Så lyckades jag spara halva min januarilön

Att januari var årets fattigaste månad har ingen missat. Detta som ett resultat av en tidig lön i december, många (och ofta för dyra) julklappar, ett sprakande nyårsfirande och vanliga månadsutgifter på det. Trots allt detta lyckades jag spara drygt halva min lön.

Vi lever i ett samhälle där vi blir överösta med reklam var vi än går, på tunnelbanan, TV och tidningar. Så fort vi öppnar mobilen får vi reda på vad våra vänner, bloggare och kändisar har lagt pengar på idag – och allt detta bidrar till en konsumtionshets som kan vara svår att motstå.

Just därför är det viktigt att öka sin medvetenhet kring pengars värde, hur man kan få dem att växa och att verkligen välja vad man ska lägga dem på. Gör man det är det lättare att hantera kriser när de kommer, till exempel när diskmaskinen går sönder, eller att leva ett enklare liv när man en dag slutar jobba.

Det betyder inte att man behöver spara halva sin inkomst varje månad, men att göra det har gett mig ett bättre perspektiv på vad jag faktiskt har att röra mig med.

Mina 5 nycklar till mitt januarisparande

Sätt upp mål. Det låter kanske banalt och klyschigt, men oj vad det hjälper. I år har jag satt upp sparmål för hela året och delmål kvartalsvis. Det ger en lätt översikt för hur mycket jag behöver spara varje månad för att nå mina mål. Mina mål är också tydliga, exempelvis har jag mål om ett fuck off-kapital, pengar till köksrenovering och en större buffert.

Kasta fällorna. Min största ekonomiska last är mat. Några omgångar Foodora, frukostköp på vägen till jobbet eller dyra restaurangbesök blir lätt tusenlappar. Därför satte jag en maxgräns för hämtmat, tog bort snabbmats-appar från min smartphone och såg till att ha bra frukostmat hemma.

Sätt undan pengar direkt. De lättast sparade pengarna är de man inte märker av, därför satte jag undan halva lönen på mina olika sparkonton direkt när lönen kom. Har du svårt att komma ihåg kan du sätta upp ett månadssparande med autogiro.

LUNCHLÅDAN! De bästa tipsen tål att upprepas. Varje lunch jag köper ute är pengar som hade kunnat åka in på sparkontot istället. Därför gör jag lunchlådor och fryser in för hela månaden strax efter att lönen kommit.

Köpstopp. För att slippa onödiga utgifter satte jag ett köpstopp på kläder, skor, böcker och allt annat som jag inte behövde just då. Såhär några veckor senare kommer jag inte ens ihåg vad jag ville köpa i början av året. Är inte det ironiskt?

Missade du att spara i januari? Det gör inget! Följ de här tipsen en valfri månad och se vilken skillnad de gör på bankkontot. Lycka till!

/Sofia Matsdotter

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg