Sommaroro på börsen – hur bör man tänka?

Av Avanza

20 jul 21

Share

Sommarbörsen har historiskt bjudit på turbulens men i år har den varit imponerande stark. Igår fick vi dock uppleva sommarens sämsta börsdag när breda börsfall över världen stod på menyn. Vad berodde det på och finns det skäl till oro?

Även om vi lämnat tillbaka 2,75% senaste dagarna sedan toppen i torsdags så har vi ändå fått en uppgång på 3,25% under sommaren. Tittar vi sedan årsskiftet så är uppgången hela 25%.

Vad berodde nedgången på?

Den senaste tiden har marknaden tagit mer fasta på den snabba spridningen av deltaviruset, den nya muterade varianten av coronaviruset som först upptäcktes i Indien. Marknadens aktörer oroar sig för en ny våg av pandemin som kan leda till ökade restriktioner och nedstängningar, vilket skulle kyla av ekonomiska återhämtningen som marknaden räknat med. Utöver detta finns det också en oro för att den bästa perioden i termer av återhämtning och vinsttillväxt ligger bakom oss. Den amerikanska ekonomin består dessutom till nära två tredjedelar av konsumtion vilket innebär att den amerikanska ekonomin är beroende av glada hushåll. Dock har hushållens framtidsoptimism på marginalen fått sig en törn, något som också skapat en viss nervositet.

Även om denna nya virusvariant tros spridas enklare och snabbare så säger Folkhälsomyndigheten att preliminära analyser pekar mot något sämre skydd efter en dos av vaccinet medan två doser ger ett gott skydd. I Sverige hade 71,9% av den vuxna befolkningen över 18 år fått minst en vaccindos i fredags och 45,9% har fått två doser. Det är en detalj som inger ett visst lugn.

Även i USA som är världens största ekonomi och kapitalmarknad går vaccinationerna framåt. Detta är viktigt eftersom USA:s vigör påverkar de globala finansiella marknaderna i stor utsträckning. För ett antal dagar sedan fick amerikanska presidenten Joe Biden en fråga om sociala mediers påverkan på nuläget, såsom Facebook, varpå Biden menade att den enda pandemin de har är bland de icke vaccinerade samt att sociala medier dödar människor. Ett uttalande som Facebook bemötte kraftfullt och som Biden senare backade ifrån. Även här är det klokt att komma ihåg att många faktiskt vaccinerats.

Annons

När pandemin slog till med full kraft ifjol visste vi inte hur vi skulle agera till en början. Nu befinner vi oss i ett helt annat läge. Den oro vi såg igår är dock befogad eftersom risken för en mer långsam ekonomisk återhämtning samt risken för nya restriktioner och/eller nedstängningar är det minsta marknaderna önskar sig just nu.

Den kraftigt stigande inflationen kan till viss del också påverka men samtidigt är de flesta rörande överens om att den är av övergående natur. I en förvaltarenkät från Bank of America svarade över 70% av globala förvaltare att de såg inflationstakten som övergående. Med tanke på att begagnade bilar utgjorde närmare en tredjedel av prisuppgången senast så är det inte svårt att nicka instämmande.

Det är stora baseffekter då världen gick på tomgång ifjol, naturligtvis stiger priserna rejält i relation till denna period. USA likväl som stora delar av den utvecklade världen hade utmaningar att få upp inflationen på önskvärda nivåer innan pandemin, att vi nu skulle få en permanent högre inflationsnivå samtidigt som vi har en betydligt högre arbetslöshet är tveksamt.

Oljekartellen OPEC+ beslutade i söndags om ökad produktion vilket sänkte oljepriset, det här kan agera viss motvikt till den stigande inflationen, på marginalen. Sist men inte minst är det inte helt otänkbart att en del använt nedgången som en ursäkt för lite vinsthemtagningar då börsen stigit rejält senaste tiden. En fortsatt nedgång kan omvänt användas som ursäkt för att fylla på lite grann i långsiktiga innehav.

Hur bör jag agera som småsparare?

Stalltipset är att sitta still i båten om du är långsiktig. Värderingarna har kommit upp en bit samtidigt som vi inte haft någon korrektion ännu. En korrektion är en nedgång på minst 10% från topp till botten under året och brukar vara ett årligt återkommande fenomen. I USA har teknikbörsen Nasdaq redan betat av en korrektion i år under perioden 16 februari till 5 mars, sedan dess har indexet Nasdaq 100 stigit nästan 20 procent, trots gårdagens nedgång.

Ännu har vi som sagt inte sett någon korrektion på Stockholmsbörsen. Skulle den komma så är inte den isolerat ett skäl att lägga benen på ryggen, tvärtom. Men höga värderingar kräver en stark återhämtning för bolagen. De behöver helt enkelt växa in i värderingskostymen. Du kan ju med fördel läsa på mer om bolag du är nyfiken på och dra nytta av eventuell sättning på börsen eftersom du då får ett bättre ingångslägen i dessa guldkorn.

Riktningen framåt beror inte minst på rapportsäsongen och vad bolagen säger om framtidsutsikterna. För dig som är mer kortsiktig eller behöver pengarna inom relativ snar framtid kan det vara klokt att fundera på att dra ned risken.

Hur agerade avanzianerna?

Det genomsnittliga bolaget på Stockholmsbörsen har sjunkit -16% från respektive årshögsta nivå och var tredje bolag har sjunkit minst -20% från toppen. Så med det sagt kan man ana att en del väljer att fylla på lite grann. Igår upplevde vi som sagt den sämsta börsdagen den här sommaren och i samband med detta var det många om tryckte på köpknappen. 61% av affärerna var köp medan 39% var sälj. Låt oss spana in vad man köpte och sålde:

Mest nettoköpta aktierna

  1. Swedbank
  2. Investor
  3. Volvo
  4. Nordea
  5. Evolution

Aktierna som fick flest nya ägare

  1. Investor
  2. Volvo
  3. AegirBio
  4. Diagonal Bio
  5. Sinch

Fortsatt trevlig sommarbörs!
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg