Så fungerar ETF:er (börshandlade fonder)

Av Avanza

23 okt 23

Share

ETF:er (börshandlade fonder) har blivit alltmer populära de senaste åren. I Sverige har vi en lång tradition av att spara i vanliga fonder, men utomlands är det allt vanligare att investera i ETF:er istället. Så vad skiljer en ETF från en fond? I korthet:

  • En ETF handlas direkt på börsen, precis som en aktie.
  • En ETF ger ofta god riskspridning (precis som en fond) och har generellt lägre avgifter än motsvarande fonder.
  • Genom ETF:er kan man investera i tillgångar och marknader som annars är svåra att nå.

Vad är en ETF?

Ordet ETF kommer från engelskans ”Exchange-traded fund”, som betyder börshandlad fond på svenska. De skiljer sig en del från mer traditionella fonder som många brukar spara i.

En ETF kan du till exempel köpa direkt på börsen under dess öppettider, precis som du kan göra med en aktie. Det innebär att köpet slår igenom direkt – till skillnad från en vanlig fond där köpet slår igenom efter några timmar eller dagar. Det ger dig större flexibilitet och kontroll över dina ETF-investeringar jämfört med vanliga fonder som handlas dagligen. Om det till exempel kommer en större nyhet under en handelsdag som du tror kommer påverka marknaden så har du möjlighet att köpa eller sälja en ETF direkt.

Nå svåråtkomliga marknader

Precis som vanliga fonder är diversifieringen (riskspridningen) en av de stora fördelarna med ETF:er. I regel innehåller en ETF minst 15-20 olika tillgångar. Det kan vara aktier, råvaror, räntor eller andra underliggande tillgångar som annars är svåra att nå. Så genom ett enda köp får du alltså flera tillgångar samtidigt och en god riskspridning inom området som ETF:en investerar i. Inne på ETF-sidan kan du bland annat se de 25 största innehaven och vilken exponering du får.

Låga avgifter

Precis som en vanlig fond har ETF:er en förvaltningsavgift. Generellt sett är ETF:er passivt förvaltade och följer ett index, så om du ska jämföra med en vanlig fond kan du titta på en jämförbar indexfond. Det innebär också att förvaltningsavgiften i regel är lägre jämfört med till exempel en aktivt förvaltad fond.

En av de stora skillnaderna är att du behöver betala courtage som en engångsavgift när du handlar med ETF:er, på samma sätt som när du handlar med aktier. Om du handlar en utländsk ETF så tillkommer även valutaväxling.

Vad är nytt hos oss?

Under de senaste veckorna har vi jobbat på en ny ETF-lista. Först och främst är den byggd på en modernare teknik. Det gör den både snabbare & stabilare, vilket ger oss möjligheter att bygga vidare på den och göra upplevelsen i desktop ännu bättre utefter den feedback vi får in från er kunder.

Utöver de tekniska förutsättningarna som blivit bättre så har du också möjlighet att sortera och filtrera i den. Till exempel kan du kan söka på ETF:er som ger utdelning och se direktavkastningen i listan. På den här sidan kan du hitta populära topplistor, till exempel ETF:er som ger utdelning, har fått högst avkastning eller som flest äger. Ett ytterligare plus är att listorna också finns i appen!

Vilken typ av ETF är du ute efter?

Spana in listan nu och lycka till med ditt sparande!

//Haben Gilamikael, produktägare Avanza

Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början.

Relaterade inlägg