Så sparar andra till sin pension

Av Moa Langemark

10 jan 22

Share

Att spara till sitt framtida jag. Det är vad pensionssparandet handlar om. Och i och med den enorma tekniska utvecklingen och våra allt mer hälsosamma liv kan vi se fram emot många år då vi ska leva på våra pensionspengar. Nästan alla svenskar har i dag ett pensionssparande men få delar med sig av sina tankar och erfarenheter. Häng med när vi tar en titt hur pensionsspararna hos Avanza agerar.

Större del av sparandet går till pensionen

Hos oss på Avanza kan man spara till sin pension på olika sätt. Här tar vi en titt på genomsnittet för de som har sin tjänstepension, individuellt pensionssparande och/eller privat pensionsförsäkring hos oss. I genomsnitt sparar våra kunder nästan 3 700 kronor till sin pension och har ett kapital på närmare 333 000 kronor på sina pensionskonton. Det är en bra bit över det ”vanliga” sparandet i aktier och fonder, där det genomsnittliga månadssparandet ligger på 2 400 kronor och sker på ISK, KF, aktie- och i fondkonton.

Annons

Pensionspengarna får arbeta på börsen

Nästan hela pensionssparandet placerar man på börsen: Sju av tio sparkronor går till fonder, drygt två sparkronor läggs i aktier medan 70 öre låter man vila på kontot. Att spara på börsen i ett långsiktigt sparande har varit en bra strategi för att öka chanserna till avkastning. Historiskt har Stockholmsbörsen avkastat i genomsnitt sju procent per år. Det innebär att om man sparar 3 700 kronor varje månad i 30 år skulle man ha drygt 3 miljoner (!) mer än om man låtit pengarna vila på kontot.

Låt oss ta en titt på vilka fonder och aktier som våra pensionssparare har som favoriter.

Breda indexfonder i toppen

Bilden nedan visar de fonder som flest pensionssparare hos Avanza äger på sina pensionskonton. Flest väljer alltså breda indexfonder, tre av tio fonder tillhör denna kategori. Listan toppas dock av Avanza 75 som är vår entrélösning för tjänstepension.

Svenska storbolag dominerar

Bilden nedan visar de aktier som flest pensionssparare hos Avanza äger på sina pensionskonton. Det är genomgående svenskt i topp bland pensionsspararnas aktiefavoriter. Investor B som toppar listan är också den populäraste aktien bland alla våra sparare.

Tvärtemot vad vi såg bland fondfavoriterna är alltså intresset för utländska aktier tämligen svagt hos våra pensionssparare men när de går utanför Sverige går de till USA och köper tech. En bra bit nedanför topp-tio hittar vi den första utländska aktien och det är Tesla tätt följt av Apple. Ännu lite längre ner hittar vi Microsoft och Amazon. På femte plats av de mest populära utländska aktierna hittar vi det norska flygbolaget Norwegian.

Och hur ser riskspridningen ut?

För att lyckas i sitt långsiktiga sparande är A och O att ha en god riskspridning. Väljer man att spara i fonder, i synnerhet globala indexfonder, får man per automatik en spridning. Väljer man istället att spara i aktier brukar Aktiespararnas gyllene regler ofta lyftas fram som en god utgångspunkt. De menar att man för att ha en god riskspridning i sin aktieportfölj behöver ha 10-15 olika aktier i fem till sex olika branscher. I genomsnitt har våra pensionssparare 6,4 aktier i sin portfölj. En bit under vad aktiespararna rekommenderar alltså men ändå en bit över genomsnittet för hela riket som enligt Euroclear var 4,5 vid slutet av 2020.

Några avslutande tankar

För att ge ditt pensionssparande de bästa förutsättningarna att växa är det egentligen bara tre saker du behöver tänka på:

  • Våga ta risk och sprid ut den. Ett långsiktigt sparande växer allra bäst på börsen. Sätt dina pengar i arbete så snart du kan och sprid dina risker. Genom att spara i fonder får du automatiskt en riskspridning. Har du aktier är det bra att ha 10-15 aktier från fem till sex olika branscher för att ha en god riskspridning.
  • Håll nere avgifterna. Höga avgifter dränerar ditt långsiktiga sparande. Undvik onödiga skalavgifter och följ upp dina fonder åtminstone årligen för att säkerställa att du inte betalar för mycket. Är du osäker på var du har din tjänstepension? Testa att gå på Pensionsjakt med oss för att hitta dina tjänstepensioner och flytta dem till oss.
  • Anpassa ditt sparande efter ditt eget intresse genom att ta hjälp av våra verktyg till exempel portföljgeneratorn för att få en femstjärnig portfölj till lägsta möjliga avgift eller aktiegeneratorn för att hitta nya favoritaktier.
Vill du lära dig mer om pension?

Här finns fem enkla tips på hur du kan vässa ditt pensionssparande.

Lycka till med ditt pensionssparande

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg