Hur fondsparar andra 2023? Se spararnas fondfavoriter

Av Felicia Schön

10 jul 23

Share

Svenskar älskar fonder. Och det är inte så konstigt, fonder är nämligen ett utmärkt sätt för alla att spara. Det passar den passiva, den aktiva och den nördiga. När det är så många som fondsparar blir man såklart extra nyfiken på hur andra gör. Så här kollar vi närmare på hur avanzianer fondsparar, vilka fondverktyg de favoriserar och så bjuder jag på ett och annat tips för att maxa fondsparandet.

Fondsparare får högst avkastning

Faktum är att de avanzianer som enbart äger fonder är den grupp hos oss som haft högst genomsnittlig medianavkastning per år. Tätt följ av de som både äger aktier och fonder.

Aktier är kul och spännande men för många kan det vara svårt att få till en aktieportfölj som har bra riskspridning och stark avkastning under längre perioder. Det fina med fonder är att vem som helst kan få ett riktigt bra sparande med en bra avkastning – utan att spara stora summor, ha massa kunskap och lägga tid på att hålla sig uppdaterad om börsläget.

Högre avkastning är en väldigt trevlig anledning att fondspara, om man frågar mig.

Annons

Så fondsparar våra Avanzianer

Våra fondsparare månadssparar i snitt 2 300 kronor och har ungefär 325 000 kronor i sparat kapital. Var 3:e krona sparas i fonder.

Vad som är spännande är att de flesta Avanzianer generellt favoriserar ungefär samma typ av fonder oavsett ålder. Sen finns det såklart fonder som är extra populära i vissa åldrar. Inne på fondsidorna kan du se hur populär fonden är bland olika åldersgrupper hos oss.

Våra mest populära fonder

Så vilka fonder föredrar andra att spara i? Indexfonder är extra populärt och hela 9 av 10 fondsparare äger en indexfond.

Det syns inte minst på listan över våra mest populära fonder där fyra billiga indexfonder ligger i topp. På sjätte och femte plats ligger två aktivt förvaltade fonder, Swedbank Robur Ny Teknik och Handelsbanken Hållbar Energi. De gick båda som tåget åren 2020 till 2021 och levererade 85% respektive 142% i avkastning. Därifrån har de inte gått riktigt lika spikrakt uppåt, utan mer i sidled. Men det ändå många trogna sparare som hänger kvar, även om vi kan se ett relativt stort tapp av antalet kunder i just de fonderna. Troligen är det sparare som letar efter lyckan i andra fonder, eller som helt enkelt lagt om sparandet till mer lågkonjunktursäkra alternativ som indexfonder.

 1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 2. Avanza Zero
 3. Avanza Global
 4. Länsförsäkringar Global Index
 5. Swedbank Robur Ny Teknik A
 6. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
 7. Storebrand Global Plus A SEK
 8. AMF Aktiefond Global
 9. Avanza Auto 6
 10. TIN Ny Teknik A

Fonder med flest nya ägare 2023:

Personligen tycker jag att det är extra spännande att se vilka fonder som fått flest nya ägare under året, för det säger något om hur den stora massan av våra kunder väljer att investera just nu.

Inte så förvånande hittar vi våra populära indexfonder Avanza Zero och Avanza Global högst upp i listan. Det är även jätteroligt att se att våra nya aktivt förvaltade fonder, Avanza Disruptive Innovation by Ark Invest, Avanza Healthcare by Samuelsson&Hult och Avanza Impact by Circulus är med på topplistan. Branschspecifika fonder som kan vara en spännande krydda i den långsiktiga fondportföljen.

 1. Avanza Zero
 2. Avanza Disruptive Innovation by Ark Invest
 3. Avanza Global
 4. Länsförsäkringar Global Index
 5. Spiltan Globalfond Investmentbolag
 6. AMF Aktiefond Global
 7. Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult
 8. Aktiespararna Direktavkastning
 9. Avanza Impact by Circulus
 10. Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Våra smarta fondverktyg

 • Maxat och automatiskt fondsparande med Avanza Auto
  Avanza Auto är ett automatiskt fondsparande – perfekt för dig som inte vill lägga tid på ditt sparande men ändå vill ha del av det goda med att investera – avkastningen.
 • Få vägledning i att välja fonder med Portföljgeneratorn
  Ta hjälp av fondportföljdgeneratorn för att bygga din egen 5-stjärniga fondportfölj. Ett bra alternativ för dig som vill ha vägledning men vara med och välja fonder. Go!
 • Investera i ditt favoritbolag genom fonder med ”Hitta fonder utifrån bolag”
  Det är vanligt att ha bolag som man håller ett extra öga på och som man tycker är extra spännande, men kanske inte har ork eller intresse att leta upp tillräckligt många bolag för att bygga en hel aktieportfölj. Därför finns det smarta verktyget Hitta fonder utifrån bolag. Du söker helt enkelt på det bolag du är intresserad och får upp förslag på fonder som har det bolaget i sin portfölj. Superbra!
 • Få koll på dina investeringar med Fondportföljsanalysen
  Om du inte har upptäckt fondportföljsanalysen än så har du missat något. Med den kan man se fördelning uppdelat på länder, branscher och bolag, du kan se genomsnittavgift och hållbarhetsvärde också. Det gör att du får en bra överblick över ditt totala sparande, särskilt intressant om du har olika konton för olika syften. Hur ser din fördelning ut? Har du bra spridning? In och kika!

Mer fondsparande åt folket!

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg