Så tog jag kontroll över mitt sparande trots dyskalkyli

“Jag kan ju inte matte så därför kan jag inte ekonomi.” Det trodde jag länge. Jag har dyskalkyli. Det innebär att jag har det väldigt svårt med aritmetiken. Dyskalkylin gör att det är svårt för mig att skatta mått, avstånd, antal och räkna huvudräkning, procenträkning och decimaler.

Det tar lite längre tid för mig att räkna och jag har irriterande svårt att förstå och känna av om jag räknat rätt. Att utvärdera summan av ett tal om det är korrekt eller ej går väldigt ofta inte. Föräldrarna satt kvällar med mig och nötte och hyrde även in privatlärare för att jag skulle klara matematiken i skolan. Som ni kanske kan räkna ut (pun intended) – ekonomi och sparande har jag därmed trott inte varit för mig.

Att ge upp var inte ett alternativ

Men, som med alla svårigheter så kan man ju välja att ge upp eller hitta sätt att ta sig runt dem. Jag hade gett upp allt hopp om att ha koll på inkomster och utgifter etc. tills ett riktigt stökigt förhållande gjorde att jag helt enkelt blev så illa tvungen att lära mig vad ekonomi är för något. Att sitta med kronofogden i mitt hem som vill ta MINA saker för att mitt ex inte kunde hantera sin ekonomi önskar jag ingen (där lärde jag mig även om vikten av att ha ett samboavtal). Jag kom igång med att få koll på min ekonomi där och då, mitt i kaoset. Jag behövde lite friktion och ont i magen för att komma över min tanke om att jag inte kan förstå ekonomi för att jag inte kan matematik. Allt eftersom livet går kommer man till nya insikter.

Vägen runt matematiken

Ekonomi för mig, har jag bantat ner till: ”Gör inte av med mer pengar än du har”. Nu tänker ni kanske att jag är ett under till människa som inte har några lån. Det har jag naturligtvis. Jag är lika vanlig som vem som helst. Jag har ett billån, ett bolån och ett studielån men inte mer än det. Jag har även förhandlat räntor och vet var jag kan jämföra dem (jag har använt Compricer men även besökt flertalet bankers sajter och jämfört, allt för att spara pengar och få det bästa avtalet).

Jag kan däremot inte räkna ut vad 3% på mitt bolån blir, MEN, jag vet, genom research, att 3% är en hög bolåneränta. Jag behöver inte matematik för detta, jag behöver bara läsa på och bilda mig en uppfattning om vad ränta är, vad en hög sådan är i förhållande till vad jag ska låna till, osv. För att sedan räkna ut månadskostnad så har jag suttit på en hel del bankers sajter och fyllt i deras räkneformulär.

Jag hade kunnat konstatera att jag inte kan räkna procent och ge upp som jag tidigare gjort. Nu försöker jag istället bilda mig en uppfattning om vad som är mycket och litet. Till exempel: “Är det dyrt med en kaffemaskin för 1 700 kr eller lite?” Jag söker då upp artiklar och prisjämförelsesajter och bildar mig en uppfattning kring talet jag försöker förstå (och ja, 1 700 kr är dyrt, men kaffet smakar tydligen godare i en Moccamaster).

Mina superenkla verktyg

Hur gör jag då för att spara, ha koll på utgifter och inkomster och samtidigt hitta oprententiösa källor till kunskap? Jag har hittat några enkla verktyg och tumregler som varit och är till stor hjälp.

  • Hallå konsument. Det bästa som har hänt privatekonomin sedan miniräknaren. Man skriver in vad man spenderar och vad man får in sen visar verktyget hur man ligger till.
  • Economista-gruppen på Facebook (en grupp för kvinnor som gillar aktier och privatekonomi)Här kan man fråga hur enkla eller komplicerade frågor som helst utan att någon beter sig som en besserwisser. Beundransvärd och avslappnad stämning. Tack vare den härliga gruppen med tjejer (och en mycket god vän som peppade mig) så vågade jag köpa min första aktie förra året, ett par månader innan jag började jobba hos Avanza.
  • Miniräknare. Jag hade inte klarat mig utan miniräknaren på telefonen eller Googles miniräknare.
  • Avanza AutoSuperskönt att slippa tänka på vad jag ska välja för fonder att spara i. Jag håller på att försöka förstå fonder och aktier fortfarande och det känns tryggt och bekvämt att jag kan spara i Auto så länge medan jag lär mig.
  • Sätt av en summa för sparande direkt när lönen kommer och sätt in den på ett sparkonto med ränta eller i t.ex. ett månadsspar i fonder. Portföljgeneratorn för fondspar är toppen om man inte vill ha Auto, men har svårt att välja. Sätt betalningar på räkningarna på en gång när de kommer alternativt samma datum varje månad. Sen vet du vad du har att röra dig med efter det.
  • AvanzapoddenEnkel att förstå, korta konkreta avsnitt och härligt lagom.
  • Dreamsappen. Mycket enkel och peppande för att komma igång att spara och samtidigt känna hur kul det är att spara. Man får även öva på vad sparmål är och hur man kommer dit.

Visst, det är bra att kolla över sina räntor på lån, lära sig hur pension fungerar, att börsen har öppettider (var det år 2018 nu eller?), vad en fond är m.m. men det kan man göra när man landat i att ha koll på sin hushållsekonomi. Flyta innan man simmar, gå innan man springer och så vidare.

Börja smått om det känns svårt, tänk inte för avancerat och att du behöver lära dig allt på en gång. Ta en pyttebit i taget och glöm inte att försöka göra det roligt under tiden. Mina konton har namn baserat på Star Wars till exempel 🙂

/Miranda Sherman, Jedi Master of digital design

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg