Så kan du månadsspara i aktier
Ett månadssparande är ett kraftfullt sätt att spara på. Vanligtvis sparar vi på sparkontot eller i fonder men kan man månadsspara i aktier? Låt oss kika lite närmare på det!
Ett fondsparande är ett enkelt och smidigt sätt att månadsspara på. Tröskeln är låg då det ofta räcker med ett månadssparande på 100 kronor samtidigt som (aktie)fonder ger en bred exponering mot ett stort antal olika aktier. Dessutom har vi sänkt minsta köpbelopp på våra egna fonder ned till 1 krona, vilket möjliggör för nästan alla att komma igång med ett sparande. Men det finns fördelar med ett sparande i enskilda aktier också.
Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?
Men hur ska man då tänka om man vill månadsspara i enskilda aktier istället? I ett fondsparande är det ju en fondförvaltare som gör jobbet att försöka identifiera guldkornen att investera i. Men faktum är ju att det är en rätt rolig sysselsättning att försöka identifiera dessa guldkorn själv, något som många avanzianer gör. Det kräver lite mer jobb, som att påta på i trädgården, men fördelen är att du kan utforma ditt sparande och din portfölj precis så som du vill. Du kan exempelvis styra över:
- Hur många bolag du vill ha i portföljen och viktningen (hur stor andel av portföljen varje enskilt innehav utgör).
- Om du ska fokusera på utdelningsbolag med hög direktavkastning eller snarare utdelningstillväxt.
- Huruvida du vill investera i värdebolag, tillväxtbolag eller en mix av dem. Likaså stora eller små bolag.
- På vilka marknader du vill investera, såsom Sverige, Norden eller hela världen.
- Om du alltid vill vara fullinvesterad eller om du vill hålla lite torrt krut för att investera när lägen dyker upp.
Som du märker ger ett direktägande i aktier en frihet att själv anpassa ditt sparande och din portfölj. Dessutom ska tilläggas att många som äger enskilda aktier också ackompanjerar detta med ett sparande i fonder. Det ena förtar ju faktiskt inte det andra.
Hur månadssparar jag i aktier rent konkret?
Vill du månadsspara i aktier så krävs som sagt lite mer jobb av dig, det går inte att automatisera på samma sätt som ett fondsparande. Lättast är att upprätta ett autogiro och bestämma hur mycket du ska månadsspara. Då landar ditt sparande på kontot varje månad i väntan på att du ska sätta pengarna i arbete, alltså köpa aktier.
Fundera ut hur många aktier du vill ha i portföljen, ungefär 10-15 aktier är ett gyllene riktmärke. För att ytterligare förstärka det argumentet så ser vi att de kunder hos oss som har mest kapital också har har betydligt fler aktier än snittet. Försök sedan köpa åtminstone en aktie i varje bolag så att du får ”grundplattan” på plats. Min uppfattning är att det är viktigare att få bredden av bolag på plats (riskspridningen) än att köpa för x kronor i en enda aktie innan du börjar investera i nästa aktie. För i ärlighetens namn kan man ju fråga sig om man någonsin köpt ”klart” i en aktie när man har ett löpande sparande, det ligger ju lite grann i sakens natur.
Den genomsnittlige avanzianen har ett löpande månadssparande på nästan 3 000 kronor. Om du har 15 aktier i portföljen så innebär det att varje enskild aktie kan kosta nästan 200 kronor exklusive courtage. Men vissa månader kanske du fyller på i vissa innehav, för att månaden efter fylla på i några andra. Det är som sagt lite som att påta på i trädgården. De olika innehavens vikt i portföljen påverkas ju inte enbart av hur mycket du investerat i varje enskild aktie, de påverkas ju faktiskt också av hur innehaven utvecklats sedan köp. Vissa stiger, andra sjunker och några är oförändrade.
Om ditt månadssparande inte räcker till att köpa en eller några aktier så finns det ett knep. Spara i en fond som ger en exponering mot börsen och sälj av fonden när det blivit tillräckligt mycket pengar för att kunna köpa den eller de aktier du vill investera i. Exempelvis gratisfonden Avanza Zero som ger exponering mot Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier, eller någon annan indexfond. Det är rätt vanligt att göra så här om du vill investera i bolag vars aktier har en ”hög” aktiekurs, såsom exempelvis amerikanska Amazon som kostar nästan 26 000 kronor. Turligt nog har de flesta aktierna en rimlig aktiekurs, inte minst i Sverige där vi är duktiga på att splitta aktier om aktiekursen blir för hög, för att underlätta handeln.
Psst.. om du inte vill äga så många olika aktier så kan du titta på investmentbolag. Där får du en god underliggande riskspridning då deras affärsmodell bygger på att i sin tur äga flera olika bolag.
Lycka till med ditt månadssparande i aktier!
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.