Så mycket månadssparar personer i samma ålder som dig år 2023

Av Avanza

23 mar 23

Share

Intresset för sparande och investeringar har ökat senaste åren. Trots att det bedrövliga börsåret 2022 lade sordin på stämningen har vi aldrig haft fler kunder. Men hur sparar alla våra närmare 1,8 miljoner kunder egentligen? Låt oss ta en pulsmätning på det.

Det bästa sparandet är som bekant det som blir av. Ett klassiskt gyllene riktmärke brukar sägas vara 10% av disponibel inkomst, alltså inkomst efter skatt. Ju yngre du är desto större skillnad kommer nivån på ditt sparande att göra för din privatekonomi över tid, givet en långsiktig placeringshorisont. I bilden nedan ser du effekten av ett löpande månadssparande på 3 000 kronor över tid.

Hur ser den genomsnittlige kunden hos Avanza ut?

Den genomsnittliga avanzianen är 40 år och bor i Stockholm. Snittkapitalet uppgår till 378 381 kronor och mediankapitalet uppgår till 36 436 kronor.

Av våra kunders totala sparkapital på 715 miljarder kronor så återfinns strax över 55% i aktier, närmare 30% i fonder och resten i övriga värdepapper och likvida medel/torrt krut.

Annons

Hur mycket månadssparar snittkunden?

Det genomsnittliga månadssparandet är 2 236 kronor just nu. Den summan är lägre än under det glödheta börsåret 2021 när jag senast spanade in dessa siffror. Då låg månadssparandet på 3 226 kronor, men å andra sidan har inflationen och stigande räntor effektivt sänkt vårt sparutrymme.

För vissa beror det minskade sparandet på att sparutrymmet minskat i takt med stigande kostnader. För andra kan det dock bero på att man fick ont i magen under fjolårets sura börs och mörka rubriker kring börsutvecklingen.

Om du kategoriserar in dig själv i det sistnämnda facket så är det klokt att betänka det faktum att tusen kronor i minskat sparande gör stor skillnad över tid. Nedan är några exempel på vad 1 000 kronor i minskat sparande gör fram till 65-årsdagen givet en förväntad avkastning på  7% i snitt.

20-åringen                                    -3,8 MSEK
30-åringen                                    -1,8 MSEK
40-åringen                                    -0,8 MSEK
50-åringen                                    -0,3 MSEK

Vilka är favoritaktierna och favoritfonderna?

Här ser du aktierna och fonderna som har flest ägare bland våra kunder:

Aktier

Fonder

Hur mycket månadssparar andra i min ålder?

Det är något extra intressant med att se hur andra beter sig, kanske har det att göra med att vi är ett flockdjur som har en flockmentalitet, inte sällan på börsen som bekant. Så hur mycket månadssparar andra i samma ålder som dig och hur mycket kapital har det lyckats spara ihop? Spana in siffrorna nedan.

Allt gott,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg