Så funkar din nya tjänstepension

Av Avanza

01 jun 21

Share

Det har precis börjat klirra på ditt tjänstepensionskonto – och kanske har det börjat dyka upp frågor som ”vad får jag göra med min pension?” och ”var ska jag börja?”. Nya pensionskunder hör av sig till oss och ställer de här och massa andra frågor. Här svarar vår sparcoach Julia på de vanligaste frågorna som andra (och kanske du) har börjat fundera över.

Klirr i pensionskassan

Dina första pensionspengar har börjat trilla in och det kanske är nu som det börjar bubbla upp en massa frågor. Min erfarenhet som sparcoach på Avanza är att när du börjar ställa frågor så är du på helt rätt väg! Dina frågor är ett tecken på att du faktiskt bryr dig och att det är först då du kan påverka din pension – på riktigt! Jag pratar med kunder varje dag och här får du svaren på de vanligaste frågorna jag får om tjänstepension.

Annons

Vad får jag göra med min pension?

Kul att du frågar! Faktum är att hos oss får du välja att placera ditt pensionskapital hur du vill. Vi vill att du ska känna att det är lika lätt och roligt att hantera din pension som det är att spara på ett ISK. Därför kan du välja att placera dina pensionspengar valfritt med ett utbud på över 1 300 fonder och cirka 25 000 aktier och börshandlade produkter.

Hur hittar jag min tjänstepension?

Du kommer åt ditt konto genom att logga in i appen eller på sajten. Där får du direkt en överblick över ditt pensionssparande. Det kan hända att din arbetsgivare redan har gjort ett förval kring hur dina pengar placeras varje månad. Antingen i entrélösningen med fonden Avanza 75, eller att de plockat fram en portfölj av fler fonder. Om du inte vill lägga ned tid och energi på din pensionsportfölj kan du därmed luta dig tillbaka och logga in i godan ro när det passar, för att följa upp hur ditt kapital utvecklar sig över tid. För dig som vill ta saken i egna händer redan nu kan du börja se över vårt utbud och ta del av våra sidor för fond- och aktieinspiration.

Vart ska man börja – erbjuder ni rådgivning?

Nej, faktiskt inte. Det kan låta märkligt, men vi vill att du ska logga in på ditt konto och känna att det är din förtjänst att din pensionsportfölj glimrar som den gör. Tack vare att vi valt bort rådgivningstjänsten så har vi även kunnat skala ner dina avgifter till en helt kostnadsfri tjänst.

Sajten och appen är som skapt för att coacha dig att fatta egna och trygga beslut. Under fliken Spara & Investera kan du hämta både fond– och aktieinspiration. För den riktigt miljömedvetna kan man bygga ihop sin egen Hållbarhetsstämpel genom att sätta kriterier för vilka fonder som matchar just dina krav, eller kanske till och med åka snålskjuts på våra Klimatsmarta vinnare.

Kan jag flytta över mina gamla pensioner till er?

Ja, men visst! Med Pensionsjakten kan du enkelt hitta gamla tjänstepensioner som ligger hos andra bolag och flytta dem till oss. Vi visar direkt vilka pensioner som du kan flytta (och hur mycket du kan tjäna på det).

Varmt lycka till med sparandet, och tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Vi kanske hörs snart!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg