Slipp källskatt på utländska aktier – vi går igenom case Nordea

Av Johanna Kull

15 mar 18

Share

Nu är det klart att storbanken Nordea flyttar sitt huvudkontor till Finland. Det rör inte svenska aktieägare nämnvärt, med ett viktigt undantag. Du riskerar att gå från 0 till 15% i skatt på aktieutdelningen. Anledningen stavas källskatt. Exakt hur mycket skatt du behöver betala, beror dock på vilket konto du äger Nordea-aktien på. Det kan skilja tusenlappar. 

Nordea är en av svenskarnas mest ägda aktier. En så kallad folkaktie och över 113 000 aktieägare riskerar nu en skattesmäll på grund av Nordeas flyttbeslut. För trots att aktien kommer fortsätta att handlas på Stockholmsbörsen, kommer bankens skatterättsliga hemvist att flyttas till Finland. I och med detta kommer det också börjas dras 15% källskatt på utdelningarna. (Undantaget skulle vara om Nordea lyckas med något specialupplägg likt ABB, men det är inget som jag tycker vi ska hoppas för mycket på).

Vad är källskatt och hur fungerar det?

Källskatt är den skatt som dras på utdelningen från en utländsk aktie. Den tillfaller källan (ursprungslandet), i detta fall Finland. Vid utdelning från finska aktier är källskatten 15 procent, vilket är den absolut vanligaste nivån. Samma procentsats gäller t.ex. vid utdelning från amerikanska aktier. Hur mycket du faktiskt betalar i slutändan skiljer sig dock ordentligt, beroende på vilket konto du har dina aktier på. Grovt talat kan man säga att skatten blir alltifrån 30% på vanligt aktiekonto, till 15% på ISK och 0% i en kapitalförsäkring. Låt mig gå igenom detta i mer detalj nedan.

Vanlig depå ger 30% skatt

Du betalar som vanligt 30% skatt på utdelningar. Både på svenska och utländska aktier. Skillnaden mot skatten på utdelning från dina svenska aktier är att nu går 15% till svenska skatteverket och 15% till käll-landet, i detta fall Finland. I din plånbok märks dock ingen skillnad, du betalar 30%.

På ISK gäller 0-15% skatt

I en ISK betalar du ingen skatt på utdelning från dina svenska aktier. För utländska aktier dras det dock källskatt. Denna kan du dock få automatiskt avräkning för vid deklarationen, vilket innebär att du får källskatten åter. Här finns det dock ett viktigt undantag. Och det är att har du underskott av kapital, alltså större ränteutgifter än ränte-/kapitalinkomster, får du inte göra större avdrag än 500 kr. Ett tak som majoriteten av oss med bolån slår i. Skatten på utdelningen landar alltså i de flesta fall på 15% i alla fall. Mindre än på aktiekontot, men mer än i kapitalförsäkringen.

Kapitalförsäkring kan ge noll skatt

En kapitalförsäkring liknar ISK såtillvida att vi schablonbeskattas och att vi på våra svenska aktier inte behöver betala skatt på utdelningen. Här slipper vi dock problemet som bolånet kan orsaka. Detta genom att i en kapitalförsäkring står försäkringsbolaget formellt som ägare av aktierna och de kan begära avräkning för den utländska källskatten, oavsett hur stora ränteutgifter du som privatperson har.  Försäkringsbolaget (om de är bra) begär alltså avräkning åt dig och du får tillbaka källskatten inom ett par år. Du betalar med andra ord ingen skatt på utdelningen.

Relevant för Nordeaaktier

Det här med källskatt tycker jag är extra relevant för Nordea som tillsammans med övriga storbanker brukar räknas som riktiga utdelningsbolag. Direktavkastningen är relativt hög och de delar ut en relativt stor andel av sin vinst. Något som jag inte ser någon anledning att det de skulle sluta med bara för att de flyttar huvudkontoret till Finland.

Jag sparar i kapitalförsäkring

Själv väljer jag kapitalförsäkring för alla mina utländska aktier och jag skulle ha gjort det även om jag inte hade bolån. Någon gång kanske jag skulle vilja ta ett bolån och då är det lika bra att pengarna ligger på rätt ställe på en gång. Kom dock ihåg att du inte får pengarna tillbaka direkt. Det tar lite tid innan försäkringsbolaget fått källskatten åter men denna fördröjning tycker jag spelar mindre roll så länge pengarna tillslut kommer. Jag ser det som ett räntesparande under tiden.

Hur gör du med utländska aktier?

Johanna

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg