Hur mycket sparar andra till sin pension?

Av Felicia Schön

09 feb 23

Share

Att spara till sitt framtida jag. Det är vad pensionssparandet handlar om. Nästan alla svenskar har i dag ett pensionssparande, men hur ser egentligen andras sparande ut? Häng med när vi tar en titt hur pensionsspararna hos Avanza agerar.

Så mycket sparar andra till pensionen

Hos oss på Avanza kan man spara till sin pension på olika sätt. Här tar vi en titt på genomsnittet för de som har sin tjänstepension, individuellt pensionssparande och/eller privat pensionsförsäkring hos oss. I genomsnitt sparar våra kunder nästan 1 600 kronor i månaden till sin pension. Det kan jämföras med det ”vanliga” månadssparandet  som i snitt är 2 000 kronor.

Annons

Låt pensionen får växa till sig på börsen

Att spara på börsen i ett långsiktigt sparande har varit en bra strategi för att öka möjligheten till hög avkastning. Historiskt har Stockholmsbörsen avkastat i snitt 7 procent per år. Det innebär att om man sparar 1 600 kronor varje månad i 30 år skulle man ha knappt 2 miljoner mer än om man låtit pengarna vila på kontot.

Låt oss ta en titt på vilka fonder och aktier som våra pensionssparare har som favoriter.

Breda indexfonder i toppen

Listan nedan visar de fonder som flest pensionssparare hos Avanza äger på sina pensionskonton. Flest väljer alltså breda indexfonder. Listan toppas dock av Avanza 75 som är vår entrélösning för tjänstepension.

 1. Avanza 75
 2. Avanza Zero
 3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 4. Danske Invest Global Index SA
 5. Avanza Global
 6. Swedbank Robur Access Asien A
 7. Länsförsäkringar Global Index
 8. Fidelity Latin America A-Dis-USD
 9. Avanza Auto 6
 10. Storebrand USA A SEK

Svenska storbolag dominerar

Bilden nedan visar de aktier som flest pensionssparare hos Avanza äger på sina pensionskonton. Det är genomgående svenskt i topp bland pensionsspararnas aktiefavoriter. Investor B som toppar listan är också den populäraste aktien bland alla våra sparare.

 1. Investor B
 2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B
 3. Neobo Fastigheter
 4. Volvo B
 5. Hennes & Mauritz B
 6. Kinnevik B
 7. Swedbank A
 8. Evolution
 9. Tesla Inc
 10. Latour B

Och hur ser riskspridningen ut?

För att lyckas i sitt långsiktiga sparande är det viktigt att ha en god riskspridning. Väljer man att spara i fonder, i synnerhet globala indexfonder, får man per automatik en spridning. Väljer man istället att spara i aktier brukar Aktiespararnas gyllene regler ofta lyftas fram som bra tumregler. De menar att man för att ha en god riskspridning i sin aktieportfölj behöver ha 10-15 olika aktier i fem till sex olika branscher.

Det viktigaste!

 • Tänk på avgifterna. De är roligare att ha en högre pension att leva på än att betala höga avgifter.
 • Säkra att du har tjänstepension. För du vill väl inte ha flera miljoner mindre i pension än andra pensionärer?
 • Våga ta risk i ett långsiktigt sparande. Genom att ha ditt sparande på börsen ger du ditt sparande bra förutsättningar att växa.
Vill du lära dig mer om pension?

Här finns fem enkla tips på hur du kan vässa ditt pensionssparande.

Lycka till med ditt pensionssparande!

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension.

Relaterade inlägg