Snitträntorna juli – jämför och spara tusenlappar
1 250 kronor, så stor är skillnaden i räntekostnad per månad för ett bolån på 3 miljoner, mellan den billigaste och den dyraste aktören i juli. Det finns alltså all anledning att se över sin ränta. Här de olika bolåneaktörernas snitträntor på 3 månader, 3 års eller 5 års bindningstid.
Stora ränteskillnader
En sammanställning av bankernas snitträntor i juli visar att bolånekunderna idag får en rörlig ränta på i snitt 1,54 procent. Men skillnaden mellan bolåneaktörer är stor.
Stabelos kunder betalar lägst rörlig ränta på 1,30%. Det är en halv procentenhet lägre än Nordeas 3 månaders ränta på 1,80%. Det innebär en skillnad i räntekostnad på 5 000 kronor per år för varje miljon du har i lån. För ett lån på 3 miljoner blir det med andra ord15 000 kronor lägre ränta varje år. 1 250 kronor lägre per månad.
På bolån med längre bindningstid är skillnaderna något mindre. För lån med 5 års bindningstid betalar Landshypotek och Hypotekets kunder lägst ränta med 1,41%. Högst femårsränta betalar SBABs kunder med 1,55%. En skillnad på 1 400 kronor per miljon i lån och år. För ett lån på 3 miljoner innebär det 21 000 kronor mer, sett över hela bindningstiden.
Slipp tillfälliga rabatter
Vill du lägga så lite tid som möjligt på bolånet, är ett tips att välja en aktör som erbjuder en marknadsmässig och bra ränta direkt, baserat på fasta parametrar som till exempel belåningsgrad. Det gamla traditionella sättet som många storbanker använder sig av, med en hög ränta och en tillfällig rabatt, det kräver betydligt mer engagemang av dig som kund. Du kan tyvärr inte lita på att banken kommer förlänga din rabatt automatiskt, utan det är något som du hela tiden måste hålla koll på. Och löper den ut, då måste du återigen börja den ofta energikrävande processen att pruta.
Vilken boränta har du?
//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.