konsumtionslån. Samtidigt sker också en kraftig ökning av andelen skuldsatta som ansöker om skuldsanering hos Kronofogden. Kort sagt: Om du inte haft råd att finansiera din kommande semester hittills finns det lite som talar för att det kommer att gå bättre i morgon. Man får helt enkelt rätta munnen efter matsäcken och ta tillfället i akt att komma igen till nästa sommar.

Ha en riktigt skön sommar!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg