Snitträntorna – sjunker något i maj

Av Johanna Kull

13 jun 18

Share

I snitt betalar vi 1,49 procent i ränta för våra bolån utan bindningstid, visar maj månads snitträntor. Det innebär 1 241 kr per månad för varje miljon vi har i lån. Skillnaderna mellan bankerna är dock stora, framför allt på bundna lån. Över en femårsperiod skiljer det så mycket som 24 000 kronor mellan banken med högst och den med lägst ränta. Har du koll på din ränta? Betalar du mer eller mindre än snittet?

Bankerna måste en gång i månaden redovisa vilken ränta som deras nya kunder får på sina lån. Nu har siffrorna för maj kommit. De visar att snittet vi betalar för rörliga bolån är 1,49 procent, en liten sänkning sedan april då snitträntan var 1,51 procent. För bolån med tre års bindningstid är snitträntan i maj 1,61 procent och 5 årsräntan ligger på 2,09 procent. Även det små sänkningar sedan april.

Högst 3 månaders ränta betalar Handelsbankens kunder för andra månaden i rad, med deras 1,62 procent. Det är 0,21 procentenheter högre än SBABs kunder vilket för varje miljon du har i lån innebär 2 100 kronor högre räntekostnad per år.

För bundna 5 års lån är skillnaderna ännu större. Här tillhör Danskes kunder vinnarna med en ränta på 1,93 procent. Högst 5 årsränta betalar istället Ica Bankens kunder med 2,41 procent. Det är en skillnad på hela 4 800 kronor per miljon och lån. Drar vi ut det över en femårsperiod, alltså hela den perioden räntorna är bundna, innebär det 24 000 kronor mer för varje miljon du har i lån. Helt onödiga pengar att skänka till banken. Nej, är det något vi ska vara lite om sig och kring oss med så är det bolånet.

Tips för dig som har bolån eller är på väg att skaffa:

  • Jämför din ränta mot snittet.Snitträntorna är ett utmärkt verktyg för att skaffa koll.
  • Se upp för tillfälliga ränteflörtar. Alltför ofta hör jag om människor som lockats över till en bank med löfte om en hög rabatt på boräntan. En rabatt som bara håller i ett kanske två år. För att undvika att bli lurad av dessa tillfälliga ränteflörtar tycker jag att du i första hand ska välja en bank som ger dig en bra ränta direkt. Utan att du behöver pruta och hota med att byta bank. Att direkt få en konkurrenskraftig ränta är mer transparent än att din ränta beror på hur enträgen du är på att pruta. En rabatt som du sen måste hålla under konstant övervakning.
  • Undvik villkorade flyttar. Några punkter lägre ränta äts snabbt upp av högre avgifter på pension, barnspar, svärmors försäkring eller annat du lockas att flytta. Lockas du av ett paketpris, var då noga med att räkna ut totalkostnaden.

Har du koll på din boränta?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg