Så kommer du igång med ett sparande på 5 minuter

Av Avanza

30 apr 23

Share

De allra flesta behöver ett sparande men många upplever det som svårt och komplicerat att komma i gång, för att inte prata om motivationen som krävs för att därefter fortsätta på den inslagna vägen. Men faktum är att det inte behöver vara så svårt, i det här inlägget guidar jag dig till att komma i gång och hur du kan gå en bättre finansiell framtid till mötes på 5 minuter, nu kör vi!

Hemligheten bakom ett framgångsrikt sparande över tid är att låta pengarna jobba för dig. På ett vanligt sparkonto kommer ditt sparkapital i princip helt motsvaras av den slant du själv sparat. På börsen däremot ger du pengarna rätt förutsättningar att växa desto mer över tid. Pengar som sparas är pengar som vilar medan pengar som investeras är pengar som arbetar.

Vad är skillnaden mellan att spara på sparkonto och börsen?

Jag tycker det är fantastiskt kul att investera och Avanza erbjuder ett rikt utbud av över 1 300 fonder, 10 000 aktier och närmare 70 000 investeringsmöjligheter. Det stora smörgåsbordet av alternativ kan dock skrämma många. När jag pratar med bekanta så säger de ofta att de ska komma igång med ett sparande men att det ju ”är lite svårt” så de ska ta tag i det hela när de får tid. Det gav mig inspiration till det här inlägget, och att för första gången någonsin hålla mig relativt kort. Jag vill trots allt undvika att du somnar och går bet om en bättre finansiell framtid.

Annons

 

Det absolut viktigaste är att faktiskt spara överhuvudtaget och därefter är det viktigt att ge sparandet rätt förutsättningar att växa över tid. Skillnaden mellan att spara på ett sparkonto jämfört med börsen blir mer och mer påtaglig ju längre tidsperiod du studerar. I början är skillnaden marginell men på 20 års sikt ger börsen nästan dubbelt så stort sparkapital givet en årlig genomsnittlig avkastning på 7%. På 40 år har du nästan fyra gånger högre sparkapital, det bästa av allt är att du kan sätta detta på autopilot om du inte finner sparande och investeringar lustfyllt.

Klicka på bilden för att förstora


Hemligheten bakom
den stora skillnaden kallas för ränta-på-ränta effekten och sägs ha kallats för världens åttonde underverk av Albert Einstein. Nu ska jag ju hålla detta inlägg kort men om du vill förkovra dig mer i ämnet (vilket jag rekommenderar!) så kan du läsa detta blogginlägg.

Hur gör jag då konkret för att komma igång?

Kul att du bestämt dig för att komma igång med ett sparande, du lär knappast ångra dig. Om motivationen någon gång tryter så är det klokt att komma ihåg att sparande handlar om uppskjuten konsumtion samt om att få ut mer av livet, inte mindre.

  1. Bestäm dig för att börja spara
  2. Öppna ett kostnadsfritt investeringssparkonto (ISK)
  3. Bestäm dig för hur mycket du kan månadsspara. Kom ihåg att det bästa sparandet är det som blir av. Som lägst kan du månadsspara 100 kronor medan ett gyllene riktmärke är 10% av din inkomst.
  4. Lägg upp ett månadssparande via autogiro i gratisfonden Avanza Zero
  5. Klart – nu sköter sparandet sig självt!

Varför Avanza Zero?

Det finns som sagt ett smörgåsbord av investeringsmöjligheter hos oss men om du öppnar ett Investeringssparkonto (ISK) samt sparar i Avanza Zero så betalar du faktiskt ingenting. Syftet med det här inlägget är att visa på en snabb och smidig väg att få exponering mot börsen istället för att låta det långsiktiga sparandet samla damm på ett sparkonto. Faktum är att du inte betalar några fondavgifter alls hos oss innan ditt sparkapital når 50 000 kronor, oavsett vilken fond du väljer. Men i inlägget vill jag ge dig ett snabbt och enkelt sätt att komma igång, snarare än att skapa huvudbry.

Därefter kan du närsomhelst förkovra dig i information och kunskap samt försöka hitta spännande fonder och aktier att investera i. Såsom kanske en bredare Sverigefond eller en Globalfond. Men då är du ju faktiskt redan igång, det största steget är redan taget. Avanza Zero ger en exponering mot de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen där vi hittar bolag såsom SEB, Swedbank, Nordea, Handelsbanken, Atlas Copco, Investor, Volvo, ABB, Skanska och många fler. Stora och välkända bolag helt enkelt.

Jag har själv haft fonden Avanza Zero i min tjänstepension under relativt lång tid. Fördelen med ett automatiskt månadssparande via autogiro är att du inte behöver göra något alls, om du inte vill. Ett vanligt misstag är dessutom att sälja av sparandet när börsen sjunker, men den risken minskar om du helt enkelt låter det hela sköta sig självt. Nedan ser du en bild från mitt sparande i fonden. Trots att börsen periodvis sjunkit så har fondspararen fått en avkastning på +273% sedan maj 2006 vilket motsvarar +8,6% per år. Även om historien inte är någon garanti för framtiden så är sannolikheten mycket hög att ett långsiktigt sparande på börsen kommer ge betydligt bättre utfall än ett sparande på sparkonto.

Psst… tipsa gärna en vän som inte kommit igång med ett sparande ännu att läsa detta inlägg. Delad glädje är dubbel glädje.

Stort lycka till!
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg