Så ska du tänka med dina pensionspengar när du närmar dig pension

Vid 55 års ålder har dina pensionspengar ofta kommit upp i en ansenlig summa och du kanske börjar fundera på om du borde dra ned risken i sparandet. Det är samtidigt många år kvar till pensionen. År som dina pengar ska växa vidare, så att de kan ge dig den pensionstid du drömmer om. Lås oss nu gå igenom hur man bäst placerar sina pensionspengar som 50+.

Ett bra riktmärke

Vårt pensionssparande är ofta det största sparandet vi har i livet. Framför allt om vi räknar in pensionens alla delar, det vill säga allmän pension, tjänstepension och eventuellt privat sparande. De delar vi kan påverka hur de placeras det är premiepensionen (del av den allmänna pensionen), tjänstepensionen och privat pensionssparande. Hur ska man då placera dessa när man så sakteliga närmar sig pensionsåldern? Jo, jag tycker att man med fördel ha premiepensionens så kallade soffliggarfond AP7Såfa som riktmärke.

”Såfan” är en generationsfond vilket innebär att risken avtar i takt med att du blir äldre. Rent konkret fungerar det så att fram till och med 55 år är hela innehavet placerat i en aktiefond och därefter får du gradvis mer räntor i portföljen. Andelen räntefond ökar ungefär med 3 procentenheter per år och andelen aktiefond minskar således i motsvarande takt. Det innebär att man vid 60 års ålder fortfarande har cirka 85 procent placerat i aktiefonden och vid 65 års ålder cirka 70 procent. Rimligt och ett bra riktmärke.

Bygg din egna generationsfond

Du kan med fördel tänka på samma sätt med din tjänste- och din privata pension. Ha 100 procent i breda aktiefonder fram tills att det åtminstone är 10 år kvar tills du ska börja ta ut pengarna och sen sakta men säkert vikta över en del i räntor. Flytta inte över alla pengar på ett bräde, det är ett alldeles för vanligt misstag som riskerar kosta tio- kanske till och med hundratusentals kronor i missad avkastning. Nej, precis som vi sparar ihop till pensionen under flera år, tar vi också ut den under flera år. Inte sällan 30 år. Då låter det helt orimligt att ha allt eller merparten i räntor redan vid 60.

Många analytiker, mig med dem, menar att Såfan kanske till och med börjar vikta över mot räntor lite väl tidigt, men det är egentligen en smaksak. Det viktigaste är att man låter merparten av pengarna växa vidare och generera avkastning samt att man är bekväm med sin risknivå. Om det sen innebär en andel på 70 eller 75 procent i aktiefonder vid 65 års ålder, är mindre relevant.

Färdig generationsfond eller välj själv

På Avanza precis som hos andra banker finns det färdiga generationsfonder att välja och här finns också Avanza Auto. Det är även det en sorts blandfond där man bara behöver ta ställning till hur länge man vill spara (genomsnittlig tid till pension) och sedan väljer du den Auto-portfölj som passar dig och din spartyp bäst.

Detta är de två superenkla valen. Du som vill vara lite mer aktiv kan göra det själv genom att som bottenplatta att ha en bas med en globalfond och en Sverigefond och kanske ett par andra aktiefondstyper om du vill, t.ex. en en tillväxtmarknadsfond eller branschfonder. Sedan kan du sakta men säkert vikta över en del i en räntefond ju äldre du blir. Som räntefond tycker jag att en företagsobligationsfond som investerar i lån med kort löptid är det naturliga valet. De har vanligtvis riskklass 2 av 7 på Morningstars riskskala. Kom bara ihåg att låta denna flytt från aktier till räntor ta tid. Gör det stegvis!

Stort lycka till!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg