Sälja eller köpa först? 7 tips inför bostadsköpet

Börjar det blir dags att byta bostad men du är osäker på om du ska sälja eller köpa först? Det finns mycket att tänka på när man går i flyttankar. Här ger vi lite tips på vad som är bra att tänka på.

Hur är läget på bostadsmarknaden just nu?

Innan du bestämmer dig för om du ska köpa en ny bostad innan du säljer din gamla behöver du ta reda på hur bostadsmarknaden ser ut just nu där du bor. Vi befinner oss nu i ett nytt läge på bostadsmarknaden där bolåneräntorna börjat ticka uppåt, priser börjat sjunka och allt fler hushåll har en allt dystrare framtidssyn.
Tips! Gå igenom försäljningsstatisk för ditt bostadsområde och ta reda på om det verkar enkelt att sälja och om det är många bostäder till salu.

Är det realistiskt att köpa först?

I de bästa av världar har man gott om tid på sig att leta upp drömbostaden och lyckas sen sälja sitt nuvarande boende till det pris man vill. Men detta är lättare sagt än gjort för de allra flesta då det kräver båda goda ekonomiska marginaler och tur.

Det är därför viktigt att noga gå igenom sin ekonomiska situation innan man bestämmer sig för i vilken ordning man ska sälja och köpa.
Tips! Gå igenom din ekonomi för att ta reda på om du har råd med dubbla boendeutgifter.

Banken kan dessutom ha som krav att du måste sälja först. Antingen kan du behöva ha sålt och kunna visa upp överlåtelseavtal för att ens söka om lånelöfte, eller så kan banken ha som krav att du måste ha sålt innan du har tillträde till din nya.
Tips! Prata med din bank om vad som gäller för just dig och din situation.

Skaffa en back-up

Oavsett om du väljer att köpa eller sälja först finns en risk att det inte klaffar med från- och tillträde. Du behöver därför ha en plan för om det inte går som tänkt.
Tips! Ta reda på om det finns alternativa boenden som du kan nyttja under övergångsperioden.
Tips! Prata med din bank om överbryggnadslån för att täcka upp för eventuella dubbla boendekostnader.

Väljer du att sälja ditt boende först finns risken att du blir stående utan boende under en period.
Tips! Försöka lägga tillträde till din nuvarande bostad långt fram i tiden så att du har tid på dig att köpa nytt.

Väljer du att köpa men inte lyckas sälja i tid kan det leda till att du behöver dra dig ur köpet, vilket kan innebära att du måste betala skadestånd till säljaren.
Tips! Prata med mäklaren och säljaren om att lägga in en klausul i köpekontraktet om att du måste sälja inom en viss tid för att köpet ska gå igenom. Det är dock inte säkert att säljaren går med på det.

Annons

Några exempel

Exempel på situation där det kan passa bäst att sälja först
Anna bor ensam och ska sälja sin bostadsrätt. Hon köpte den för tre år sedan för 2 miljoner kronor och finansierade köpet med lån på 1,7 miljoner kronor och kontantinsats på 300 000 kr (85% lån och 15% insats). Lägenheterna hon tittat på kostar runt 3 miljoner.

Eftersom hon behöver betala minst 15% i insats behöver hon nu 450 000 kr. För att hennes kalkyl ska gå ihop behöver hon sälja sin lägenhet för minst 2 150 000 kr. (Här har jag inte räknat med vad hon amorterat, eventuella ytterligare amorteringskrav, mäklararvode osv). Om Anna inte lyckas få bostaden såld till rätt pris kommer inte hennes kalkyl att gå ihop. I det här fallet kan det vara klokt att sälja först och känna sig trygg med den ekonomiska biten.

Exempel på situation där det passar bättre att köpa först
Familjen Karlsson har bott i 10 år i sin bostadsrätt och nu är det dags att flytta till en större bostad. Det är hög efterfrågan på bostadsrätter i området där de bor. Familjen ska köpa hus och det är viktigt för dem att det känns helt rätt. Deras budget för husköpet är 4 miljoner kronor och de kan själva finanserna  insatsen på 600 000 kr.

Tillträde till hus är ofta längre än tillträde till lägenhet, så om de säljer först riskerar de att behöva hitta tillfälligt boende, något de helst vill undvika. De har en buffert för att klara av eventuella dubbla boendekostnader och har stämt av med banken att det är OK att de köper först. I det här fallet kan det gå bra att köpa först för att de ska ha gott om tid att hitta sitt drömhus.

Vilket av alternativen som passar bäst för dig beror helt enkelt på din situation, läget på bostadsmarknaden, vad du känner dig trygg med och vad som är viktigt för dig. Lycka till med ditt bostadsköp!

/Moa

(Psst – du vet väl om att du kan ansöka om bolån hos oss på Avanza? Här kan du läsa mer om Bolån+, ett bolån med samma låga ränta till alla – oavsett om du vill flytta ditt lån eller låna till ny bostad)

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg