Snitträntorna november – har du rätt boränta?

Av Johanna Kull

10 dec 18

Share

Den genomsnittliga boräntan var i november 1,44 procent. Men skillnaden mellan bankerna är stor. Hos en bank är den 1,32 procent, hos en annan 1,57 procent. Det innebär snabbt tusenlappar mer i räntekostnad, varje år. Har du under 60 procents belåningsgrad är skillnaden ännu större. Har du koll på din boränta?

Vår bostad är ofta vår livs största investering och vid själva köpet brukar vi vara ordentligt prismedvetna, räkna och fundera. Högst rimligt, det handlar om otroligt stora pengar. Även efter själva inköpet finns det dock en hel del att hålla koll på. Jag syftar på boräntan. Det är nämligen en av våra största kostnader. Själv har jag betydligt högre räntekostnad än vad jag betalar i månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Något jag inte är långt ifrån ensam om.

Snitträntorna för november visar att på lån med rörlig ränta (3mån ränta) betalar SBABs kunder lägst med 1,32 procent, medan Handelsbankens kunder betalar högst med deras 1,57 procent. Dessa 0,25 procentenheter högre ränta innebär, för varje miljon du har i lån, 2 500 kronor mer i räntekostnad per år. För ett lån på 3 miljoner innebär det alltså 7 500 kronor mer per år.

Har du låg belåningsgrad, alltså om dina bolån understiger 60 procent av bostadens värde, blir skillnaden ännu större. Hos Avanza kan du i skrivande stund låna till 1,09 procent prutat och klart så länge du har max 60 procents belåningsgrad. Det är 0,35 procentenheter lägre än snittet, vilket innebär 3 500 kr mindre i räntekostnad per miljon och år. Jämfört med Handelsbankens 1,57 är skillnaden hela 4 800 kronor per miljon och år.

På bundna 5 års lån är skillnaderna ännu större. Här är Skandias kunder vinnarna med en ränta på 1,71 procent i snitt. Högst 5 årsränta betalar istället Ica Bankens kunder med 2,24 procent. Det är en skillnad på hela 5 300 kronor per miljon och lån. Drar vi ut det över en femårsperiod (alltså hela den perioden räntorna är bundna) innebär det 26 500 kronor mer för varje miljon du har i lån. För ett lån på 3 miljoner, alltså 79 500 kronor. Onödiga pengar att skänka till banken.

Detta samband, att 0,1 procentenheter lägre ränta innebär 1 000 kronor lägre räntekostnad per miljon lån och år, det gäller alltid. Oavsett ränteläge. Det spelar alltså ingen roll om grundräntan är på 1, 2 eller 3 procent. Din besparing blir lika stor. Så bli inte ränteslö bara för att räntorna idag är historiskt låga, du kan fortfarande spara lika mycket pengar på att få ned räntan bara lite. Så använd dig av snitträntorna, jämför din boränta och var beredd på att byta bank om du får lägre ränta någon annanstans. Det är värt pengarna, jag lovar.

Är du nöjd med din boränta?

//Johanna

Ps. I övrigt vill jag tipsa om Konsumentverkets budgetkalkyl. Ett superbt verktyg att använda sig av för att få koll på sina utgifter.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg