Så investerar andra i ETF:er (börshandlade fonder)

Av Felicia Schön

13 nov 23

Share

ETF, eller börshandlad fond som det också heter, står för Exchange Traded Fund och är precis som det låter, en fond som handlas på börsen.

Utomlands är ETF:er vanligare än ”klassiska fonder”, medan det i Sverige är precis tvärtom. Att svenskarna älskar fonder men inte riktigt upptäckt ETF:er (ännu) blir extra tydligt om man kollar på våra kunder. Hela 60 procent av avanzianerna äger en fond, men endast 3 procent äger en ETF.

Vill du få en första introduktion till ETF:er? Spana in det här inlägget.

Vilka är det som handlar med ETF:er?

Generellt kan man säga att de som investerar i ETF:er hos oss är våra mer aktiva kunder. En majoritet loggar in varje eller varannan dag, jämfört med gemene avanzian där en majoritet loggar in en gång i veckan (eller oftare).

Det är också fler män, ca 70 procent, som äger ETF:er än kvinnor vilka står för ca 27 procent. Bland våra kunder är fördelningen ca 60/38 för kvinnor-män. Resterande delen är företag.

Annons

Vad utmärker ETF-kunderna?

 • Kapitalstarka kunder
  Min starkaste spaning är att de som handlar med ETF:er är betydligt rikare än gemene avanzian. Genomsnittskapitalet för ETF-kunder är strax över 1 miljon kronor, medan genomsnittskapitalet för alla våra kunder är ca 370 000 kronor.
 • Månadssparar mer
  ETF-kunder har också ett högre månadssparande i snitt än andra kunder. De sparar hela 5 200 kronor i månaden, medan snitt-avanzianen månadssparar cirka 3 000 kronor. Det betyder att ETF-ägarna sparar hela 72 procent mer. Varje. Månad.
 • Väljer kapitalförsäkring
  De som investerar i ETF:er har större del av sitt kapital, ca 30 procent, i en kapitalförsäkring jämfört med övriga kunders ca 18 procent. Det beror sannolikt på att kapitalförsäkring är förmånligt för utländska utdelningar, som vissa ETF:er ger, eftersom man då återbetalas den utländska källskatten. Läs mer här. 
 • Har många innehav
  Mer än hälften av alla ETF-ägare har fler än 12 olika aktier, och i snitt äger de 25 olika aktier. Om man kollar på snittet bland alla kunder äger de cirka 8 olika aktier. Från ett riskspridning perspektiv är det positivt med många innehav, man brukar säga att man ska äga minst 10-15 aktier i 5-6 olika branscher för att ha en bra riskspridning. Det man ska tänka på är att inte ha fler aktier än man mäktar med att hålla koll på, då kan till exempel en ETF eller en fond ett bra alternativ istället.

10 mest populära ETF:erna hos oss:

Baserat på antal ägare, produkter med korta positioner eller hävstång är exkluderade.

 1. XACT Norden Högutdelande
 2. XACT Sverige
 3. XACT OMXS30 ESG
 4. XACT Svenska Småbolag
 5. Vngrd FTSE All-Wld Hgh Div Yld UCITS ETF USD D
 6. iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)
 7. XACT Norden
 8. Franklin Templeton ICAV – Franklin European Quality Dividend UCITS ETF
 9. iShares MSCI Japan UCITS ETF USD (Dist)
 10. Invesco S&P 500 High Div Low Vol UCITS ETF Dis

Se hela listan här.

Jag tycker allt att ETF:er förtjänar mer uppmärksamhet, vad tycker du?

/Felicia

All data hämtad 2023-10-23

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg