Spaningar från veckan som gått, v. 35

En börsvecka som verkar sluta på plus och som präglas av efterdyningarna av hur amerikanska FED kommer att agera. Så kan den första veckan i börshösten summeras.

Den första veckan i börshösten har just passerat och den verkar sluta på ett försiktigt plus. Förra veckans stora begivenhet, centralbanksmötet i amerikanska Jackson Hole fick de amerikanska börserna att sluta på plus och kan ha bidragit till en positiv tongång även på de svenska börserna under veckan.

Hittills (fredag eftermiddag) har Stockholmsbörsens breda index gått upp 1,1 procent.

Kanske kan den gågna veckan ses som en liten wrap up vad vi har att vänta oss under börshösten:

  • Halvledarbristen fortsätter och lägger krokben för svensk industri, i veckan fick vi se både Volvo och Scania dra ner på produktionstakten. Bedömningen är att halvledarbristen kommer att fortsätta under hösten.
  • Inflationsnivån följs noga för att ge en indikation på när det kan bli aktuellt att höja räntorna. FED-chefen Jeorome Powells besked om att räntan ändå kommer att hållas på en låg nivå framöver fick amerikanska marknaden att reagera positivt.
  • Nya sysselsättningssiffror över den amerikanska marknaden kommer under fredag eftermiddag (svensk tid) och är en viktig indikator för när amerikanska FED kan komma att trappa ner på sina stödköp av värdepapper. Beskedet vid Jackson Hole att nedtrappningen börjar vid slutet av året men om sysselsättningen inte utvecklas som förväntat kan justeringar komma att ske.
  • Den fortsatta spridningen och mutationerna av covid-19 fortsätter att skapa oro runt om i världen, nu senaste med den nya mutationen My. Myndigheter uppmanar till fortsatta vaccinationer men tidigare restriktioner kan komma att återinföras vilket kommer att påverka stämningen på världens börser.
  • Fraktpriserna fortsätter på en mycket hög nivå vilket kan komma att påverka den ekonomiska utvecklingen framöver. Inte minst till jul som ju ofta föregås av omfattande konsumtion. Hinner inte varor levereras i tid kommer börsen med stor sannolikhet att påverkas negativt.
  • Regeringens utspel i veckan om skattesänkningar kom att, till stor del, tilltala både C och V. Detta kan ge en liten försmak av den balansgång som finansministern har framför sig med att navigera budgeten genom riskdagen under hösten för att undvika en ny regeringskris.

Aktierna som fått flest nya ägare i veckan

Finansiellt fredagsmys #21

I veckans avsnitt av Finansiellt fredagsmys #21  får du inte bara börsveckan uppsummerad och analyserad, du får också veta mer om vad du kan behöva tänka på under börshösten. Dessutom diskuterar vi hur man som sparare ska tänka när ett bolag man äger får ett bud. Och så får du se veckans gäst, tillika VD för Avanza pension, Åsa Mindus Söderlund berättar om arbetet på pensionsmarknanden.

Inte tid att titta på YouTube? Nu kan du lyssna på avsnittet som en podd istället, du hittar den här.

Trevlig helg!

/Nicklas & Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg