Så har superinvesterarna lyckats på börsen 2023

Av Felicia Schön

10 jul 23

Share

De som har lyckats bäst på börsen just nu kallar vi för superinvesterare. Det är alltså de som har lyckats överprestera börsen det senaste året och fått hög avkastning till relativt låg risk. Så hur sparar egentligen våra superinvesterare 2023? Vad är den vinnande strategin just nu? Vad hittar vi i deras portfölj? Låt oss kika!

Det här är våra superinvesterare

Snittåldern på superinvesterarna är 39 år, vilket är något yngre än vår genomsnittskund som är 40 år. Den största åldersgruppen bland superinvesterare är just mellan 30–40 år, följt av de som är mellan 18–29 år och 40–50 år.

Av våra superinvesterare är hälften kvinnor och hälften män – jämfört med kundbasen i stort där 38 procent är kvinnor och 61 procent är män.

Superinvesterare har i genomsnitt ungefär 420 000 kronor på sina konton. Men kollar man på medianen så ligger den på 100 000 kr. Det betyder att hälften av alla superinvesterare har under 100 000 kronor sparat hos oss – vilket visar att det inte bara är de med mer kapital som lyckas på börsen!

Vi kan också se att de som presterat allra bäst loggar in mer sällan – en eller ett par gånger i veckan snarare än en eller ett par gånger om dagen som andra kunder gör. Det är såklart roligt att många är intresserade av sitt sparande och vill logga in och kika ofta. Men när man loggar in ofta så tenderar ibland impulsiviteten ta över, vilket inte alltid är den bästa investeringsstrategin.

Annons

Superinvesterarnas framgångsrecept på börsen

Kunderna det går bäst för sparar mer varje månad, i snitt sparar de 3 000 kronor medan andra kunder sparar cirka 2 300 kronor. Superinvesterare har dessutom ett automatisk månadssparande i större utsträckning. Att investera lite hela tiden, som med ett månadssparande, brukar vara ett vinnande koncept i ett börssparande.

Jämt upp med aktier och fonder

Så vad investerar dem i då? De har nästan lika mycket pengar i både aktier och fonder, knappt en tiondel av pengarna är oinvesterade.

Superinvesterare har högre avkastning än snittet

Superinvesterare är den grupp som det går bäst för just nu, vilket alltså är en spegling av vad som går bra på börsen just nu. Det gör att vilka som är superinvesterare kan skilja sig något från period till period, beroende på vad man har i portföljen och hur det går för de innehaven just nu.

Det senaste året (2022-05-31 – 2023-05-29) har superinvesterare haft en medianavkastning på 17%. Om man jämför det med den breda Stockholmsbörsen som under året avkastat 3,6% och världsindex som ligger på +-0 det senaste året (per 2023-05-29) så blir det tydligt att våra bästa kunder har slagit börsen med hästlängder.

Oftast är kombinationen av aktier och fonder det som ger högst avkastning över en längre tidsperiod, tätt följt av att bara äga fonder. Det beror sannolikt på den bra riskspridning som fonder ofta erbjuder. Men i just den här gruppen är det faktiskt de som bara äger aktier som varit vinnare och fått den bästa avkastningen på 19%. Det tror jag kan bero på att de ägt vissa aktier som gått väldigt bra trots att det har varit ett stökigt år. På en stark andra plats kommer de som äger både aktier och fonder, de har fått ungefär 17% i avkastning.

Aktierna som flest superinvesterare äger

 1. Investor B
 2. Volvo B
 3. AstraZeneca
 4. Microsoft
 5. H&M
 6. Apple
 7. Swedbank A
 8. SSAB A
 9. Kinnevik B
 10. SAAB B

Aktierna som superinvesterarna har mest investerat i

 1. Investor B
 2. AstraZeneca
 3. Novo Nordisk
 4. Apple
 5. Volvo B
 6. Evolution
 7. Microsoft 
 8. ABB
 9. SAAB
 10. Swedbank A

Fonderna som flest superinvesterare äger

 1. Avanza Zero
 2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 3. Avanza Global
 4. Länsförsäkringar Global Index
 5. Storebrand USA A SEK
 6. Storebrand Global Plus A SEK
 7. Avanza Emerging Markets
 8. Swedbank Robur Access Asien A
 9. AMF Aktiefond Global
 10. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A

Data från 2023-06-01

Vi kan konstatera att superinvesterarna har ägt rätt aktier de senaste 12 månaderna – tur eller skicklighet? Sen kan vi också se att de fonder som gått allra bäst är just indexfonder, precis som det brukar vara i skakiga tider.

Stort gratis till er som lyckats hamna i den bästa kategorin – fortsätt så!

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg