Snitträntorna april – 20 500 kr skillnad i räntekostnad

20 500 kronor i skillnad i räntekostnad låter såklart helt orimligt, men det är vad det kan bli över en femårsperiod. Ett sätt att undvika denna fälla är att använda dig av snitträntorna när du jämför banker med varandra. Snitträntorna för april visar att vi idag i snitt betalar 1,51 procent i ränta på bolån utan bindningstid, men att skillnaderna mellan banker är stora. Har du koll på om du betalar mer eller mindre än snittet? 

Bankerna har krav på sig att en gång per månad redovisa vilken ränta som deras nya kunder får på sina lån. Nu har siffrorna för april kommit. De visar att snittet vi betalar för rörliga bolån är 1,51 procent, för bolån med 3 års bindningstid 1,71 procent och 5 årsräntan ligger på 2,12 procent.

Högst 3 månaders ränta betalar Handelsbankens kunder med 1,62 procent. Det är 0,18 procentenheter högre än SBABs kunder som i snitt betalar 1,44 procent. Det innebär 1 800 kronor mer per år för varje miljon du har i lån.

För bundna lån är skillnaderna ännu större. Här tillhör Handelsbankens kunder vinnarna, med en ränta på 1,97 procent. Högst 5 årsränta betalar istället SBABs kunder med 2,38 procent. Det är en skillnad på hela 4 100 kronor per miljon och lån. Drar vi ut det över en femårsperiod, alltså hela den perioden räntorna är bundna innebär det hela 20 500 kronor mer för varje miljon du har i lån.

Att betala 20 500 kronor mer för samma tjänst är såklart helt orimligt. Nej, vill du binda räntan är det extra viktigt att du jämför banker med varandra. Här är snitträntorna ett utmärkt verktyg  att använda sig av för att skaffa koll. Gör en första scanning över hur de olika bankerna ligger till på just den räntebindningen du är intresserad av och koncentrera dig sedan på de som ligger i toppen. De som ligger i botten har redan diskvalificerat sig.

Lycka till!

//Johanna

Relaterade inlägg