Så lyckas du med deklarationen – vi svarar på de 5 vanligaste frågorna

Av Avanza

03 mar 22

Share

Frågorna är ofta många när det börjar bli dags för deklarationen. Här svarar vi på de vanligaste frågorna som ställs i deklarationstider. 

1. Vad blir skatten på mitt ISK?

ISK är ett så kallat schablonbeskattat konto, vilket innebär att du betalar en viss procentsats i skatt per år. Procentsatsen är baserad på kontots värde istället för på de vinster du gör, som för ett aktie- & fondkonto.

Så ser du din skatt på ISK
Du behöver inte själv räkna ut skatten på ett ISK. Du hittar din ISK-skatt i deklarationsunderlaget via Profil > Deklaration & Kontobesked > Kontobesked > Deklaration.

Vill du räkna ut din ISK-skatt? Här beskriver vi hur du går tillväga.

Här kan du läsa mer om hur skatten på ditt ISK fungerar.

2. Vad är mitt anskaffningsvärde?

Anskaffningsvärde är det genomsnittliga pris du har betalat för dina aktier. Försäljning av värdepapper på ett aktie- och fondkonto behöver redovisas till Skatteverket på en så kallad K4-blankett.

För att se ditt anskaffningsvärde kan du skapa en förifylld K4-blankett.

Du kan även se ditt anskaffningsvärde i transaktionslistan när du loggar in hos oss. Där kan du enkelt filtrera på enskilda värdepapper och se ditt genomsnittliga pris

Här kan du läsa mer om anskaffningsvärde och hur dina aktier beskattas.

3. Jag har inte sålt några värdepapper, men det står att jag ska deklarera ändå?

Det kan bero på att du haft teckningsrätter (TR) eller uniträtter (UR) som har gått till förfall under året. Som kund hos Avanza får du automatiskt information om hur det ska beskattas.

Här kan du läsa mer om hur du deklarerar teckningsrätter (TR) eller uniträtter (UR).

4. Vad är utländsk källskatt och hur sker avräkning för den?

När du får utdelning från bolag som har sitt legala säte i annat land än Sverige drar ursprungslandet en skatt (utländsk källskatt). Den utländska källskatten är ofta 15 % av utdelningsbeloppet, men kan variera från land till land. Källskatten redovisas i din transaktionshistorik i samband med att utdelningen bokas in på ditt konto.

Avräkning på ISK
På ett ISK sköter Skatteverket avräkningen av utländsk källskatt. Om du är berättigad avräkning sker den året efter du erlagt källskatten då utländsk källskatt som betalats under 2021 kommer med per automatik i deklarationen.

Avräkning på Kapitalförsäkring
På en Kapitalförsäkring söker istället Avanza Pension avräkning för din utländska källskatt. Återbetalning av källskatten sker tre år senare. I samband med utbetalningen skickar vi ett meddelande till samtliga kunder som berörs av denna. Tänk på att du behöver ha kvar samma kapitalförsäkring som källskatten drogs från för att du ska ha möjlighet att få återbetalningen.

Här kan du läsa mer om vad utländsk källskatt är.

5. Jag har utländska aktier, måste jag deklarera i utlandet?

Nej, då ska du deklarera på precis samma sätt som om du sålt svenska aktier. Det är ingen skillnad på om du sålt en svensk eller utländsk aktie.

Här kan du läsa mer om hur du blir kund om du bor utanför Sverige.

Har du fler funderingar kring deklarationen? Det är helt naturligt att känna sig osäker när man ska deklarera. Här kan du skriva din fråga direkt i sökfältet! Om du inte hittar vad du letar efter kan du också kontakta oss per telefon:

Läs mer

Lycka till med deklarationen!

Relaterade inlägg