SAS väntas avnoteras från börsen – så påverkar det dig som är aktieägare

Av Felicia Schön

03 okt 23

Share

Vad har hänt?

På tisdagskvällen (3 oktober) publicerade flygbolaget SAS ett pressmeddelande i vilket det framgick att AirFrance-KLM blir ny storägare tillsammans med ett investmentbolag vid namn Castlelake, samt den danska staten utökar sin ägarandel. Svenska och norska staten kommer inte fortsätta vara ägare.

Förändringana i ägandet innebär att SAS aktier troligen kommer att avnoteras från börsen. En avnotering innebär att aktierna inte kommer kunna handlas på börsen därefter. Det väntas ske någon gång under andra kvartalet i 2024.

SAS meddelar att de cirka 250 000 aktieägarna kan vänta sig att hela värdet på aktierna går förlorat.

SAS presenterar nyheten som positiv för företagets framtid. Verksamhet väntas alltså fortsätta som vanligt. SAS kommer dock lämna Star Alliance och gå över till flygbolagsalliansen SkyTeam, vad det innebär för SAS Eurobonus-medlemmar är inte klart ännu.

Hur kommer det sig att jag som aktieägare förlorar allt?

SAS har länge haft problem med ekonomin. Trots upprepande försök att vända den negativa trenden har SAS fortsatt blöda pengar. Det har gjort att SAS behövt göra en omstrukturering av bolaget för att inte försättas i konkurs. Kortfattat innebär det att SAS har stora skulder till de som lånat ut pengar till bolaget, borgenärer. Borgenärerna har rätt att få sin del innan aktieägarna får sin del. I det här fallet räcker pengarna inte till för att aktieägarna ska få sin del också.

SAS planerar därför att ansöka om en företagsrekonstruktion i Sverige vilket då kommer innebära att aktierna blir inlösta, indragna och därför också värdelösa i samband med avnoteringen.

Även om det är ett dramatiskt och omtumlande besked för många så har vd:n en tid varnat om att problemen i SAS kan komma att sluta med litet eller inget värde till aktieägarna.

Läs mer detaljer om omstruktureringen i pressmeddelandet.

Vad ska jag göra som aktieägare?

I dagsläget finns det inte så mycket man kan göra som aktieägare. Aktiehandeln kommer att fortsätta som vanligt till dess att avnoteringen äger rum, såvida Nasdaq inte handelsstoppar aktien till följd av stora kursrörelser. Om aktiehandeln fortsätter som vanligt betyder det i praktiken att man kan välja att sälja sina aktier innan en avnotering sker.

Så ser det ut bland våra kunder

(per 2 oktober 2023)

Cirka 90 000 kunder på Avanza äger aktier i SAS. Det är många som drabbas och det är oerhört beklagligt när sånt här händer i bolag.

Våra kunder har en mediansumma investerat i SAS på cirka 195 kronor och en medelsumma på cirka 1 750 kronor.

SAS-aktien har länge sjunkit i värde och innan information släpptes på tisdagskvällen hade aktiekursen sjunkit cirka 95% de senaste 5 åren. Trots att nuvarande summor som kunderna har i aktien är låga kan man tänka sig att många har förlorat mer pengar än så över en längre tidsperiod.

En viktig påminnelse om att sprida riskerna ordentligt

Bolagshändelser likt det vi nu ser i SAS är en påminnelse, om än en beklaglig sådan, om hur otroligt viktigt det är att sprida riskerna i sina investeringar.

Lyckligtvis kan vi se att våra kunder som äger aktier i SAS har en relativt bra riskspridning, en majoritet äger mer än 7 aktier och en tredjedel mer än 12 aktier.

Här kan du läsa mer om hur du minskar riskerna i dina investeringar.

Vi kommer att gå ut med mer information för de som äger aktien efter hand.

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg