Spaningar från veckan som gått v.46

En glad novemberbörs som fortsätter att tuffa på uppåt, inflation, inflation och inflation. Och massivt intresse för elbilstillverkare. Det var några komponenter i börsvecka nummer 46 som snart kan läggas till handlingarna.

Tredje veckan i november synes gå mot en positiv avslutning och verkar således bekräfta att aktier är en vintersport. Hittills (fredag lunch) har börsen gått upp 1,27 procent.

Uppgången har skett trots en ökad oro för ökad smittspridning runt om i världen där flera länder återinför restriktioner. Men det blir allt mer tydlighet att världens ekonomier fortsätter att växa trots att pandemin är allt ifrån över.

I veckan har oron för stigande inflation också vuxit, inte minst i Storbritannien som rapporterade den högsta inflationssiffran på tio år. Förväntningarna stiger nu på att både Bank of England och Federal Reserve kommer att börja signallera kommande räntehöjningar. Nästa vecka kommer även svenska Riksbanken att lämna räntebesked och många bedömer anser att vi också börjar närma oss en räntehöjning även i Sverige.

Aktierna som fått flest nya ägare

I veckan har det också diskuterats huruvida rusningen vi sett i vissa elbilstillverkare är ett tecken på en bubbla eller om det nu är ett skifte vi ser där nya aktörer utvecklar bilen till att bli mer av en superdator och därför inte kan jämföras med de traditionella bilaktörerna. Intresset för elbilsutvecklingen syns också på vår lista över företag som fått flest nya ägare där vi ser både Gores Guggenheim, som är en amerikansk SPAC som ska notera Polestar. Även Volvo Cars, som delägare i Polestar åker med på tåget.

Finansiellt fredagsmys

I veckans finansiella fredagsmys får du börsveckan uppsummerad, analyserad och kommenterad. Du får också höra Ellinor Becket från Placera ge sina bäst tips på hur man kan tänka när man vill investera hållbart. Vi pratar också om hur inflationen blivit ett politiskt slagträ i USA och så diskuterar vi om det är en bubbla vi ser byggas upp inom elbilssektorn. Detta och mycket annat kan du titta på i veckans avsnitt.

Avanzapodden

I veckans avsnitt får du lyssna till Jakob och Sara från hållbarhetsbyrån The New Division. De har varit på plats i Glasgow under klimattoppmötet COP26 och delar här med sig av sina rykande färska spaningar. Spana in avsnittet här.

Trevlig helg!

/Nicklas & Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg