Spana in våra kunders norska aktiefavoriter

Av Avanza

17 maj 22

Share

Idag är det Syttende Mai vilket innebär att våra grannar i väst firar sin grundlagsdag. Då är det på sin plats att gratulera med dagen. Låt oss dessutom spana in vilka norska aktier och fonder som favoriseras av våra kunder och vilka som gett investerarna flest skäl att dra på smilbanden i år.

Oslo Børs håller stängt dagen till ära men det hindrar inte oss att lyfta på statistiklocket. Bland våra 1,1 miljoner aktieägande kunder har var sjätte kund valt att investera i norska aktier. Det är dessutom den tredje mest favoriserade marknaden hos oss efter den svenska och amerikanska.

De kunder som investerat i norska aktier har dessutom en mycket god riskspridning. I snitt återfinns 16,8 olika bolag i portföljen jämfört med 8,3 stycken för hela kundbasen, alltså mer än dubbelt så många.

Norska börsen har utklassat Stockholmsbörsen i år

Oslo Børs Benchmark Index har stigit +1,2 % sedan årsskiftet. I normala fall hade nog ingen lyft på ögonbrynen för den klena avkastningen men att hålla nästan ovanför vattenytan i rådande klimat är en bragd. Stockholmsbörsen (OMXS30) har under samma period sjunkit -15% med hänsyn tagen till återinvesterad utdelning. Valutan har varken gett svenska eller norska börsen ett övertag då valutaparet är i princip oförändrat sedan årsskiftet.

Indexet (OSEBX) är värdeviktat och består av 69 olika aktier. Norge är en oljenation vilket blir mycket tydligt när man kikar närmare på Oslo Børs sammansättning. Energisektorn är klart störst med en vikt på 28,7% följt av finans med en vikt på 18,2% och dagligvaror med 14%.

Det största bolaget är Equinor (Statoil) med en vikt på 21,2% i indexet följt av DNB Bank +10,4% och Norsk Hydro med 6,5%.

Annons

Norska oljefonden är världens enskilt största aktieägare

Norska oljefonden förvaltar intäkterna från landets olje- och gasresurser. Faktum är att det är världens enskilt största aktieägare med en förmögenhet på närmare 12 000 miljarder norska kronor under förvaltning. Fonden består av 9 338 bolag i 70 länder och i genomsnitt äger fonden 1,3% av alla börsbolag i världen. Fondens 10 största innehav är:

 1. Apple
 2. Microsoft
 3. Alphabet
 4. Amazon
 5. Nestlé
 6. Meta Platforms
 7. TSMC
 8. Tesla
 9. Roche
 10. ASML

Aktierna som gått bäst på Oslo Børs i år

Vilka aktier på Oslo Børs har då gett sina ägare störst skäl att dra på smilbanden i år? Föga förvånande finns en tydlig röd tråd då energisektorn sticker ut. TGS drar längsta strået med en uppgång på hela +85%. Bolaget som är verksamt inom geoteknik är underleverantör till olje- och gasindustrin. Golden Ocean är verksamma inom rederinäringen och Grieg Seafood inom sjömat.

 1. TGS +85%
 2. Golden Ocean +83%
 3. Grieg Seafood +58%
 4. PGS +55%
 5. Subsea 7 +47%
 6. DNO +43%
 7. Equinor +42%
 8. Aker BP +37%
 9. Aker Solutions +35%
 10. BW LPG +33%
 11. Elkem +31%
 12. Frontline +28%
 13. Wallenius Wilhelmsen +27%
 14. MPC Container Ships +26%
 15. Stolt-Nielsen +24%

Norska aktier som favoriseras av våra kunder

Här är de norska aktierna som våra kunder favoriserar. Flygbolaget Norwegian Air Shuttle drar längsta strået. Många kunder har investerat en liten slant med förhoppningen om att pandemins grepp om sektorn ska mojna och att bolaget åter ska få luft under vingarna. Snittinvesteringen ligger på 5 020 kr och median 695 kr, så en relativt modest slant. Aktien med högst mediankapital och minst 100 ägare hos oss är dock Protector Forsikring.

 1. Norwegian Air Shuttle
 2. Zaptec
 3. NEL
 4. Tomra
 5. Pexip
 6. 2020 Bulkers
 7. Orkla
 8. Hynion
 9. Equinor
 10. Aker Carbon Capture
 11. Scatec
 12. Kahoot!
 13. BEWi
 14. Europris
 15. ArcticZymes Technologies

Norska fonder som våra kunder favoriserar

I vår fondlista kan du sortera och filtrera fonder på korsen och tvären. Om vi spanar in Norge så hittar vi 10 olika fonder. Den som gått bäst senaste året heter Pareto Aksje Norge B, fonden har bjudit sina fondandelsägare på nästan 19% i avkastning. Den norska fonden med flest ägare heter DNB SMB A. Genom att klicka på den fond du är nyfiken på så kan du också se vilka fondens största innehav är, en bra källa till inspiration i jakten på nästa guldkorn i portföljen.

Har du några norska favoriter i portföljen?

Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg