Så ofta stöter du (inte) på våra portföljinnehav i din vardag 

Av Avanza

14 jul 23

Share

Våra liv påverkas mer av teknik än vad vi tror. Erik Sprinchorn, förvaltare för Avanza World tech by TIN, går igenom i detalj hur mycket vi påverkas av innovationer och varför det kan vara viktigt att investera i teknik för en bättre framtid.

Du vaknar på morgonen och går upp för att ta en dusch. Det kommunala bolaget som förser dig med vatten håller koll på förbrukning och sparar alla nödvändiga uppgifter på ett säkert sätt via Formpipes mjukvara för elektroniska arkiv. Samtidigt har Volues mjukvara hjälpt din leverantör av energi att blansera utbud och efterfrågan och kanske sparat dig några öre per kilowatt. Med ganska hög sannolikhet finns dina kunddata hos kraftföretaget i CRM-mjukvara från Lime Technologies. Det skulle vara gott med en kopp kaffe. Maskinen du köpt hittade du via Google och e-handlaren du köpte den ifrån kanske använder Salesforce mjukvara för CRM. De är ändå störst i världen på den marknaden. Kaffet köpte du eventuellt från en liten specialist-sida som lever i Microsofts molntjänst och som fått fina vitsord från Trustpilot.

Teknik kan vara vinnare på lång sikt

Du har knappt kommit igång med din dag och har redan kanske (direkt och indirekt) använt produkter från ett halvdussin av våra portföljbolag från TIN Ny Teknik och Avanza World Tech by TIN. Härifrån blir du också svårare för oss att följa i den här historien, även om andra i din närhet säkerligen har möjlighet till det. Har du ett nyfött barn hemma kanske Biogaias kolikdroppar står i badrumsskåpet. Eller kanske deras kosttillskott för vuxna står på hyllan?

Oavsett vad du gör resten av dagen kommer den troligen att präglas av all innovation som skett och fortsätter att ske i hög takt. Helt utan att vi tänker närmare på det när vi loggar in via BankID eller tar ett kort möte via Teams (där hade vi Microsoft igen). Ett klassiskt exempel är alla saker som smarta telefoner ersatt: papperstidningar, klocka, miniräknare, kompass och 50 andra saker, inklusive den där Nationalencyklopedien som fortfarande samlar damm i en del bokhyllor. Man brukar överskatta hur mycket som kan hända på kort sikt, men underskatta vad som kan ske på längre sikt.

Innovation för en bättre framtid

På samma sätt noterar vi bara hur mycket teknik och innovation påverkar om vi sträcker ut perspektivet bakåt och ser på hur vi levde, lärde, arbetade och lekte för 10, 20 eller 30 år sedan. Innovation hjälper oss att leva längre och friskare, arbeta mer effektivt och med mindre avtryck på planeten. Bland bolagen som möjliggör detta hoppas vi hitta morgondagens vinnare. Vi har ingen kristallkula, men ser vi en produkt eller tjänst som fler och fler ser värde i och vill betala för så är vi något på spåren.

10 största innehaven i Avanza World Tech by TIN

1. Straumann Holding AG

2. Salesforce Inc

3. Microsoft Corp

4. Nintendo Co Ltd

5. Adobe

6.Take-Two Interactive Software Inc

7. Edwards Lifesciences Corp

8. Xero Ltd

9. Novo Nordisk B

10. TeamViewer SE

 

/Erik Sprinchorn, förvaltare på Avanza World Tech by TIN

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg